Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε 7 γραφήματα, το πλήγμα του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία - Οι επιπτώσεις σε ανεργία, μεταποίηση, εμπόριο

Σε 7 γραφήματα, το πλήγμα του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία - Οι επιπτώσεις σε ανεργία, μεταποίηση, εμπόριο
Τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού έχουν προκαλέσει πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία
Μετά το ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019, ο κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί σε 185 χώρες και περιοχές, έχει μολύνει περισσότερους από 2,7 εκατ. ανθρώπους, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους 190.000 άνθρωποι.
Για τον περιορισμό της εξάπλωσης, οι κυβερνήσεις έχουν επιβάλλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα, μεταξύ των οποίων το κλείσιμο των συνόρων, των σχολείων, επιχειρήσεις και την απαγόρευση των μεγάλων συγκεντρώσεων.
Αυτοί οι περιορισμοί «σταμάτησε» την παγκόσμια οικονομικά δραστηριότητα, έπληξε τις επιχειρήσεις και οδήγησε κόσμο σε ανεργία.
Στο πλαίσιο αυτό, το CNBC παρουσιάζει επτά γραφήματα όπου αποτυπώνεται το πλήγμα της πανδημίας του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία.

Η αύξηση της ανεργίας

Πολλοί οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι τα μέτρα του lockdown σε όλο τον κόσμο θα επιταχύνουν τις απώλειες θέσεων εργασίας.
Ήδη σε πολλές οικονομίες οι αριθμοί της ανεργίας έχει αυξηθεί.
Chart: Unemployment rates 200424

Στις ΗΠΑ, στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, περισσότερες από 26 εκατ. θέσεις εργασίας έχουν χαθεί τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.
Ο ρυθμός της ανεργίας τον Μάρτιο (4,4%) ήταν ο υψηλότερος μετά τον Αύγουστο του 2017, σύμφωνα με το Bureau of Labor Statistics.
Πρόβλημα αυξημένης ανεργίας εντοπίζεται επίσης στην Αυστραλία και στη Νότια Κορέα με κάποιους οικονομολόγους να επισημαίνουν ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί.

Το πλήγμα στον τομέα των υπηρεσιών

Ο κλάδος των υπηρεσιών μια μεγάλη πηγή ανάπτυξης και απασχόλησης για πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Κίνα.
Chart: US, China retail sales 200424

Και οι δύο χώρες ανακοίνωσε μεγάλες μειώσεις στις λιανικές πωλήσεις καθώς τα μέτρα του lockdown κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανάγκασε πολλά καταστήματα να κλείσουν, ενώ οι καταναλωτές έμειναν στα σπίτια τους.
Εκτόξευση παρατηρήθηκε στις online πωλήσεις.
Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι καταναλωτές ενδεχομένως να μην προχωρήσουν σε δαπάνες ακόμα και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Αυτό είναι εμφανές στην «αργή βελτίωση» των λιανικών πωλήσεων στην Κίνα, ακόμη και αφού η χώρα επέτρεψε σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων, ανέφεραν αναλυτές από την Oxford Economics.
Chart: Services PMIs 200424

«Η αργή βελτίωση στην κατανάλωση των νοικοκυριών ενισχύει την άποψης μας ότι, παγκοσμίως, οι καταναλωτές δεν θα βιαστούν να επιστρέψουν στα μαγαζιά αμέσως πόλις γίνει άρση των περιορισμών» επισημαίνουν οι αναλυτές.
    
Πτώση στη μεταποιητική δραστηριότητα

Οι βιομηχανίες που έχουν ήδη επιβαρυνθεί από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας τα τελευταία δύο χρόνια, βρέθηκαν και πάλι υπό πίεση καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.
Chart: Manufacturing PMIs 200424

Η πανδημία Covid-19 έπληξε τη μεταποίηση εκτός Κίνας οι οποίοι προμηθεύονται από την Ασία υλικά και ανταλλακτικά για να κατασκευάσουν τα δικά τους προϊόντα.
Ωστόσο, τα κινεζικά εργοστάσια ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους για περισσότερο από το αναμενόμενο, καθώς οι αρχές προσπάθησαν να περιορίσουν τον ιό.
Καθώς περισσότερες χώρες επιβάλλουν μέτρα lockdown, πλήττεται μεγαλύτερος αριθμός μεταποιητικών εταιρειών.
Ορισμένες αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά, ενώ αυτές που παραμένουν ανοιχτές αντιμετώπισαν περιορισμούς στην παροχή ενδιάμεσων αγαθών και υλικών.
Chart: US, China industrial production 200424

Επιπλέον, η μείωση στη ζήτηση για αγαθά επιδείνωσε την κατάσταση στον μεταποιητικό τομέα.
Ως αποτέλεσμα, εργοστάσια σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία ανέφεραν μείωση της παραγωγής τους κατά τον τελευταίο μήνα.

Ακόμα ένα άσχημο έτος για το εμπόριο

Το παγκόσμιοι εμπόριο, που παρουσίαζε ήδη επιβράδυνση το 2019, αναμένεται να κινηθεί ακόμα πιο πτωτικά το 2020.
Chart: WTO trade forecasts 200424

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, στις τελευταίες προβλέψεις του, ανέφερε ότι ο όγκος του εμπορίου θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά 12,9% ή 31,9% το 2020, ανάλογα με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
«Και στα δύο σενάρια, όλες οι χώρες θα υποστούν διψήφιες μειώσεις στις εξαγωγές και τις εισαγωγές το 2020» επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας

Το πλήγμα του κορωνοϊού στην οικονομική δραστηριότητα έχουν αναγκάσει πολλούς οργανισμούς να υποβαθμίσουν τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια οικονομά.
Το ΔΝΤ αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% το 2020, ενώ ελάχιστες οικονομίες -όπως η Κίνα και η Ινδία- αναμένεται να αναπτυχθούν το 2020.
Chart: IMF GDP forecasts 200424

Ενώ το ΔΝΤ αναμένει ανάκαμψη 5,8% στην ανάπτυξη το 2020, επισημαίνει ότι αυτή η ανάκαμψη είναι «μόνο μερική καθώς το επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να παραμείνει κάτω από τα επίπεδα που αναμέναμε για το 2021, πριν την εξάπλωση του κορωνοϊού».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης