Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε ιστορικά χαμηλά υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Απρίλιο 2020 - «Βουτιά» στις 13,5 μονάδες για τον PMI

Ευρωζώνη: Σε ιστορικά χαμηλά υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Απρίλιο 2020 - «Βουτιά» στις 13,5 μονάδες για τον PMI
Τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης αποδείχθηκαν πολύ κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών
Νέα «βουτιά» σημείωσε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (23/4) στοιχεία της Markit, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε τις κυβερνήσεις της ενιαίας νομισματικής ένωσης στην επιβολή lockdown και την αναστολή λειτουργίας των περισσότερων επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 13,5 μονάδες, έναντι 29,7 μονάδων τον Απρίλιο του 2020, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 1998, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων από τη Markit.
Μάλιστα, η πτώση του δείκτη PMI ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών του Reuters στις 25 μονάδες, ξεπερνώντας ακόμα και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις στις 18 μονάδες.
Ο δείκτης που αφορά τον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, και συγκεκριμένα στις 11,7 μονάδες, έναντι 26,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση του δείκτη θα περιοριστεί στις 22,8 μονάδες.
Παράλληλα, η αναστολή δραστηριότητας των επιχειρήσεων προκάλεσε σημαντικές ζημίες και στον κλάδο μεταποίησης, καθώς ο δείκτης PMI συρρικνώθηκε στις 33,6 μονάδες, έναντι 44,5 μονάδων τον Μάρτιο του 2020.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο υποδείκτης δημιουργίας νέων επιχειρήσεων υποχώρησε επίσης σε ιστορικά χαμηλά, και συγκεκριμένα στις 11,6 μονάδες, έναντι 24 μονάδων προηγουμένως, ενώ ο υποδείκτης που αφορά την παραγωγή κατέγραψε «βουτιά» στις 18,4 μονάδες, έναντι 38,5 μονάδων προηγουμένως.
Ο υποδείκτης απασχόλησης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2009, και συγκεκριμένα στις 35,7 μονάδες, έναντι 44,3 μονάδων προηγουμένως, ενώ ο υποδείκτης αισιοδοξίας των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες διαμορφώθηκε επίσης σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
«Ο Απρίλιος εμφάνισε μία άνευ προηγουμένου ζημία στην οικονομία της Ευρωζώνης, εν μέσω των περιοριστικών μέτρων και της πτώσης που σημειώθηκε στην παγκόσμια ζήτηση», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, προσθέτοντας ότι «η επιθετικότητα της ύφεσης ξεπέρασε επίσης και τις εκτιμήσεις των περισσότερων οικονομολόγων».
«Η πρόοδος φαίνεται ότι θα αποδειχθεί επίμονα αργή, προκειμένου να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων», τόνισε ο κ. Williamson, ο οποίος θεωρεί ότι τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για συρρίκωνση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 7,5% το δεύτερο τρίμηνο.
«Ενόψει μίας παρατεταμένης μείωσης της ζήτησης, οι απώλειες στις θέσεις εργασίας μπορεί να ενταθούν και να υπάρξουν νέες ανησυχίες για το οικονομικό κόστος περιορισμού του ιού», υπογραμμίζει ο κ. Williamson.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης