Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Υποβαθμίζουν Standard and Poor's και DBRS στις 24/4 τις προοπτικές της Ελλάδος από θετικές σε ουδέτερες και αρνητικές

Υποβαθμίζουν Standard and Poor's και DBRS στις 24/4 τις προοπτικές της Ελλάδος από θετικές σε ουδέτερες και αρνητικές
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει υψηλότερη αξιολόγηση ΒΒ από την Fitch και την Scope η οποία όμως δεν λαμβάνεται υπόψη από την ΕΚΤ
Στην υποβάθμιση των προοπτικών - outlook - της ελληνικής οικονομίας από θετικές σε ουδέτερες και αρνητικές θα προχωρήσουν στις 24 Απριλίου 2020 ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's και ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS ratings λόγω της αρνητικής επίδρασης του κορωνοιού στην ελληνική οικονομία και το ΑΕΠ.
Οι οίκοι αξιολόγησης θα υποβαθμίζουν τις προοπτικές της Ελλάδος σε αυτή την φάση ωστόσο σε επόμενη φάση... κινδυνεύει και η πιστοληπτική ικανότητα με πιθανότητα υποβάθμισης από ΒΒ- σε Β+.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει υψηλότερη αξιολόγηση ΒΒ από την Fitch και την Scope η οποία όμως δεν λαμβάνεται υπόψη από την ΕΚΤ.
Η υψηλότερη βαθμολογία της ΕΚΤ με βάση τους κανόνες λαμβάνεται υπόψη στις αξιολογήσεις και όχι η χαμηλότερη αξιολόγηση. 
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θεωρείται junk bond δηλαδή τα ομόλογα της χώρας είναι σκουπίδια, ενώ της Ιταλίας είναι επενδυτικής βαθμίδας invesment grade.
Όπως έχει κατ΄επανάληψη τονιστεί, οι οίκοι αξιολόγησης ειδικά την τελευταία περίοδο βρίσκονται στο επίκεντρο μαζί με τον κορωνοιό.
Το κραχ που έχουν υποστεί οι οικονομίες είναι ιστορικών διαστάσεων, το ΑΕΠ καταρρέει, η ανεργία συρρκνώνεται και τα δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν εκτοξευθεί.
Οι αποδόσεις των ομολόγων επίσης είχαν επιδεινωθεί αλλά ξανά εσχάτως βελτιώνονται με το ελληνικό 10ετές στο 2,30% και το Ιταλικό 1,92%.
Η ΕΚΤ εν μέσω πανικού στις 22 Απριλίου αποφάσισε την αποδοχή και ομολόγων σκουπιδιών ως εγγύηση σε πράξεις νομισματικής πολιτικής και αυτό θα το πράξει όχι μόνο γιατί το έχει κάνει ήδη η FED - παραβιάζοντας κατάφορα κανόνες δεκαετιών - αλλά γιατί η ΕΚΤ ανησυχεί για την Ιταλία μήπως υποβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης τους επόμενους μήνες.
Μάλιστα κατά τα πρότυπα της FED η ΕΚΤ όρισε ότι εάν μια χώρα έως τις 7 Απριλίου είχε βαθμολογία επενδυτικής βαθμίδας κατ' ελάχιστον ΒΒΒ- και εν συνεχεία υποβαθμιστεί έως ΒΒ θα συνεχίσει να αποδέχεται τα ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Για τους οίκους αξιολόγησης η Ελλάδα θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτη οικονομία καθώς λόγω των περιοριστικών μέτρων και του τουρισμού θα υποστεί σοκ στο ΑΕΠ έως -8%, το ΔΝΤ έχει εκτιμήσει -10%, η ΤτΕ έχει εκτιμήσει εύρος -4% με -8%.
Η πιθανή υποβάθμιση της Ελλάδος θα την απομακρύνει από τον ιδεατό στόχο κάποια στιγμή μέσα στο 2021 να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα.
Η επενδυτική βαθμίδα - ήταν χρήσιμη - για την ένταξη μιας χώρας στην τοξική ποσοτική χαλάρωση.
Όμως με το πρόγραμμα Πανδημίας των 750 δισεκ. ευρώ τα ελληνικά ομόλογα περιλαμβάνονται στο παράλληλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Οίκοι αξιολόγησης και ημερομηνίες για την Ελλάδα το 2020
Οίκοι αξιολόγησης

Ημερομηνίες αξιολόγησης

Moody’s Β1



8 Μαΐου 2020
6 Νοεμβρίου 2020


Standard and Poor’s ΒΒ-



24 Απριλίου 2020
23 Οκτωβρίου 2020


Fitch ΒΒ
Υποβάθμισε στις 23 Απριλίου 2020 τις προοπτικές σε σταθερές
24 Ιανουαρίου 2020
23 Απριλίου 2020
24 Ιουλίου 2020


DBRS ΒΒ Low



24 Απριλίου 2020
23 Οκτωβρίου 2020


Scope BB



6 Μαρτίου 2020
17 Ιουνίου 2020
4 Δεκεμβρίου 2020


Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης