Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βήματα μπροστά αλλά χωρίς ομοφωνία έκαναν οι Ευρωπαίοι στη Σύνοδο Κορυφής - Νέα Σύνοδος 6 Μαίου

Βήματα μπροστά αλλά χωρίς ομοφωνία έκαναν οι Ευρωπαίοι στη Σύνοδο Κορυφής - Νέα Σύνοδος 6 Μαίου
Νέα Σύνοδος στις 6 Μαΐου ενώ εγκρίθηκε το πακέτο των 540 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 9ης Απριλίου και συμφωνήθηκε να είναι έτοιμο και λειτουργικό μέχρι τον Ιούνιο
Μπορεί να μην έλαβαν αποφάσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά την τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως άλλωστε αναμενόταν, ωστόσο η συνεδρίαση που διήρκησε περισσότερο από τέσσερις ώρες, δεν οδηγήθηκε σε «ναυάγιο».
Αποφασίστηκε πάντως, να διεξαχθεί νέα Σύνοδος στις 6 Μαΐου ενώ εγκρίθηκε και το πακέτο των 540 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 9ης Απριλίου και συμφωνήθηκε να είναι έτοιμο και λειτουργικό μέχρι τον Ιούνιο.
Πρόκειται για τα τρία «δίχτυα ασφαλείας»: Ένα για τους εργαζόμενους ύψους 100 δισ. ευρώ (το ταμείο SURE), ένα για τις επιχειρήσεις με εγγυήσεις ύψους 200 δισ. ευρώ και ένα για τα κράτη-μέλη με κεφάλαια έως 2% του ΑΕΠ του εκάστοτε κράτους-μέλους, συνολικού ύψους 240 δισεκατομμυρίων.
Στο πλαίσιο αυτό, οι «27» ανέθεσαν στην Επιτροπή να παρουσιάσει μέχρι τις 6 Μαΐου το νέο Ταμείο Ανάκαμψης.
Η Κομισιόν θα προσπαθήσει να λύσει το γόρδιο δεσμό της χρηματοδότησης, καθώς το «στρατόπεδο» των βόρειων χωρών (Γερμανία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία), τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης του Ταμείου Ανάκαμψης με τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, τάχθηκε υπέρ της επείγουσας συγκρότησης ενός Ταμείου Ανάκαμψης (Recovery Fund) επιπροσθέτως της λειτουργίας του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ).
Παράλληλα, σημείωσε, ότι το Ταμείο αυτό πρέπει να είναι πολύ μεγάλο ενώ η χρηματοδότηση των κρατών πρέπει να έχει περισσότερο τον χαρακτήρα επιχορηγήσεων και λιγότερο την μορφή δανείων.
Υπό το πρίσμα αυτό, επισήμανε πως μια στρατηγική η οποία δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κάθε χώρας, θα ήταν πράξη προς το συμφέρον όλων των χωρών κι όχι μόνο πράξη αλληλεγγύης.
Επιπροσθέτως, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει για άλλη μια φορά «πολύ λίγα, πολύ αργά».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρότεινε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, να ζητήσει από την Κομισιόν την επεξεργασία μιας πολύ συγκεκριμένης πρότασης για την επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων, το συντομότερο δυνατόν.
Μάλιστα, τόνισε, ότι η Ενιαία Αγορά δεν υφίσταται μόνο για να υποστηρίζει την ελεύθερη διακίνηση αγαθών αλλά έχει ως πυλώνα και την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων. Στο πλαίσιο αυτό, και δίνοντας έμφαση στον τουρισμό, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει το συντομότερο κοινή δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο: «Όταν μιλάμε για Ευρωπαϊκή στήριξη, μια χειροπιαστή απόδειξη θα ήταν να στηριχθεί ο τουρισμός στις χώρες του Νότου», είπε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δοθεί εγκαίρως ένα θετικό σήμα στην τουριστική αγορά, καλώντας όλες τις πλευρές να εργαστούν με ταχύτητα.
Δεν παρέλειψε επίσης να θέσει με έμφαση όπως έκανε και τις προηγούμενες ημέρες στην συνομιλία του με τον Charles Michel, το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία για τις προκλητικές ενέργειες της τόσο στο Αιγαίο όσο κι έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ένταση των τουρκικών παραβιάσεων μέσω υπερπτήσεων οι οποίες αναβαθμίζουν το επίπεδο των προκλήσεων από τη γείτονα χώρα, ιδιαίτερα μετά και την πρόσφατη αποτυχία της Άγκυρας στην προσπάθεια της να παραβιάσει τα σύνορα στον Έβρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης