Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, λόγω των lockdowns - Ο PMI στο ιστορικό χαμηλό των 13,5 μονάδων - Σοκ σε Γαλλία και Γερμανία

Καταρρέει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, λόγω των lockdowns - Ο PMI στο ιστορικό χαμηλό των 13,5 μονάδων - Σοκ σε Γαλλία και Γερμανία
Bαθαίνει η ύφεση στον ιδιωτικό τομέα, με τα στοιχεία του Απριλίου για τον κλάδο μεταποίησης και υπηρεσιών να καταγράφουν ιστορική συρρίκνωση της δραστηριότητας
Συνεχίζεται η κατάρρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, σε πρωτοφανή επίπεδα λόγω των επιπτώσεων που έχουν προκαλέσει τα παρατεταμένα lockdowns, με τα στοιχεία του Απριλίου σε Γερμανία και Γαλλία να αποτυπώνουν το μέγεθος της κρίσης.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 13,5 μονάδες, έναντι 29,7 μονάδων τον Απρίλιο του 2020, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1998, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων από τη Markit.
Μάλιστα, η πτώση του δείκτη PMI ήταν μεγαλύτερη σε σύγκριση με τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών του Reuters στις 25 μονάδες, ξεπερνώντας ακόμα και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις στις 18 μονάδες.
Ο δείκτης που αφορά τον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, και συγκεκριμένα στις 11,7 μονάδες, έναντι 26,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση του δείκτη θα περιοριστεί στις 22,8 μονάδες.
Παράλληλα, η αναστολή δραστηριότητας των επιχειρήσεων προκάλεσε σημαντικές ζημίες και στον κλάδο μεταποίησης, καθώς ο δείκτης PMI συρρικνώθηκε στις 33,6 μονάδες, έναντι 44,5 μονάδων τον Μάρτιο του 2020.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο υποδείκτης δημιουργίας νέων επιχειρήσεων υποχώρησε επίσης σε ιστορικά χαμηλά, και συγκεκριμένα στις 11,6 μονάδες, έναντι 24 μονάδων προηγουμένως, ενώ ο υποδείκτης που αφορά την παραγωγή κατέγραψε «βουτιά» στις 18,4 μονάδες, έναντι 38,5 μονάδων προηγουμένως.
Ο υποδείκτης απασχόλησης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2009, και συγκεκριμένα στις 35,7 μονάδες, έναντι 44,3 μονάδων προηγουμένως, ενώ ο υποδείκτης αισιοδοξίας των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες διαμορφώθηκε επίσης σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
«Ο Απρίλιος εμφάνισε μία άνευ προηγουμένου ζημία στην οικονομία της Ευρωζώνης, εν μέσω των περιοριστικών μέτρων και της πτώσης που σημειώθηκε στην παγκόσμια ζήτηση», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, προσθέτοντας ότι «η επιθετικότητα της ύφεσης ξεπέρασε επίσης και τις εκτιμήσεις των περισσότερων οικονομολόγων».
«Η πρόοδος φαίνεται ότι θα αποδειχθεί επίμονα αργή, προκειμένου να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων», τόνισε ο κ. Williamson, ο οποίος θεωρεί ότι τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για συρρίκωνση της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 7,5% το δεύτερο τρίμηνο.
«Ενόψει μίας παρατεταμένης μείωσης της ζήτησης, οι απώλειες στις θέσεις εργασίας μπορεί να ενταθούν και να υπάρξουν νέες ανησυχίες για το οικονομικό κόστος περιορισμού του ιού», υπογραμμίζει ο κ. Williamson.


Image

Στη Γερμανία, βαθαίνει η ύφεση στον ιδιωτικό τομέα, με τα στοιχεία του Απριλίου για τον κλάδο μεταποίησης και υπηρεσιών να καταγράφουν ιστορική συρρίκνωση της δραστηριότητας.
Ο δείκτης IHS Markit υποχώρησε στο 17,1 από 35 τον προηγούμενο μήνα.
Οι κλάδοι υπηρεσιών και μεταποίησης αντιστοιχούν στα 2/3 της γερμανικής οικονομίας.
Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα στην ιστορία.
Οι αναλυτές ανέμεναν πολύ μικρότερη πτώση, στις 31 μονάδες.
Σύμφωνα με την ΙΗS Markit, τα στοιχεία Απριλίου αποκάλυψαν τις πλήρεις επιπτώσεις της πανδημίας και του lockdown στη γερμανική οικονομία, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να καταγράφει πρωτοφανή συρρίκνωση.
Όσον αφορά την απασχόληση, τα στοιχεία καταγράφουν πολύ μικρότερη πτώση σε σχέση με την παραγωγή, η οποία αποδίδεται στις μειωμένες εργατοώρες.

Image
 
Νέα ιστορικά χαμηλά στη Γαλλία

Σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχώρησε η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στη Γαλλία για τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (23/4) στοιχεία της Markit, καθώς το lockdown στη χώρα έχει προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στον κλάδο υπηρεσιών.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 11,2 μονάδες, έναντι 28,9 μονάδων τον Μάρτιο του 2020, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 1998, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων από τη Markit.
Παράλληλα, ο δείκτης κατέγραψε πολύ μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 24,5 μονάδες.
Ο κλάδος υπηρεσιών έχει καταγράψει μέχρι στιγμής το ισχυρότερο πλήγμα, καθώς ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 10,4 μονάδες, έναντι 27,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στις 24,5 μονάδες.
Όσον αφορά τον μεταποιητικό κλάδο, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 31,5 μονάδες, έναντι 43,2 μονάδων τον Μάρτιο του 2020, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στις 37 μονάδες.

Image
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης