Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Σε νέα ιστορικά χαμηλά η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Απρίλιο 2020 - Στις 11,2 μονάδες ο δείκτης PMI

Γαλλία: Σε νέα ιστορικά χαμηλά η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Απρίλιο 2020 - Στις 11,2 μονάδες ο δείκτης PMI
Ο δείκτης PMI που αφορά τον κλάδο υπηρεσιών κατέγραψε «βουτιά» στις 10,4 μονάδες
Σε νέα ιστορικά χαμηλά υποχώρησε η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στη Γαλλία για τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (23/4) στοιχεία της Markit, καθώς το lockdown στη χώρα έχει προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στον κλάδο υπηρεσιών.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 11,2 μονάδες, έναντι 28,9 μονάδων τον Μάρτιο του 2020, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 1998, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων από τη Markit.
Παράλληλα, ο δείκτης κατέγραψε πολύ μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 24,5 μονάδες.
Ο κλάδος υπηρεσιών έχει καταγράψει μέχρι στιγμής το ισχυρότερο πλήγμα, καθώς ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 10,4 μονάδες, έναντι 27,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στις 24,5 μονάδες.
Όσον αφορά τον μεταποιητικό κλάδο, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 31,5 μονάδες, έναντι 43,2 μονάδων τον Μάρτιο του 2020, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στις 37 μονάδες.
Τόσο ο υποδείκτης νέων παραγγελιών όσο και ο υποδείκτης στελέχωσης των επιχειρήσεων κατέγραψαν ισχυρή μηνιαία πτώση, ενώ η άρση των περιοριστικών μέτρων στη Γαλλία αναμένεται να πραγματιποιηθεί στις 11 Μαΐου.
«Για το επόμενο διάστημα υπάρχουν δύο βασικοί τομείς στους οποίους θα εστιάσουμε την προσοχή μας», δήλωσε ο οικονομολόγος της Markit, Eliot Kerr, διευρκινίζοντας ότι «ο πρώτος τομέας αφορά την αμεσότητα άρσης των μέτρων μόλις ξεκινήσει η σταδιακή χαλάρωη των περιορισμών στις 11 Μαΐου, καθώς αυτό θα μας δώσει μία σαφέστερη ένδειξη για την ανάκαμψη της δραστηριότητας βραχυπρόθεσμα».
«Ο δεύτερος τομέας σχετίζεται με το εάν η χαλάρωση των περιορισμών θα οδηγήσει σε μία δεύτερη έξαρση του ιού», τονίζει ο κ. Kerr, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «εάν συμβεί αυτό, τότε θα εξαφανιστεί η οποιαδήποτε ελπίδα για μία ανάκαμψη τύπου V».

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης