Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζεται η ανάκαμψη για το πετρέλαιο, στα 16,5 δολ. ή +19,7% το αμερικανικό WTI - Το Brent στα 21,33 δολ.

Συνεχίζεται η ανάκαμψη για το πετρέλαιο, στα 16,5 δολ. ή +19,7% το αμερικανικό WTI - Το Brent στα 21,33 δολ.
Τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ κατέγραψαν άνοδο για 13η συνεχόμενη εβδομάδα
(upd8) Άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη μέρα κατέγραψε σήμερα Πέμπτη (23/4) το πετρέλαιο, μετά από τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Donald Trump κατά του Ιράν, την ίδια στιγμή που οι επενδυτές αναμένουν μείωση της παραγωγής των μεγαλύτερων χωρών παγκοσμίως, προκειμένου να επανέλθει η ισορροπία στην αγορά ενέργειας.
- Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent ενισχύθηκε κατά +4,7% στα 21,33 δολ. ανά βαρέλι, διευρύνοντας τα κέρδη της τάξεως του +9,1% που είχε καταγράψει χθες Τετάρτη (22/4).
- Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 σημείωσε άνοδο +19,7% στα 16,5 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας σημειώσει κέρδη +19% κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.
Ωστόσο, η άνοδος των τιμών στη συνέχεια περιορίστηκε, μετά τα νέα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA) για τα αποθέματα αργού πετρελαίου στη χώρα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της EIA, τα αποθέματα πετρελαίου για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Απριλίου 2020 αυξήθηκαν κατά 15 εκατ. βαρέλια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν αύξηση των αποθεμάτων κατά 13 εκατ. βαρέλια.
Αυτή ήταν 13η συνεχόμενη εβδομάδα κατά την οποία τα αποθέματα αμερικανικού αργού κατέγραψαν άνοδο, με τον συνολικό όγκο να ανέρχεται πλέον στα 518,6 εκατ. βαρέλια.
Πλέον τα αποθέματα βρίσκονται 16,4 εκτατ. βαρέλια μακριά από τα ιστορικά υψηλά που είχαν σημειωθεί το 2017, στα 535 εκατ. βαρέλια.


Καθώς η «βουτιά» που έχει σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην παγκόσμια ζήτηση έχει προκαλέσει την κατάρρευση της αγοράς πετρελαίου, οι χώρες του OPEC+ εξετάζουν την ταχύτερη εφαρμογή της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Μαΐου, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι περικοπές θα πρέπει να επεκταθούν προκειμένου να επανέλθει η ισορροπία στην αγορά.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Fatih Birol, απηύθυνε έκκληση προς τον τον OPEC+ να ξεκινήσει τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου το συντομότερο δυνατόν, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» θα σημειώσουν περαιτέρω πτώση.
Συγκεκριμένα, ο κ. Birol δήλωσε ότι «ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών και οι σύμμαχοί του ενδέχεται να είναι πρόθυμοι να εξετάσουν περαιτέρω μείωση στην παραγωγή πετρελαίου προκειμένου να σταθεροποιήσουν την αγορά».
«Θα ήταν ορθό για τις χώρες του OPEC+ να ξεκινήσει τις περικοπές στην παραγωγή τους το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο επικεφαλής του ΙΕΑ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «οι χώρες εκτός OPEC+ μείωσαν την παραγωγή τους κατά 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον περασμένο μήνα».
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Rystad Energy εκτιμούν ότι η κατάσταση στην αγορά ενέργειας θα επιδεινωθεί κατά το επόμενο διάστημα, καθώς εξαντλούνται οι αποθηκευτικοί χώροι για το πετρέλαιο παγκσομίως.
«Όταν η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης είναι αρνητική ή θετική, τότε κάποιος μπορεί να αυξήσει τα αποθέματα ή να αντλήσει πετρέλαιο από αυτά», αναφέρει η Rystad Energy, διευκρινίζοντας ωστόσο πως «όταν οι χώροι αποθήκευσης γεμίζουν, τότε δεν υπάρχει κάποιος ρυθμιστής, και γι' αυτό βλέπουμε μία τόσο ισχυρή ανισορροπία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης