Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Ύφεση στις αναδυόμενες της Ευρώπης, η βαθύτερη από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης

Capital Economics: Ύφεση στις αναδυόμενες της Ευρώπης, η βαθύτερη από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης
Αδύναμος κρίκος οι τουρκικές τράπεζες
Προς τη βαθύτερη ύφεση από την πτώση τη Σοβιετικής Ένωσης οδεύουν οι αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης, λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, σύμφωνα με την Capital Economics.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές, οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων, ειδικά σε Ρωσία και Τουρκία, δεν είναι τόσο ισχυρές όσο αυτή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κρατών της κεντρικής Ευρώπης.
Ως εκ τούτου, οι πιέσεις στην οικονομία αναμένονται αυξημένες.
Όσον αφορά τις τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών, εκτιμάται ότι είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με την κρίση του 2008, ωστόσο η Τουρκία παραμένει εξαίρεση, καθώς ο τραπεζικός τομέας είναι ιδιαίτερα ευάλωτος.
Όσον αφορά τις οικονομίες της κεντρικής Ευρώπης (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Πολωνία), εκτιμάται ότι θα καταγράψουν μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ σε σχέση με την κρίση του 2008.
Ωστόσο, οι αρχές έχουν αντιδράσει σε γενικές γραμμές με επιτυχία, περιορίζοντας τη μετάδοση του κορωνοϊού.

Ρωσία

Η κυβέρνηση της Ρωσίας αγωνίζεται να περιορίσει τη μετάδοση του κορωνοϊού, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται καθημερινά.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής καθυστέρησαν να ανταποκριθούν και πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που υποφέρουν από απώλεια εισοδήματος λόγω του ιού.
Ωστόσο, η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου σημαίνει ότι οποιαδήποτε απάντηση είναι πιθανό να είναι περιορισμένη και οι υποκείμενες αδυναμίες του τραπεζικού τομέα κινδυνεύουν να συγκρατήσουν την οικονομική ανάκαμψη.

Τουρκία

Η Τουρκία είναι πιθανό να σημειώσει μία από τις απότομες πτώσεις του ΑΕΠ στην περιοχή φέτος.
Το περιθώριο για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση περιορίζεται από τις νομισματικές ανησυχίες και η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να μετριάσει το πλήγμα στην οικονομία.
Εν τω μεταξύ, υπάρχει ένας αυξανόμενος κίνδυνος οι τράπεζες θα επιχειρήσουν να μετακυλίσουν τα μεγάλα εξωτερικά χρέη τους, ενισχύοντας την απειλή ενός κύματος χρεοκοπίας των τραπεζών και μια ακόμη πιο απότομη κάμψη στο ΑΕΠ.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης