Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, στο 5,5% - Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις

tags :
Ρωσία: Η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, στο 5,5% - Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ρωσίας ο ετήσιος πληθωρισμός θα κινηθεί στο εύρος του 3,8% με 4,8% για το 2020
Σε νέα μείωση του βασικού της επιτοκίου προχώρησε σήμερα Παρασκευή (24/4) η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού και οι ισχυρές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου αποτελούν δύο σοβαρές απειλές για την οικονομία της χώρας.
Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ρωσίας αποφάσισε να μειώσει το βασικό της επιτοκίο κατά 50 μονάδες βάσης, στο 5,5% έναντι 6% προηγουμένως, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
«Από τη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Μάρτιο, η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι «έχουν εισαχθεί σημαντικά περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας τόσο στη Ρωσία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, τα οποία έχουν επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα».
Παράλληλα, η Τράπεζα αναφέρει ότι «αυτό δημιουργεί ουδιώδη και παρατεταμένη αποπληθωριστική επίδραση στη δυναμική των τιμών από την άποψη της συνολικής ζήτησης, η οποία αντισταθμίζει την επίδραση προσωρινών πληθωριστικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την πτώση των τιμών στο πετρέλαιο».
«Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει σταθεροποιηθεί μετά από μία περίοδο υψηλής μεταβλητότητας τον Μάρτιο», υπογραμμίζει η ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι «η Τράπεζα της Ρωσίας αναθεώρησε το βασικό σενάριο προβλέωεων και μετατοπίζεται προς μία νομισματική πολιτική διευκόλυνσης».
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας, ο ετήσιος πληθωρισμός θα κινηθεί στο εύρος του 3,8% με 4,8% για το 2020, ενώ στη συνέχεια θα σταθεροποιηθεί στο 4%, την ίδια στιγμή που το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να υοποχωρήσει κατά 4% με 6% τρέχον έτος, σημειώνοντας ανάπτυξη 2,8% με 4,8% το 2021.
Όσον αφορά τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, η Τράπεζα προβλέπει ότι η μέση τιμή του θα κινηθεί στα 27 δολ. ανά βαρέλι, αγγίζοντας τα 35 δολ. και 45 δολ. ανά βαρέλι το 2021 και το 2022 αντίστοιχα.
«Εάν η κατάσταση εξελιχθεί με βάση τις εκτιμήσει, η Τράπεζα της Ρωσίας είναι ανοιχτή στην προοπτική περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων στις επόμενες συναντήσεις», τονίζει η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, διευκρινίζοντας ότι θα λάβει υπόψιν «τις δυναμικές του πληθωρισμού σε σχέση με τους στόχους, τις οικονομικές εξελίξεις, τους κινδύνους από τις εγχώριες και τις εξωτερικές συνθήκες και την αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών».
Σημειώνεται ότι πριν τη συνεδρίαση του Μαρτίου, κατά την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, είχαν ανακοινωθεί έξι μειώσεις του βασικού επιτοκίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης