Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Tι δείχνει η συγκριτική πορεία των μετοχών και γιατί ξεχωρίζουν τώρα κάποιες μετοχές

tags :
Tι δείχνει η συγκριτική πορεία των μετοχών και γιατί ξεχωρίζουν τώρα κάποιες μετοχές
Η πρόσφατη αντίδραση κάποιων μετοχών μείωσε τις απώλειες από την αρχή του έτους και τις έφερε σε ανάλογα επίπεδα με άλλες οι οποίες ή έχασαν λιγότερο ή κάλυψαν νωρίτερα μέρος των απωλειών
Η πορεία των μετοχών κατά το διάστημα της κρίσης έχει δημιουργήσει μεγάλες απώλειες στα χαρτοφυλάκια.
Η πορεία συγκεκριμένων μετοχών στις τελευταίες συνεδριάσεις δίνουν την εντύπωση πως κάποιες έχουν σημαντικά καλύτερη πορεία επειδή έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο μέσε στις τελευταίες μέρες.
Η σύγκριση ωστόσο της πορείας των μετοχών από την αρχή του έτους, δείχνει πως οι περισσότερες πλέον κινούνται στα ίδια επίπεδα, καταγράφοντας απώλειες ανάλογες με αυτές της αγοράς.
Αυτές που ξεχωρίζουν είναι εκείνες που από την κρίση θα υποστούν τα μικρότερα πλήγματα.
Ο γενικός δείκτης υποχωρεί περίπου 34% από την αρχή του έτους ενώ βρέθηκε να χάνει έως και 47% όταν ακούμπησε τις 470 μονάδες.
Αυτήν την περίοδο αρκετά επενδυτικά βλέμματα συγκεντρώνονται στις μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει αξιόλογη αντίδραση.
Θα πρέπει ωστόσο να θυμηθούμε πως κάποιες από αυτές είχαν απώλειες μεγαλύτερες από αυτές της αγοράς.
Για παράδειγμα η Ελλάκτωρ βρέθηκε να χάνει ποσοστό άνω του 70% από την αρχή του έτους έχοντας γράφει χαμηλό στα 0,50 ευρώ.
Η αντίδρασή της από τα χαμηλά είναι της τάξης του 86% και έτσι από την αρχή του έτους υποχωρεί 45% ποσοστό που ακόμα παραμένει υψηλότερο από αυτό της αγοράς.
Η Aegean επίσης βρέθηκε να χάνει έως 61% από την αρχή του έτους και η άνοδος κατά 70% από τα χαμηλά έχει περιορίσει τις απώλειες στο 34%, ήτοι όσο χάνει και ο γενικός δείκτης.
Οι τράπεζες παραμένουν ο αδύναμος κρίκος, αφού για παράδειγμα η Alpha Bank συνεχίζει να χάνει 67% από την αρχή του έτους ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από αυτό της αγοράς.
Και αυτό γιατί οι επενδυτές περιμένουν αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ο ΟΠΑΠ που αντιδρά σημαντικά λόγω και της αύξησης του ποσοστού στη Stoiximan χάνει από την αρχή του έτους 35%.
Δηλαδή, μετά την άνοδο των τελευταίων ημερών κάλυψε τη διαφορά που είχε έναντι του Γ.Δ.
Από την άλλη κάποιες εταιρείες για τις οποίες οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι δεν θα υποστούν μεγάλο πλήγμα από την κρίση, όπως για παράδειγμα ο ΟΤΕ και η ΕΥΔΑΠ, στην πτώση δεν είχαν μεγάλες απώλειες και η ανοδική αντίδραση τις βρίσκει πλέον με απώλειες σημαντικά μικρότερες από αυτές της αγοράς.
Η Quest επίσης τα έχει πάει εξαιρετικά και από την αρχή του έτους χάνει μόλις 7%.
Η Jumbo είναι ένα ακόμη παράδειγμα.
Η μετοχή βρέθηκε να χάνει από την αρχή του έτους 46% καθώς έγραψε χαμηλό στα 10 ευρώ και από τα χαμηλά βρέθηκε πάνω από τα 15 ευρώ και τώρα έχει κάνει μία διόρθωση προς τα 12,50-13 ευρώ.
Τώρα η μετοχή και μετά την τελευταία υποχώρηση έχει απώλειες 30% άρα λίγο καλύτερα από την αγορά.
Τέλος η Τεχνική Ολυμπιακή μετά και την εξαγορά του Πόρτο Καρράς έχει πορεία λίγο καλύτερη από την αγορά αλλά πριν λίγες μέρες κατάφερε ενδοσυνεδριακά να μηδενίσει τις απώλειες από την αρχή του έτους δίνοντας σε κάποιους την ευκαιρία να πουλήσουν χωρίς ή με ελάχιστη ζημιά την ώρα που η αγορά ήταν στο -35%.
Image

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης