Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βρούτσης: Δεύτερο κύμα πληρωμών των 800 ευρώ σε 105.000 εργαζόμενους την Τρίτη 28/4 - Η κυβέρνηση σέβεται τους επιστήμονες

Βρούτσης: Δεύτερο κύμα πληρωμών των 800 ευρώ σε 105.000 εργαζόμενους την Τρίτη 28/4 - Η κυβέρνηση σέβεται τους επιστήμονες
«H κυβέρνηση ακούει, σέβεται και τιμά τους επιστήμονες», τόνισε ο Γ. Βρούτσης, χαρακτηρίζοντας άδικη την κριτική
Η κυβέρνηση ακούει, σέβεται και τιμά τους επιστήμονες και γι’ αυτό προχώρησε στην κατάργηση του προγράμματος της τηλεκατάρτισης μέσω KEK (voucher) και οι επιστήμονες θα λάβουν τα 600 ευρώ απευθείας, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης.
Ο κ. Βρούτσης, δίνοντας απάντηση στις επικρίσεις σχετικά με την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων, τις χαρακτήρισε άδικες και ξεκαθάρισε  πως η κυβέρνηση ακούει, σέβεται και τιμά τους επιστήμονες.
Διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher) καταργήθηκε, λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών του και πρόσθεσε ότι οι επιστήμονες θα λάβουν τα 600 ευρώ.
Ακόμη, ο υπουργός  ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένας συνεργάτης του που να συνεργάζεται άμεσα ή έμμεσα με ΚΕΚ.
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση,  η διαδικασία τηλεκατάρτισης ήταν απόλυτα νόμιμη και έγινε με βάση το πλαίσιο που ήδη υπήρχε από την προηγούμενη κυβέρνηση για τα ΚΕΚ.
Κληθείς να απαντήσει εάν έκανε σκέψεις να αποσυρθεί μετά την κριτική που δέχθηκε, είπε πως με την είσοδο στην πολιτική γνωρίζεις ότι θα δεχθείς και πυρά, όμως προτεραιότητα είναι να υπηρετήσεις την πατρίδα.
Όπως ανέφερε «όλοι είμαστε πεπερασμένοι όπως και στη ζωή και στην πολιτική».
Πρόσθεσε ότι  «το ζήτημα όταν κλείσεις τον κύκλο σου και φύγεις από εκεί που σε έβαλε ο λαός να τον υπηρετήσεις, είναι να έχεις αφήσει πίσω σου σοβαρές υποθήκες, ωφέλιμες για την πατρίδα και τον κόσμο».
Δήλωσε περήφανος που μέχρι τώρα στον βαθμό που μπόρεσε χωρίς να διεκδικεί την τελειότητα ούτε το αλάθητο, αφήνει ισχυρές παρακαταθήκες».
Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται η έκδοση υπουργικής απόφασης που θα ξεκαθαρίζει τον τρόπο πληρωμής των επιστημόνων, που θα λάβουν τα 600 ευρώ μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.
Ακόμη, την Τρίτη , σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, θα πληρωθούν τα 800 ευρώ σε πάνω από 105.000 εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που είτε έκλεισαν είτε έχουν πληγεί, με το συνολικό κονδύλι να φτάνει τα 84 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά έχουν πληρωθεί τα 800 ευρώ σε 686.000 εργαζόμενους.
Σημειώνεται ότι ήταν σφοδρή η κόντρα στη Βουλή την Παρασκευή 24/4 για την υπόθεση των vouchers τηλεκατάρτισης προς επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίας, με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να ζητά την αποπομπή του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.
O πρωθυπουργός δεν προσήλθε στη Βουλή και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έκανε λόγο για αστοχία του συστήματος και προανήγγειλε συνολική αναμόρφωση της κατάρτισης και πιστοποίηση των φορέων, καθώς και συζήτηση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα για τη διαχείριση της πανδημίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα.

Ξεκίνησε πιλοτικά η ψηφιακή σύνταξη

 
Περαιτέρω, ο κ. Βρούτσης, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι στο χρονικό διάστημα του ενός έτους, μαζί με τον διοικητή του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), Χρ. Χάλαρη, δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις, μέσα από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και πλέον η ψηφιακή σύνταξη έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά.
Επεσήμανε ότι  υπογράφηκε η υπουργική απόφαση, βάσει της οποίας το 40% των νέων συντάξεων προς απονομή θα εκδίδεται ψηφιακά, μέσα από ψηφιακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» του υπουργείου Εργασίας και του e-ΕΦΚΑ.
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι πρώτες κατηγορίες συντάξεων που εντάσσονται στο ψηφιακό σύστημα είναι οι συντάξεις του πρωτογενούς τομέα (κτηνοτρόφοι, αλιείς και γεωργοί) και οι συντάξεις αιτίας θανάτου.
Οι συνταξιούχοι αυτών των δύο κατηγοριών που είναι σε αναμονή της σύνταξής τους, με εκκρεμή την έκδοσή της, από την 1η Ιανουαρίου 2017, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μία ψηφιακή αίτηση στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» και να λάβουν τη σύνταξή τους αυτόματα.
«Η απονομή των νέων συντάξεων θα πηγαίνει με e-mail στο σπίτι σε λίγα δευτερόλεπτα» υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης και εκτίμησε  ότι μέχρι το τέλος του 2020 ψηφιακά θα εκδίδεται το 55% των συντάξεων, ενώ έως το τέλος του 2021, το ποσοστό θα αγγίξει το 80%-85%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης