Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (PRELIUM): Το μεγάλο στοίχημα η έξοδος από την κρίση

Κων. Φέγγος (PRELIUM): Το μεγάλο στοίχημα η έξοδος από την κρίση
Μετά από ένα «περίεργο» Πάσχα, το χρηματιστήριο προσπαθεί να καταλάβει τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην παγκόσμια αλλά και την Ελληνική οικονομία
Μετά από ένα «περίεργο» Πάσχα, το χρηματιστήριο προσπαθεί να καταλάβει τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην παγκόσμια αλλά και την Ελληνική οικονομία.
Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα, οπότε ημερήσιες διακυμάνσεις τιμών της τάξης του 8 ή 10% που στο παρελθόν ήταν σημαντικές, σήμερα θεωρούνται «συνήθης διακύμανση».
Σε παγκόσμιο επίπεδο, βλέπουμε την πανδημία να επηρεάζει περισσότερο τις χώρες που αγνόησαν την σπουδαιότητά της στα πρώτα στάδια και δεν είχαν πολύ δυνατά συστήματα υγείας.
Αυτό κάνει την Ελλάδα να ξεχωρίζει θετικά καθώς ήταν ίσως η πρώτη χώρα που αντέδρασε τόσο γρήγορα.
Η γρήγορη αντίδραση ενδυνάμωσε το σύστημα υγείας της χώρας με Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με πειραματισμό σε θεραπείες και με την απόκτηση εμπειρίας από μέρους των επαγγελματιών υγείας.
Έτσι η χαλάρωση των μέτρων θα μας βρει πολύ πιο δυνατούς να χειριστούμε τους ασθενείς.
Στην οικονομία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι εμφανής η ύπαρξη πλεονάζουσας ρευστότητας, καθώς τα ποσά που ακούγονται για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι εξωπραγματικά. 
Είναι όμως και εμφανής η ανυπαρξία αμοιβαιοποίησης του προβλήματος, καθώς οι έχοντες πιέζουν τους μη έχοντες να δανειστούν τη ρευστότητα και οι μη έχοντες αντιδρούν, αντιλαμβανόμενοι τι σημαίνει αυτό. Ιδιαίτερα μετά από πάνω από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και με την εμπειρία που είχαν όλοι από την αντιμετώπιση της Ελλάδας.   Ευτυχώς τώρα οι στρατιωτικά δυνατοί συστρατεύονται με την Ελλάδα.
Η πανδημία έρχεται για την Ελλάδα, σε μια συγκυρία που προσπαθούσε να αποδείξει στον εαυτό της και στην παγκόσμια κοινότητα, ότι αναγνωρίζει τη χρησιμότητα της ιδιωτικής οικονομίας στην Ανάπτυξη.
Είναι προφανές πως η κρίση δουλεύει προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Μεγάλο μέρος της ιδιωτικής οικονομίας τράβηξε απότομα χειρόφρενο, ο ρόλος και η σημασία του δημοσίου για την πολιτική προστασία και την υγεία έχει προπαγανδιστεί επίμονα και η εξάρτηση της επιβίωσης των πολιτών από τις κρατικές επιδοτήσεις έχει επίσης αυξηθεί με τα μέτρα που λαμβάνονται.  
Στα θετικά καταγράφεται η ωριμότητα που δείχνουν οι περισσότεροι Έλληνες μέχρι τώρα και είναι κατανοητό πως η κυβέρνηση έπρεπε να πάρει μέτρα γιατί αλλιώς τα προβλήματα θα ήταν πολλαπλάσια.
Όμως δεν παύει να είναι γεγονός πως περισσότεροι εργαζόμενοι εξαρτώνται σήμερα από τον κρατικό κορβανά, πως ο ιδιωτικός τομέας θα έχει προβλήματα να φτάσει την προηγούμενη (κατά πολλούς μικρή) δυναμικότητα του και πως η σωστή πληροφόρηση για το πως θα χειριστεί την έξοδο από την κρίση η κυβέρνηση, έχει τώρα αυξημένη σημασία. 
Όσοι, λίγοι ή πολλοί, καταλάβουν τις προτεραιότητες που θα δοθούν θα ωφεληθούν.
Από την άλλη, λόγω της κρίσης έγιναν πράγματα που μόνο όνειρα αποτελούσαν για την Ελληνική πραγματικότητα. 
Για πολλά θέματα δεν χρειάζονται άσκοπες μετακινήσεις, έγινε χρήση των δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία, δόθηκαν άδειες για παραγωγή ή τροποποίηση της παραγωγής σε μια νύχτα και γενικά φάνηκε η Ελλάδα να προχωράει στον 21ο αιώνα.
Αν υπάρξει χρηματοδότηση της Ελλάδας, η κυβέρνηση χειριστεί σωστά την έξοδο από την κρίση και δεν δούμε πάλι το λαϊκισμό να υπερισχύει, μπορεί να δούμε θετικές επιπτώσεις.
Σίγουρα όμως η επάνοδος θα είναι σταδιακή, ο τουρισμός θα πληγεί σημαντικά, οι μετακινήσεις και ο συνωστισμός θα είναι περιορισμένα για μεγάλο διάστημα και η πανδημία θα μας συνοδεύει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Εκτός αν η επιστήμη κάνει το θαύμα της.
Είναι ίσως ευκαιρία να εγκαταλείψουμε το κρατικοδίαιτο μοντέλο που επικρατεί στην οικονομία ή τουλάχιστον να το ανοίξουμε σε περισσότερους, δυναμικότερους και λιγότερο δανεισμένους παίκτες.
Χρηματιστηριακά, οι 580 μονάδες του Γενικού Δείκτη φαίνεται να έχουν δημιουργήσει κάποια στήριξη, αλλά η ασταθής κατάσταση που επικρατεί στις τραπεζικές μετοχές κάνει την κατάσταση πολύ επισφαλή. 
Αντίσταση έχει δημιουργηθεί στις 630 μονάδες αλλά πολύ εύκολα θα οδηγηθούμε σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα αν φτιάξει λίγο η κατάσταση.
Οι τράπεζες θα χειριστούν την ρευστότητα που θα δοθεί στο σύστημα (εφόσον βρεθεί ρευστότητα), αλλά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα τις επηρεάσουν αρνητικά. Επίσης είναι σημαντικός ο τρόπος που θα επιλεγεί για να περάσει ρευστότητα στις τράπεζες, ώστε αυτή να μοιραστεί στην οικονομία.
Είναι θετικό ότι τζίρος έχει μεταφερθεί και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, αλλά οι κινήσεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις κινήσεις των ξένων και των ξένων χρηματιστηρίων.
Σε αυτό το κλίμα ευνοούνται οι γρήγορες κινήσεις, πάντα με stoploss and takeprofitγια να μειωθεί το ρίσκο  και αυτό φαίνεται να συντηρεί το τζίρο σε αξιοπρεπή επίπεδα.  Από την άλλη ευνοείται και το κτίσιμο θέσεων σε κλάδους και εταιρείες που αναμένεται να επηρεαστούν λιγότερο ή και να ωφεληθούν από την κρίση και έτσι βλέπουμε αντίστοιχες κινήσεις σε αρκετές εισηγμένες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης