Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στους 130 οι νεκροί από κορωνοϊό - Συναγερμός για τις κλινικές - Θετική μια 25χρονη Ρομά στο Ζεφύρι

Στους 130 οι νεκροί από κορωνοϊό - Συναγερμός για τις κλινικές - Θετική μια 25χρονη Ρομά στο Ζεφύρι
Έως τις 4/5 τα περιοριστικά μέτρα - Εισαγγελική παρέμβαση για τις δύο κλινικές σε Περιστέρι, Ελληνικό
(upd7) Στους 130 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού, με την κυβέρνηση και την επιστημονική κοινότητα να παρατηρούν, μετά την πρόσφατη αισιοδοξία για το μειωμένο αριθμό των κρουσμάτων στο γενικό πληθυσμό και για τη μείωση των διασωληνωμένων ασθενών, με προβληματισμό τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στις ιδιωτικές κλινικές «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι και «Κασταλία» στο Ελληνικό, όπου και η χαλάρωση των μέτρων οδήγησε σε δεκάδες κρούσματα και θανάτους, αλλά στο Ζεφύρι, όπου μια 25χρονη Ρομά βρέθηκε θετική.
Είναι χαρακτηριστικό πως και για δύο περιπτώσεις που αφορούν τις ιδιωτικές κλινικές, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Ευάγγελος Ιωαννίδης έχει διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνται αυστηρά οι υγειονομικοί κανόνες.
Η έρευνα γίνεται από τις εισαγγελικές αρχές για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος που επισύρουν ποινές μέχρι και ισόβια σε εξαιρετικές περιπτώσεις αν διαπιστωθεί μετάδοση της νόσου από την οποία προήλθε θάνατος.
Υπό αυτά τα νέα δεδομένα που αποδεικνύουν πόσο εύθραυστη είναι η ισορροπία όσον αφορά την εξέλιξη της νόσου, η κυβέρνηση εξετάζει τα επόμενα βήματά της όσον αφορά την επόμενη ημέρα.
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης εκτιμάται πως θα έχει στα χέρια του το Σαββατοκύριακο όλες τις προτάσεις επιστημόνων και υπουργών προκειμένου να καθορίσει το κυβερνητικό σχέδιο για τη μετάβαση από το lockdown στην επόμενη ημέρα.
Όπως ανέφερε χθες (24/4) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει το κυβερνητικό σχέδιο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και πιθανότατα τη Δευτέρα 27/4, ενώ σημειώνεται πως τα περιοριστικά μέτρα έχουν παραταθεί έως τις 4 Μαΐου.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε ότι τα θετικά αποτελέσματα από την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, επιτρέπουν τη συζήτηση για την σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού. Είπε ότι τα μέτρα ισχύουν μέχρι 4 Μαΐου και ζήτησε από τους πολίτες να τα τηρήσουν το τριήμερο της Πρωτομαγιάς.
«Εάν βγούμε από το σπίτι θα πρέπει να το κάνουμε με προσοχή.
Η έξοδος από το σπίτι γίνεται για συγκεκριμένους λόγους», είπε χαρακτηριστικά.
Για την κλινική Ταξιάρχαι στο Περιστέρι ανέφερε ότι από την διαδικασία ιχνηλάτησης έχουν τεθεί σε καραντίνα 124 επαφές από τα 34 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Επίσης, τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό 39 γιατροί της κλινικής.
Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ακόμα ότι όλα τα τεστ ήταν αρνητικά στη δομή υγείας στα νότια προάστια.
Για τους μουσουλμάνους θύμισε την ΚΥΑ που υπάρχει για όλα τα δόγματα και τις θρησκείες λόγω του Ραμαζανιού.
Επισήμανε ότι θα γίνοντατελετές κεκλεισμένων των θυρών αποκλειστικά από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό που δεν υπερβαίνει τα 4 πρόσωπα.


Ζεφύρι: Θετική στον κορωνοϊό μια 25χρονη Ρομά

Συναγερμός έχει σημάνει στις εργατικές κατοικίες στο Ζεφύρι, όπου βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό μια 25χρονη Ρομά.
Πρόκειται για μια 25χρονη γυναίκα από τη Λαμία, η οποία πήγε στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία την 4χρονη κόρη της για  αιμοκάθαρση και η ίδια βρέθηκε πως είναι θετική στον κορωνοϊό.
Το παιδί δεν είναι θετικό.
Ωστόσο, στο Ζεφύρι σήμανε συναγερμός, η 25χρονη από τη Λαμία με την κόρη της φιλοξενείται σε διαμέρισμα των εργατικών κατοικιών από μία 6μελη οικογένεια,  η οποία πλέον έχει τεθεί σε καραντίνα για 14 ημέρες.
Μάλιστα, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρέθηκε στην περιοχή την Παρασκευή 24/4.
Πάντως,  αστυνομικοί από το ΑΤ της περιοχής ελέγχουν την εφαρμογή της καραντίνας της οικογένειας, ενώ οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου έχουν αναλάβει την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και τροφής.

Συναγερμός για τις κλινικές και τις δομές μεταναστών - Τσιόδρας: Σημαντική επιδημία

Την εξαιρετικά αισιόδοξη εικόνα σχετικά με την εξέλιξη της νόσου στην Ελλάδα «θόλωσαν» τα περιστατικά στις δύο αυτές κλινικές αλλά και η υπόθεση με το ζευγάρι μεταναστών από τη δομή στη Μαλακάσα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμό τόσο στη ΓΑΔΑ όσο και στο ΑΤ Ωρωπού.
Την ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι επισκέφθηκε την Παρασκευή 24/4 το πρωί ο εκπρόσωπος του υπ.Υγείας για τον κορωνοϊό, Σ. Τσιόδρας προκειμένου να διαπιστώσει τα μέτρα προστασίας.
"Είναι σημαντική επιδημία σε ένα χώρο αυξημένου κινδύνου.
Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, είμαστε κοντά τους για να σταματήσει το κακό", είπε ο κ.Τσιόδρας.
Σημειώνεται ότι από τους 226 ασθενείς και εργαζόμενους στην ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι οι 37 βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, εκ των οποίων οι 17 είναι εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους.
Οι 17 ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στον ιό μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές υγείας στην Αττική, ενώ τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Οι ασθενείς που δεν είναι θετικοί στον ιό παρακολουθούνται και έχουν λάβει χημειοπροφύλαξη.
Όπως είπε ο κ.Τσιόδρας, οι εν λόγω ασθενείς που δεν είναι θετικοί στον ιό, θα παρακολουθούνται στενά για τις επόμενες 7 ημέρες ενώ θα υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο ανά διήμερο.
Σημειώνεταιότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει ζητήσει όλους τους φακέλους των ασθενών από την ιδιωτική κλινική, στην οποία βρέθηκε και κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για να διενεργήσει αυτοψία στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας.
Αλλά και στην κλινική «Κασταλία» ένας ηλικιωμένος κατέληξε το βράδυ της Τετάρτης 22/4, σημαίνοντας συναγερμό με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεση κινητοποίηση και να ελεγχθούν συνολικά 300 τρόφιμοι και 130 εργαζόμενοι.
Όπως έγινε γνωστό, τα 92 από τα 130 δείγματα στους εργαζόμενους είναι αρνητικά.
Και για τις δύο αυτές περιπτώσεις, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Ευάγγελος Ιωαννίδης έχει διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνται αυστηρά οι υγειονομικοί κανόνες.
Η έρευνα γίνεται από τις εισαγγελικές αρχές για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος που επισύρουν ποινές μέχρι και ισόβια σε εξαιρετικές περιπτώσεις αν διαπιστωθεί μετάδοση της νόσου από την οποία προήλθε θάνατος.
Υπό αυτά τα νέα δεδομένα που αποδεικνύουν πόσο εύθραυστη είναι η ισορροπία όσον αφορά την εξέλιξη της νόσου, η κυβέρνηση εξετάζει τα επόμενα βήματά της όσον αφορά την επόμενη ημέρα.
Οι δύο αυτές περιπτώσεις σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στις δομές των μεταναστών σε Κρανίδι και Μαλακάσα έρχονται να επιβεβαιώσουν πόσο τεράστιο στοίχημα είναι για τις αρμόδιες Αρχές να ελέγξουν τυχόν αναζωπύρωση της επιδημίας από υγειονομικές μονάδες, κλειστές δομές μεταναστών και χώρους φροντίδας ευπαθών πληθυσμών.

Καταγγελίες για απόκρυψη κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γενικό Κρατικό της Νίκαιας - Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν οι καταγγελίες περί απόκρυψης κρουσμάτων κορωνοϊού στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.
Ειδικότερα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά πραγματοποιεί κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα έπειτα από καταγγελία από μη επίσημο φορέα πως οι ιθύνοντες του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας αποκρύπτουν κρούσματα κορωνοϊού.
Αντικείμενο της έρευνας στο νοσοκομείο αποτελεί το να ελεγχθεί εάν ευσταθεί η καταγγελία και σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο να διακριβωθεί εάν και για ποια πρόσωπα προκύπτουν αξιόποινες πράξεις.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι καταγγελίες δεν ευσταθούν τότε η υπόθεση θα τεθεί στο αρχείο ενώ σε διαφορετική περίπτωση οι εισαγγελικές αρχές θα προχωρήσουν στην άσκηση ποινικών διώξεων.

Το Γενικό Κρατικό Νίκαιας διαψεύδει απόκρυψη κρουσμάτων κορωνοϊού  

Στη διάψευση ότι υπήρξε απόκρυψη κρουσμάτων του κορωνοϊού στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας προχώρησαν τόσο ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, όσο και το ίδιο το Γενικό Κρατικό, αναφέροντας ότι δεν πρόκειται για νοσοκομείο αναφοράς για τη νόσο.  
“Όταν κάποιος προσέρχεται στα έκτακτα, και θεωρείται ύποπτο κρούσμα απομονώνεται.
Όταν το δείγμα είναι θετικό ο ασθενής μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς.
Δεν υπάρχει ζήτημα απόκρυψης κρουσμάτων" δήλωσε ο υφυπουργός.
Ο κ. Κοντοζαμάνης και η διοίκηση του νοσοκομείου διευκρινίζουν ότι υπήρχαν δυο κρούσματα που έχουν καταγράφει και έχουν ανακοινωθεί.
Πρόκειται για δύο γιατρούς.
Ακολουθήσαμε τα πρωτόκολλα, εξετάστηκαν 70 επαφές τους και ήταν όλες αρνητικές.
Περαιτέρω, 15 άτομα, στενές επαφές των γιατρών, “παρότι ήταν αρνητικοί και ασυμπτωματικοί, μπήκαν σε καραντίνα 14 ημερών και ήδη τέσσερις εξ αυτών έχουν ήδη βγει από την καραντίνα”.
Το νοσοκομείο τονίζει ότι επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά του για την προαναφερόμενη ψευδή καταμήνυση.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται στην ανακοίνωση:

1) Το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας ΔΕΝ είναι νοσοκομείο αναφοράς και κατ’ επέκταση δεν νοσηλεύει ασθενείς που πάσχουν από COVID-19.
2) Είναι αδύνατον να αποκρυφθεί επιβεβαιωμένο κρούσμα ασθενούς ή προσωπικού, διότι τα δείγματα που λαμβάνονται με υπόδειξη των λοιμωξιολόγων του νοσοκομείου επεξεργάζονται, καταγράφονται και ανακοινώνονται επισήμως στις αρμόδιες αρχές από το ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ¨ΑΤΤΙΚΟΝ".
3) Το νοσοκομείο μας είναι υπέρμαχο της έγκαιρης ενημέρωσης και της απόλυτης διαφάνειας προκειμένου να διαφύλαξη τη δημόσια υγεία, που είναι η απόλυτη υπο- χρέωση μας, αλλά και για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου.
4)  Ασθενείς που επισκέπτονται το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και κρίνονται πιθανά κρούσματα, λαμβάνεται ΑΜΕΣΑ δείγμα και άμεσα αποστέλλεται για έλεγχο. Οι ασθενείς μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων του δείγματος απομονώνονται σε ειδικούς θαλάμους και αν το δείγμα είναι θετικό διακομίζονται σε νοσοκομεία ανα- φοράς.
5) Τα δύο κρούσματα νοσούντων ιατρών έχουν επισήμως ανακοινωθεί και καταγρα- φεί στις επίσημες αρχές και τον ΕΟΔΥ από τις 17/4 και 20/4 αντίστοιχα. Για την α- σφάλεια του υπόλοιπου υγειονομικού προσωπικού και των ασθενών, έγινε ιχνηλάτη- ση επαφών όπως επιτάσσουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, πάρθηκαν 70 δείγματα τα οποία ήταν αρνητικά, ενώ μπήκαν σε προληπτική επταήμερη καραντίνα 15 συνολικά άτομα που είχαν πλέον στενή επαφή με τους εν λόγω ιατρούς, παρά το γεγονός ότι ήταν α- συμπτωματικοί και τα δείγματα τους ήταν αρνητικά.
Η περίοδος καραντίνας έχει λήξει για τα τέσσερα από τα παραπάνω άτομα και τα δείγματα τους εξακολουθούν να είναι αρνητικά.
Τέλος, το νοσοκομείο μας επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά του για την προαναφερόμενη ψευδή καταμήνυση, διότι η αρμοδιότητα του για την προάσπι- ση της δημόσιας υγείας είναι αντίθετη με τα καταγγελλόμενα και γι’ αυτό το λόγο τα καταγγελλόμενα είναι αυταπόδεικτα ψευδή.

Το σχέδιο άρσης των περιορισμών

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων, ξεδίπλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, με ειδικές αναφορές για το τι θα γίνει με τις μετακινήσεις και τον τουρισμό, με τα σχολεία και τους ηλικιωμένους.
«Ο σκοπός ήταν, συμμορφούμενοι προς τα μέτρα, να μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας, να μπορέσουμε να ξαναβγούμε στην κοινωνία και την αγορά» ανέφερε ο κ.Γεραπετρίτης, τονίζοντας ότι υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο έχει εκπονήσει η κυβέρνηση, και το οποίο αναπτύσσει πλήρως όλη τη μετάβαση προς την ομαλότητα.
Χωρίς να δώσει ακριβή ημερομηνία για την έναρξη της νέας φάσης - και αυτό, γιατί όπως είπε, εξαρτάται από τα επιδημιολογικά δεδομένα - εκτίμησε ότι στις αρχές του Μαΐου θα έχουμε την πρώτη φάση της μετάβασης στην ομαλότητα, ενώ ήδη από τις 27 Απριλίου αρχίζουν ορισμένες δραστηριότητες στα υποθηκοφυλακεία και ορισμένες από τις δραστηριότητες των δικαστηρίων.

Μεταβατική περίοδος το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου

Τα μέτρα θα αποκλιμακωθούν με ένα τρόπο, με τον οποίο θα δοκιμάζεται και η εφαρμογή τους, είπε ο Γ. Γεραπετρίτης. κάνοντας τον παραλληλισμό με ένα ροοστάτη, ο οποίος θα ανοίγει, θα δοκιμάζεται, πιθανώς θα συρρικνώνεται και πάλι. Είναι ένα δυναμικό σύστημα μετάβασης στην ομαλότητα, σημείωσε συμπερασματικά.
Εκείνο το οποίο είναι βέβαιο, όπως τόνισε, είναι ότι η μεταβατική φάση θα διαρκέσει όλο το δίμηνο Μαΐου και Ιουνίου - θα έχουμε δηλαδή σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων.
Θα ανοίγουν καταστήματα, θα περιορίζεται ο όποιος περιορισμός στην κίνηση, θα έχουμε σταδιακή μετάβαση στην ομαλότητα, τηρώντας όμως ορισμένους κανόνες που έχουν γίνει μέρος του τρόπου ζωής μας, διευκρίνισε.
Όλα θα βρίσκονται υπό τη δοκιμασία της τήρησης των κανόνων της δημόσιας υγείας.
«Εμείς, πάνω από όλα, σε αυτό το πολύ μεγάλο πείραμα στο οποίο δοκιμάσθηκε η ελληνική Πολιτεία, είχαμε τη δημόσια υγεία ως πρώτιστο στόχο και, νομίζω, για αυτό πέτυχε η άσκηση αυτή» ανέφερε, διαβεβαιώνοντας ότι και πάλι με πολύ μεγάλη προσοχή και επιφύλαξη θα τηρηθεί η μέγιστη ιδιότητα που είναι αυτή της ανθρώπινης ζωής.
«Εμείς θα είμαστε επιφυλακτικοί, θα ανοίξουμε ό,τι πρέπει να ανοίξουμε, θα άρουμε τους περιορισμούς στην κίνηση» είπε.

Κατάργηση του συστήματος sms

Στην ερώτηση εάν το άνοιγμα των καταστημάτων θα συμπέσει χρονικά με τη λήξη του μέτρου αποστολής sms κ.ο.κ., ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ως εξής: «Είναι αυτονόητο ότι από τη στιγμή που θα έχουμε σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, είναι λογικό ότι δεν θα υπάρχουν πλέον οι αναγκαίοι περιορισμοί στην κίνηση, δεν θα δηλώνεται δηλαδή», σημειώνοντας με έμφαση, ότι οι περιορισμοί στον συγχρωτισμό θα εξακολουθούν να υπάρχουν, δηλαδή περιορισμένος αριθμός πελατών στα καταστήματα, μέτρα ατομικής υγιεινής, ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες κατηγορίες.
«Η ζωή μας αισθάνομαι ότι δεν θα είναι ίδια, όταν με το καλό τον Μάιο θα βρεθούμε στη μεταβατική φάση προς την ομαλότητα.
Έχει γίνει μέρος της δικής μας συνείδησης και του συλλογικού υποσυνείδητου, ότι πλέον θα πρέπει να τηρούμε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής», δήλωσε στη συνέχεια ο Γ. Γεραπετρίτης.
Με άλλα λόγια, η καλή ατομική υγιεινή, η έλλειψη στο συγχρωτισμό μεγάλης κλίμακας, η προστασία των ευάλωτων συνανθρώπων μας είναι πλέον στοιχεία τα οποία ούτως ή άλλως θα τα τηρούμε. Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο το οποίο έχουμε αποκτήσει.
«Αν κάτι κερδίζουμε στο χρόνο που έχει περάσει και έχουμε, δυστυχώς βεβαίως, αυτή τη μικρή κλίμακα στις απώλειες της ανθρώπινης ζωής, είναι το γεγονός ότι μάθαμε ότι πρέπει να συμμορφωνόμαστε με όσα οι επιδημιολόγοι μας επιτάσσουν», πρόσθεσε.

Μετακινήσεις και εκτός ορίων νομού

Στο πρόσθετο ερώτημα αν θα μπορούμε να ταξιδεύουμε και εκτός νομού, επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση και σε ό,τι αφορά την υπεραστική κίνηση.
«Όλο αυτό το πολύ μεγάλο πείραμα, η δύσκολη άσκηση στην οποία η ελληνική κυβέρνηση θεωρώ ότι είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, δηλαδή να μείνουμε σπίτι, να καταπολεμήσουμε τον ιό, δεν έγινε με σκοπό να μένουμε αιωνίως σε μια καραντίνα», τόνισε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει: «Ο σκοπός ήταν, συμμορφούμενοι προς τα μέτρα, να μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας, να μπορέσουμε να ξαναβγούμε στην κοινωνία και την αγορά.
Άρα, υπό αυτήν την εκδοχή, η πραγματικότητα είναι ότι, πράγματι, θα μπορέσουμε φέτος να κάνουμε διακοπές, να έχουμε την κοινωνική συναναστροφή τηρώντας τους κανόνες που θα μας επιβάλλονται με διαφορετικό τρόπο, αλλά πάντως έξω, στην κοινωνική και την οικονομική μας ζωή».

Η Ελλάδα βασικός τουριστικός προορισμός

Στο ερώτημα για την τουριστική σεζόν, ο υπουργός Επικρατείας διαχώρισε εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό: Αναφορικά με τον πρώτο δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, εκτίμησε.
Ούτως ή άλλως, πρόσθεσε, οι εσωτερικές μεταφορές θα λειτουργήσουν στη διάρκεια του καλοκαιριού, θα γίνει και το άνοιγμα των ξενοδοχείων ίσως σε δύο φάσεις, δηλαδή πρώτα θα ανοίξουν ορισμένα ξενοδοχεία και αργότερα οι υπόλοιπες μονάδες. Υπό τον όρο, ασφαλώς, ότι τα πράγματα θα πάνε με τη ροή που πηγαίνουν και θα έχουμε μια πλήρη εξομάλυνση της καμπύλης της επιδημίας.
Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό από το εξωτερικό, εκεί είναι προφανές ότι «είναι μια πολύ δυσκολότερη άσκηση, η οποία εμπεριέχει και μια ευρωπαϊκή πολιτική» - θέμα το οποίο ο υπουργός εκτίμησε ότι θα συζητήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τα συμβούλια των αρμοδίων υπουργών. Κατά την προσέγγισή του, θα πρέπει να υπάρχει κοινή πολιτική, με την επιφύλαξη ότι θα πρέπει να τηρούνται κανόνες δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος. «Αισθάνομαι ότι ο τουρισμός μας θα λειτουργήσει καλά» δήλωσε επίσης και επικαλέστηκε σημερινό δημοσίευμα της "Bild" - σε συνέχεια πολλών δημοσιευμάτων που επαινούν τη χώρα μας και τον τρόπο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, όπως ανέφερε - το οποίο θεωρεί ότι η χώρα μας είναι ο πλέον ασφαλής τουριστικός προορισμός.
Μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας κατέθεσε την αίσθησή του, ότι από μια σχετικά περιορισμένη τουριστική πίτα παγκοσμίως, η Ελλάδα θα είναι ο βασικός τουριστικός προορισμός.
Βεβαίως με απώλειες εσόδων, βεβαίως με σημαντική ύφεση, αλλά από την άλλη πλευρά δεν θα πάει χαμένη η φετινή τουριστική χρονιά, είπε, υποσχόμενος ότι θα φροντίσει η κυβέρνηση έτσι ώστε να τηρηθεί ισορροπία ανάμεσα στη δημόσια υγεία και την οικονομία.

Θα ανοίξουν όλα τα σχολεία με απόλυτη μέριμνα στην υγεία των μαθητών

Ακολούθως, η συνέντευξη ασχολήθηκε με τα θέματα εκπαίδευσης: Στο μέτρο που θα κυλήσουν τα πράγματα όπως φαίνεται σήμερα να κυλούν, δηλαδή να έχουμε μια διαρκώς πτωτική πορεία των κρουσμάτων, των θυμάτων και των διασωληνωμένων, «θα ανοίξουν τα σχολεία, πιθανότατα σε διαφορετικές φάσεις (Γυμνάσια, Λύκεια, Δημοτικά) αλλά πάντως θα ανοίξουν». Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι «ο χρονισμός είναι κάτι το οποίο εξαρτάται από πολλές συνθήκες, έχει να κάνει με τον αριθμό των κρουσμάτων, την εξάπλωση της επιδημίας, με περιβαλλοντικές συνθήκες - αλλά πάντως, εφόσον κυλήσουν έτσι τα πράγματα, θα ανοίξουν τα σχολεία με την επιφύλαξη της άποψης των επιδημιολόγων».
Όμως, ο υπουργός Επικρατείας προχώρησε στη διευκρίνιση - δέσμευση, ότι και στην περίπτωση των σχολείων θα υπάρξει ένα κεντρικό επιχειρησιακό σχέδιο, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών.
«Δεν θα είναι οι τάξεις στις οποίες έχουμε συνηθίσει.
Θα είναι τάξεις οι οποίες θα λαμβάνουν απόλυτη μέριμνα για τη δημόσια υγεία.
Εάν δούμε σε κάθε περίπτωση ότι κάτι δεν πηγαίνει όπως θα θέλαμε, θα παρέμβουμε ρυθμιστικά, έτσι ώστε να κάνουμε τις αναγκαίες διορθώσεις» εξήγησε.

Καραντίνα τέλος στη Μεσοποταμία Καστοριάς ύστερα από 24 ημέρες

Στην κανονικότητα επέστρεψαν από την Παρασκευή 24/4 οι κάτοικοι της Μεσοποταμίας Καστοριάς, οι οποίοι είχαν τεθεί σε καραντίνα εδώ και 24 ημέρες προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού.
Σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, ανέφερε, ότι τις τελευταίες οκτώ ημέρες δεν έχει καταγραφεί κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα και εκτιμά ότι ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας «θα πρέπει να εντάξουν συνολικά την Καστοριά στα μέτρα που ισχύουν για όλη την Ελλάδα».

Στους 130 οι νεκροί - 27 νέα κρούσματα - 2.490 ασθενείς - 48 διασωληνωμένοι

Στα 24 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα μας σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.
Πέντε ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 130. Γυναίκες είναι οι 34 εξ αυτών και το 90% είναι ηλικιωμένοι η έχει κάποιο σοβαρό υποκείμενο νόσημα.
Image
Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 2490 με τα 580 να σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 1160 με ήδη γνωστό κρούσματα.
Ακόμη 48 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι με τον μέσο όρο ηλικίας τους να υπολογίζεται στα 67 έτη.
Image
Γυναίκες είναι οι 13 εξ αυτών και το 88% είναι ηλικιωμένοι η έχει κάποιο σοβαρό υποκείμενο νόσημα.
Παράλληλα, 60 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
«Σχετικά με την μονάδα υγείας με νεφροπαθείς, πρόκειται για μια σημαντική επιδημία σε δομή υγείας όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνο για ευπαθείς ομάδες. Δυστυχώς 3 συμπολίτες μας, ασθενείς της κλινικής, κατέληξαν ενώ 17 ακόμη βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοιό», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης