Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Η άρση των lockdowns δεν θα επαναφέρει την κανονικότητα

Rabobank: Η άρση των lockdowns δεν θα επαναφέρει την κανονικότητα
Η προ κορωνοϊού εποχή έχει περάσει ανεπιστρεπτί, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank
Το τέλος των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων και η άρση των lockdowns δεν εξασφαλίζουν σε καμία περίπτωση την προ κορωνοϊού κανονικότητα, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Την Τρίτη 22 Απριλίου ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, έδωσε εντολή στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να πλήξουν ιρανικούς στόχους αν παρενοχληθούν αμερικανικά πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο από τον Περσικό κόλπο.
Αυτή η δήλωση εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου, παρά την τεράστια πτώση τις προηγούμενες ημέρες.
Φυσικά, η άνοδος δεν πρόκειται να διαρκέσει πολύ, δεδομένης της ανισορροπίας προσφοράς – ζήτησης.
Άλλωστε, το Ιράν θα βρει άλλους τρόπους για να παρενοχλήσει τις ΗΠΑ.
Από την άλλη, ένας αμερικανοϊρανικός πόλεμος σε καμία περίπτωση δεν είναι στην ατζέντα του κ. Trump, εν όψει και των εκλογών του 2020.
Ως εκ τούτου, οι επιπτώσεις των χαμηλών τιμών θα συνεχίσουν να επηρεάζουν δυσμενώς την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.
Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως νικήτρια από τη διαμορφωθείσα κατάσταση βγήκε η Κίνα.
Όμως, όπως αναφέρεται σχετικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Στο μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση εξακολουθεί να μην μπορεί να βρει μάσκες, ενώ αδυνατεί να προβεί μαζικά σε διαγνωστικούς ελέγχους για τυχόν κρούσματα κορωνοϊού.
Οπότε θα αναγκαστεί να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα.
Αυτή η κατάσταση θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία, καθώς οι επιχειρήσεις ειδικά στον κλάδο της εστίασης αναμένουν τεράστια πτώση στον τζίρο τους, ενώ ήδη τα περιθώρια που είχαν ήταν πολύ στενά.
Η ίδια δραματική κατάσταση ισχύει για τον τουρισμό αλλά και για τις αερομεταφορές.
Για παράδειγμα, στην Αυστραλία, παρότι το lockdown έχει αρθεί και η οικονομία έχει αρχίσει να λειτουργεί και πάλι, τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά για τους επόμενους τέσσερις μήνες.
Συνεπώς, δεν θα υπάρξει εισαγόμενος τουρισμός τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο, κάτι που θα πλήξει σημαντικά την εισροή συναλλάγματος στη χώρα.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και η Αυστραλία είδε τον δείκτη μεταποίησης PMI να κατρακυλά στις 19,6 μονάδες, ενώ στην Ιαπωνία άγγιξε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Ανάλογη πτώση στον δείκτη μεταποίησης έχουμε στην Ευρωζώνη (38 από 45) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (42).
Οι ΗΠΑ βρίσκονται στις 35 μονάδες, με περίπου πέντε εκατομμύρια νέους ανέργους να έχουν αιτηθεί την τελευταία εβδομάδα να τους χορηγηθεί επίδομα ανεργίας.
Την Πέμπτη 23 Απριλίου, στο μεταξύ, αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποφασίζουν ποια οικονομικά μέτρα θα λάβουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την πλευρά της, έθεσε κάποια όρια, αποκλείοντας την απευθείας χρηματοδότηση κρατών, καθώς κάτι τέτοιο είναι παράνομο, ενώ απέκλεισε τη λύση των «χρημάτων από ελικόπτερο».
Ωστόσο, η ίδια η ΕΚΤ κυριολεκτικά παρακαλά τις κυβερνήσεις να χρεωθούν περισσότερο, ώστε να έχει ομόλογα για να αγοράσει στη δευτερογενή αγορά.
Στο μεταξύ, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν, έπεσε σε 84,%, από 85,8%.
Αυτό, πάντως, που συζητείται στους ευρωπαϊκούς κόλπους είναι ένα recovery fund 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, μαζί με άλλα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, 50 δισεκατομμύρια ευρώ για τα ταμεία συνοχής και 200 δισεκατομμύρια για την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.
Μένει να φανεί πώς θα αντιδράσουν οι βόρειες χώρες απέναντι σε έναν τέτοιον συμβιβασμό.
Βέβαια, τα όποια μέτρα για να ληφθούν θα χρειαστούν έξι μήνες.
Εντούτοις, με την όποια οικονομική ζημιά που θα έχει προκληθεί, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την αποτελεσματικότητα τέτοιου είδους αποφάσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης