Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Νέα «βουτιά» για την επιχειρηματική δραστηριότητα τον Απρίλιο 2020 - Στις 12,9 μονάδες ο δείκτης PMI

Βρετανία: Νέα «βουτιά» για την επιχειρηματική δραστηριότητα τον Απρίλιο 2020 - Στις 12,9 μονάδες ο δείκτης PMI
Η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των τελευταίων είκοσι ετών
Σε ιστορικά ψαμηλά επίπεδα υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (23/4) στοιχεία της Markit, καθώς τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του Covid-19 οδήγησαν σε άμεσο περιορισμό της παραγωγής.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 12,9 μονάδες, έναντι 36 μονάδων τον Μάρτιο του 2020, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των τελευταίων είκοσι ετών.
Ο δείκτης πλέον βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που ξεκίνησε η Markit την καταγραφή των σχετικών στοιχείων, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στις 29,5 μονάδες.
Σημειώνεται ότι πριν από τον Μάρτιο του 2020, το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο είχε βρεθεί ο δείκτης PMI ήταν οι 38,1 μονάδες, τον Νοέμβριο του 2008.
Το 81% των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών και το 75% των επιχειρήσεων του μεταποιητικού κλάδου ανέφεραν πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του Απριλίου, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πανδημία του Covid-19.
Η μειοψηφία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού κλάδου που ανέφερε αύξηση της παραγωγής ανήκει στους τομείς ιατρικού εφοδιασμού και παραγωγής τροφίμων, ενώ ορισμένες επιχειρήσεις του διαδικτυακού λιανικού εμπορίου ανέφεραν επίσης άνοδο της δραστηριότητάς τους.
Οι υποδείκτες νέων παραγγελιών, στελέχωσης και απασχόλησης κατέγραψαν όλοι απώλειες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο υποδείκτης αισιοδοξίας των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες απομακρύνθηκε από τα ιστορικά χαμηλά του Μαρτίου.
Ο δείκτης PMI που αφορά τον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε στις 12,3 μονάδες, έναντι 34,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιούλιο του 1996.
Παράλληλα, ο δείκτης PMI που σχετίζεται με τον μεταποιητικό κλάδο κατέγραψε συρρίκνωση στις 32,9 μονάδες, έναντι 47,8 μονάδων τον Μάρτιο του 2020, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στις 42 μονάδες.
«Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου δέχθηκε τον Απρίλιο το μεγαλύτερο πλήγμα που έχουμε δει στην 22χρονη ιστορία της έρευνας», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων.
«Το κλείσιμο των επιχειρήσεων και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης έφεραν την κατάρρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με ρυθμούς που ξεπερνούν ό,τι είδαμε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης», πρόσθεσε ο κ. Williamson, διευκρινίζοντας ότι «αυτό επιβεβαιώνει τους φόβους ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει με ρυθμούς που θεωρούνται αδιανόητοι το δεύτερο τρίμηνο, λόγω των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό του ιού».

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης