Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (ΕΚΤ) σε ηγέτες ΕΕ: Έχετε κάνει πολύ λίγα - Ύφεση -15% το 2020 στην ευρωζώνη - Centeno: Βαδίζουμε προς μια μορφή κοινού χρέους

Lagarde (ΕΚΤ) σε ηγέτες ΕΕ: Έχετε κάνει πολύ λίγα - Ύφεση -15% το 2020 στην ευρωζώνη - Centeno: Βαδίζουμε προς μια μορφή κοινού χρέους
Η επικεφαλής της ΕΚΤ ασκεί έντονη κριτική στους ηγέτες της ΕΕ σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού
Σε επίθεση κατά των ηγετών της ΕΕ φέρεται να προχώρησε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, κατά την τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η Lagarde κατηγορεί την ΕΕ όχι μόνο για κωλυσιεργία αλλά και για ελλιπή μέτρα.
«Έχετε κάνει πολύ λίγα και πολύ αργά» επεσήμανε απευθυνόμενη στους ηγέτες της ΕΕ.
Η ίδια φέρεται να επεσήμανε ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 15% το 2020, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Την ίδια στιγμή, σαφείς αιχμές για τη διάσταση απόψεων μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου άφησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno.
«Είμαστε τόσο ισχυροί όσο είναι το πιο αδύναμο μέλος μας» επεσήμανε ο Centeno σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα πριν τη Σύνοδο Κορυφής.
Ο κ. Centeno έκανε λόγο για μεγάλες περιφερειακές ανισότητες εντός του μπλοκ λόγω της κρίσης, οι οποίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν «δηλητηριώδεις για τις δημοκρατίες μας».
«Είμαστε μόνον τόσο ισχυροί όσο το πιο αδύναμο κράτος - μέλος μας», ανέφερε ο επικεφαλής των 19 υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της Ευρωζώνης.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα βγούμε από όλη αυτή την κατάσταση με μια ενισχυμένη εκδοχή της Ευρώπης, με μεγαλύτερο αίσθημα κοινότητας», πρόσθεσε.
«Βαδίζουμε αργά προς κάποια μορφή κοινού χρέους.
Δεν θα το αποκαλέσουμε ποτέ corona bonds ή ευρω-ομόλογα και θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι από τα κράτη μέλη», σημείωσε ακόμη.
«Θα υπάρξουν μεγάλες μάχες μέχρι να το καταφέρουμε.
Ωστόσο εισερχόμαστε σε ένα έδαφος που θα θεωρείτο πέραν κάθε φαντασίας πριν την κρίση του κορωνοϊού», κατέληξε.
Image
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, David Sassoli, ο οποίος επεσήμανε ότι το μπλοκ πρέπει να αποφύγει «ένα καταστροφικό σπιράλ».
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα αναδυθούμε με μια ισχυρότερη εκδοχή της Ευρώπης, με μια ισχυρότερη αίσθηση κοινότητας» είπε σε μια σύντομη παρέμβαση του.

H Σύνοδος Κορυφής

Aπό τις 16:00 είναι σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.
Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν στο να χρησιμοποιήσουν τον κοινό τους προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-27 για να βοηθήσουν να τονωθεί η ανάπτυξη.
Αναμένεται επίσης να εγκρίνουν μέτρα άμεσης βοήθειας ύψους 500 δισ. ευρώ που θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιούνιο.
Χαμηλά, ωστόσο, βρίσκεται ο πήχης των προσδοκιών για επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το πώς ακριβώς θα χρηματοδοτήσουν την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες στους κόλπους της Ένωσης.
Πλούσιες, δημοσιονομικά συντηρητικές χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Ολλανδία έχουν απορρίψει τα αιτήματα από τις νότιες χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες -με επικεφαλής την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία- να εκδοθούν ευρωομόλογα -γνωστά ως corona bonds- για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αντ’ αυτού προτείνει έναν συμβιβασμό που προβλέπει ότι η Κομισιόν θα διοχετεύσει έως 1,5 τρισ. ευρώ στην οικονομία αντλώντας κεφάλαια με ενέχυρο τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Σε πρόσφατη παρέμβαση της στη Διεθνή Νομισματική και Χρηματοοικονομική Επιτροπή, η Lagarde δήλωσε πως η ΕΚΤ προετοιμάζεται για «μεγάλη συρρίκνωση» της οικονομίας στην ευρωζώνη και, αρχικά τουλάχιστον, για υποχώρηση του πληθωρισμού.
Όπως υπογράμμισε, η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειασθεί ώστε να βοηθήσει την οικονομία να ξεπεράσει τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών.
Ωστόσο, η ίδια τόνισε πως χρειάζεται μεγαλύτερη διεθνής συνεργασία.
«Το διοικητικό συμβούλιο θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο εντός της εντολής να βοηθήσει την ευρωζώνη να ξεπεράσει την κρίση», ανέφερε η Lagarde και συμπλήρωσε «είμαστε προετοιμασμένοι να αυξήσουμε το μέγεθος του προγράμματος αγοράς ενεργητικού και να αναπροσαρμόσουμε τη σύνθεσή του και για όσον καιρό χρειάζεται.
Θα εξετάσουμε όλες τις εναλλακτικές για τη στήριξη της οικονομίας».
«Στην Ευρωζώνη, τα οικονομικά στοιχεία και ειδικότερα τα αποτελέσματα ερευνών, έχουν αρχίσει να δείχνουν άνευ προηγουμένου πτώση, καταδεικνύοντας μεγάλη συρρίκνωση της οικονομικής παραγωγής στην Ευρωζώνη, καθώς και ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας», παραδέχθηκε η Lagarde.
Εξάλλου, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup, η Lagarde προειδοποίησε τους υπουργούς Οικονομικών ότι η ευρωζώνη μπορεί να χρειαστεί οικονομικά μέτρα ύψους 1,5 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης του κορωνοϊού.

Το σχέδιο 2 τρισ. ευρώ της Κομισιόν

Πάντως, η Κομισιόν φέρεται να προωθεί σχέδιο 2 τρισ. ευρώ για την οικονομική ανάκαμψη.
Το σχέδιο - το οποίο αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg- προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενσωματώσει ένα ταμείο ανάκαμψης, ύψους 300 δισ. ευρώ, στον προϋπολογισμό της για την περίοδο 2021-2027 και ότι θα δανεισθεί 320 δισ. ευρώ από τις κεφαλαιαγορές, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πώς η Κομισιόν φθάνει στο συνολικό ποσό των 2 τρισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, το μισό ποσό από τα κεφάλαια που θα αντλήσει θα δοθεί στις χώρες με τη μορφή δανείων, ενώ το υπόλοιπο θα παραμείνει στον προϋπολογισμό της ΕΕ για να καλύπτει τους ετήσιους τόκους ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Εκτός από το προσωρινό ταμείο ανάκαμψης των 300 δισ. ευρώ στον νέο πολυετή προϋπολογισμό της, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ένα ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ύψους 200 δισ. ευρώ, το οποίο θα αναδιοργανωθεί από παλαιό εργαλείο σύγκλισης.
Προβλέπει, επίσης, ότι ένα ποσό 50 δισ. ευρώ από τα ταμεία συνοχής θα χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό και θα δοθεί εμπροσθοβαρώς το 2021 και το 2022 καθώς και δύο ταμεία ύψους 200 δισ. ευρώ για την προστασία των εσωτερικών αγορών της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης