Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία για το πετρέλαιο, στα 17 δολ. ανά βαρέλι ή +3,4% το αμερικανικό WTI - Το Brent στα 21,7 δολ.

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία για το πετρέλαιο, στα 17 δολ. ανά βαρέλι ή +3,4% το αμερικανικό WTI - Το Brent στα 21,7 δολ.
Οι εβδομαδιαίες απώλειες για την τιμή του Brent διαμορφώνονται μέχρι στιγμής στο -20%
(upd5) Νέα κέρδη καταγράφει σήμερα Παρασκευή (24/4) η αγορά πετρελαίου, διευρύνοντας την ανάκαμψη που σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την ταχύτερη εφαρμογή της συμφωνίας του OPEC+ η οποία θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας.
Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό κοινοβούλιο ενέκρινε νέο πακέτο στήριξης άνω των 484 δισ. δολ. προκειμένου να μετριάσει τον αντίκτυπο του Covid-19 στην οικονομία της χώρας, και να ενισχύσει, μεταξύ άλλων, και τους εγχώριους παραγωγούς πετρελαίου.
- Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά +1,97% στα 21,75 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας καταγράψει χθες Πέμπτη (23/4) άνοδο της τάξεως του +4,7%.
- Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 σημειώνει άνοδο +3,45% στα 17,07 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας καταγράψει κέρδη +19% κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.
Image
Image
Παρά τα κέρδη των προηγούμενων ημερών, οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε τροχιά ώστε να σημειώσουν εβδομαδιαίες απώλειες για όγδοη φορά κατά τις τελευταίες εννέα εβδομάδες, διευρύνοντας την υψηλή μεταβλητότητα που παρουσιάζεται στην αγορά ενέργειας το τελευταίο διάστημα.
Οι εβδομαδιαίες απώλειες για την τιμή του Brent διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στο -20%, την ίδια στιγμή που η πτώση για την τιμή του αμερικανικού WTI ανέρχεται στο -3%.
Νωρίτερα εντός της εβδομάδας, η τιμή για το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 που αφορά το Brent υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1999, ενώ τη Δευτέρα (20/4) η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Μαΐου 2020 βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στην ιστορία, αγγίζοντας ακόμα κια τα -37,63 δολ. ανά βαρέλι.
«Υπάρχουν λίγα στοιχεία στον τομέα των θεμελιωδών εξελίξεων τα οποία μπορούν να στηρίξουν μία ανοδική κίνηση», αναφέρουν οι αναλυτές της ING, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεδομένης της πρόσφατης αδυναμίας, είχαμε ένα ράλι ανακούφισης».
Την επόμενη εβδομάδα οι χώρες του OPEC+ αναμένεται να εφαρμόσουν τη συμφωνία για περικοπές 9,7 εκατ. βαρελιών στην ημερήσια παραγωγή τους, με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέιτ να αναφέρει χθες ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών ενδέχεται να ξεκινήσει τις περικοπές πριν από την επίσημη έναρξη της συμφωνίας.
Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν προβληματισμένοι αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ενέργειας, καθώς οι αποθηκευτικοί χώροι πετρελαίου περιορίζονται όλο και περισσότερο, ενώ δεν υπάρχουν ακόμα σημάδια ανάκαμψης της παγκόσμιας ζήτησης.
«Η μεγαλύτερη επιπλοκή είναι ότι η αποθήκευση πετρελαίου κοστίζει χρήματα και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης δεν είναι απεριόρισες», τονίζει η Oaktree Capital Management, ενώ υπάρχουν ανησυχίες πως όταν το συμβόλαιο Ιουνίου για το αμερικανικό αργό πλησιάσει προς τη λήξη του θα σημειωθεί μία ακόμα «βουτιά».
Σύμφωνα με τη Rystad Energy, «η μόνη εξέλιξη που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις τιμές είναι είτε μία ανάκαμψη στη ζήτηση, όταν γίνει η άρση των περιοριστικών μέτρων και αυξηθεί η βιομηχανική παραγωγή, είτε μία γενναιόδωση και άνευ προηγουμένου περικοπή παραγωγής, πέραν από τις αποφάσεις του OPEC+».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης