Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Η πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας θα εξαρτηθεί από την έγκαιρη ανάκαμψη - Το έλλειμμα -8% με -10% και το χρέος 150%

Moody's: Η πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας θα εξαρτηθεί από την έγκαιρη ανάκαμψη - Το έλλειμμα -8% με -10% και το χρέος 150%
H πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας θα παραμείνει ανεπηρέαστη αναφέρει η Moody's θέτοντας ωστόσο 3 όρους
Η πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας εξαρτάται από την έγκαιρη ανάκαμψη και το αξιόπιστο δημοσιονομικό σχέδιο μετά από σοκ που σχετίζεται με τον κορωνοιό αναφέρει σε έκθεση του ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής διαβάθμισης Moody's.
Στο βασικό της σενάριο η Moody's υποθέτει σοβαρή συρρίκνωση στο πρώτο εξάμηνο του 2020, ακολουθούμενη από ανάκαμψη από το τρίτο τρίμηνο του 2020 και μετά, με ισχυρή ανάκαμψη το 2021.
Τα μεγάλα δημοσιονομικά κίνητρα και τα ασθενέστερα φορολογικά έσοδα θα αυξήσουν πιθανώς το έλλειμμα της Ιταλίας σε περίπου 8-10% του ΑΕΠ για το 2020 και θα ωθήσουν το δημόσιο χρέος στο τουλάχιστον 150% του ΑΕΠ.
Παρόλο που η πανδημία του κορωνοϊού οδηγεί σε ένα σοβαρό οικονομικό σοκ που θα ωθήσει το δημόσιο χρέος της Ιταλίας να φθάσει τα επίπεδα 150% του ΑΕΠ το 2020, η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα πρέπει να παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστη, δεδομένου του προσωρινού χαρακτήρα της ύφεσης και του συνεχιζόμενου χαμηλού κόστους χρηματοδότησης, ανέφερε η Moody's Investors Service.
Ωστόσο, η Kathrin Muehlbronner, Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Moody's και συντάκτης της έκθεσης, προειδοποιεί ότι «αυτή η άποψη βασίζεται σε τρεις βασικές παραδοχές:
πρώτον, ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από το τρίτο τρίμηνο και μετά.
Δεύτερον, ότι το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης θα διατηρηθεί επιτρέποντας στην κυβέρνηση να διαχειριστεί το υψηλότερο επίπεδο χρέους της και τέλος
Τρίτον οι ιταλικές αρχές θα παρουσιάσουν ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο που θα μειώσει το χρέος τα επόμενα χρόνια.
Κατά την άποψη του Moody's, η Ιταλία εισήλθε στην κρίση του κορωνοϊού με ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία από τις περισσότερες άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, έχοντας σημειώσει ασθενή ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία και διατηρώντας πολύ υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους. 
Οι θα μπορούσαν να ενταθούν εάν η οικονομική ανάκαμψη της Ιταλίας καθυστερήσει έως το 2021 ή εάν είναι πολύ πιο αδύναμη από το αναμενόμενο, παρά τα μέτρα της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας.
Θα δημιουργηθούν επίσης πιέσεις εάν η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει αξιόπιστη δημοσιονομική στρατηγική για την βελτίωση των δημόσιων οικονομικών ή εάν η έλλειψη συναίνεσης σε επίπεδο ΕΕ θα εξασθενήσει την αξιοπιστία των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και θα οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος δανεισμού.
Παρόλο που η Moody's αναμένει ότι το χρέος της Ιταλίας θα σταθεροποιηθεί στο 150% του ΑΕΠ, μια πιο βραδεία ανάκαμψη ή ένα ενδεχόμενο σοκ  θα μπορούσε να οδηγήσει την τροχιά του χρέους σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης