Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στους 125 οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό - Έως τις 4/5 τα περιοριστικά μέτρα - Συναγερμός σε κλινική στο Περιστέρι με 26 κρούσματα

tags :
Στους 125 οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό - Έως τις 4/5 τα περιοριστικά μέτρα - Συναγερμός σε κλινική στο Περιστέρι με 26 κρούσματα
Ο Μητσοτάκης θα παρουσιάσει στις 27/4 το σχέδιο άρσης των μέτρων - Συναγερμός στη ΓΑΔΑ - Αρνητικά τα 177 δείγματα από το Κρανίδι
(upd6) Παρά τους δύο νέους θανάτους από τον κορωνοϊό που καταγράφηκαν σήμερα Πέμπτη 23/4 και που ανέβασαν στους 125 το συνολικό αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα, τα μηνύματα από το υγειονομικό μέτωπο εξακολουθούν να είναι αισιόδοξα καθώς τα κρούσματα έχουν περιοριστεί σημαντικά σε ημερήσια βάση και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών μειώνεται αισθητά.
Σε αυτο το πλαίσιο, η κυβέρνηση επεξεργάζεται το σχέδιο της για την επόμενη ημέρα και για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, στις 27/4 αναμένεται να ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία, τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία ενώ όλα δείχνουν πως από τις 4/5 (και αφού περάσει και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς) θα αρχίσει η άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων.
Μάλιστα ο κ.Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανακοίνωσε σήμερα 23/4 πως τα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται έως τις 4/5.
Το σχέδιο της κυβέρνησης εκτιμάται πως θα το παρουσιάσει με τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, και πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα 27/4.
Αν και θεωρείται βέβαιο πως πολλά από αυτά τα περιοριστικά μέτρα θα διατηρηθούν και τις επόμενες εβδομάδες, ο πρωθυπουργός θα σκιαγραφήσει το πώς θα γίνει η μετάβαση στην επόμενη ημέρα, θα παρουσιάσει αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα και το πλαίσιο άρσης των μέτρων και θα αναφερθεί με λεπτομέρεια στο κυβερνητικό σχέδιο.
Είναι προφανές πως πρόκειται για ένα τεράστιο στοίχημα τόσο για την κυβέρνηση, η οποία έχει και τον τελευταίο λόγο, όσο και για τους επιστήμονες αλλά και για τους πολίτες, καθώς δεν έχει προηγούμενο μια ολόκληρη κοινωνία που έχει μπει σε καραντίνα, να επιχειρεί να επιστρέψει έστω και αργά στην κανονικότητα την ώρα που η επιδημία όχι μόνο δεν έχει «σβήσει», αλλά δεν υπάρχει προς το παρόν θεραπεία ή εμβόλιο.

Το σχέδιο

Πρώτα λοιπόν θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία, τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία, ενώ πιθανότατα από τις 4 Μαίου αναμένεται να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα λιανικού εμπορίου, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.
Η άρση των πρώτων μέτρων εκτιμάται ότι δεν θα είναι οριζόντια, αλλά θα συνεκτιμώνται όλα τα δεδομένα ανάλογα και με την εμφάνιση και την πορεία κρουσμάτων, ενώ δεν αποκλείεται να διατηρηθούν οι περιορισμοί για τις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή για ηλικιωμένους καθώς και για ανθρώπους που έχουν χρόνια ή υποκείμενα νοσήματα.
Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και δεν υπάρξει κάποια αρνητική έκπληξη, από τις 20/5 αναμένεται το άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων όπου προφανώς και θα υπάρχουν οι περιορισμοί που υπάρχουν σήμερα στα σούπερ μάρκετ όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πελατών, ενώ από τις 25/5 έως τις αρχές Ιουνίου εκτιμάται πως θα επαναλειτουργήσουν καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ.
Υπό την προϋπόθεση ότι όλα βαίνουν καλώς, θα ακολουθήσει το άνοιγμα των παραλιών πιθανότατα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου ενώ από τα μέσα Ιουνίου θα γίνει σε φάσεις και το άνοιγμα των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων.
Ωστόσο, έχει καταστεί σαφές πως το κάθε βήμα θα αξιολογείται σχετικά με το πώς αυτό επηρέασε τη διασπορά της νόσου.
Πάντως μέχρι στιγμής, το δίλημμα εξακολουθεί να παραμένει το τι θα γίνει με τα σχολεία, καθώς οι ειδικοί επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμα σχετικά με τη σύσταση τους προς την κυβέρνηση.
Διότι όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν το Λύκειο, ιδιαίτερα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου ενόψει των πανελλαδικών, και ενδεχομένως και το Γυμνάσιο, αλλά υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις για το Δημοτικό.
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί επισημαίνουν πως την επόμενη ημέρα οι πολίτες θα πρέπει να εξακολουθήσουν να τηρούν τις αποστάσεις, να συνεχίσουν εντατικά την υγιεινή των χεριών, να αποφεύγουν τις επαφές καθώς και να φορούν μάσκες, ιδιαίτερα όταν θα βρίσκονται σε χώρους με συνωστισμό, όπως για παράδειγμα σε μαγαζιά, υπηρεσίες, συγκοινωνίες κοκ.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι την επόμενη ημέρα θα είναι αναγκαίο να γίνεται άμεση διάγνωση σε όποιον βήχει ή έχει πυρετό προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα ενώ κρίσιμης σημασίας θεωρούνται και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι έτσι ώστε να υπάρχει μια καλύτερη εκτίμηση της διασποράς της νόσου.

Πέτσας: Έως τις 4/5 τα περιοριστικά μέτρα – Σε διαδοχικές φάσεις Μάιο και Ιούνιο η άρση των μέτρων

Την παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 4 Μαΐου (έληγαν στις 27/4) ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος επανέλαβε πως το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα θα παρουσιάσει στον ελληνικό λαό στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός  Κ. Μητσοτάκης.
Ο κ.Πέτσας είπε πως η μετάβαση στη νέα κανονικότητα θα είναι αργή και θα εξελιχθεί σε διαδοχικές φάσεις, τον Μάιο και τον Ιούνιο.
«Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και θα προχωρούμε εβδομάδα με εβδομάδα.
Επιστρέφοντας στην κανονικότητα θα πρέπει να διατηρήσουμε όλες τις απαραίτητες συνήθειες που θα μας συντροφεύουν από εδώ και πέρα, όπως το να αποφεύγουμε τις χεραψίες, το να τηρούμε τις αποστάσεις και το να συνεχίσουμε να πλένουμε τα χέρια μας σχολαστικά» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ερωτηθείς για τα σχολεία ο κ.Πέτσας τόνισε πως «περιμένουμε την οριστική εισήγηση των ειδικών».
«Η κατεύθυνση είναι ότι οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα ανοίξουν, θα πρέπει να δούμε την ιεράρχηση και τη σειρά» υπογράμμισε ο κ.Πέτσας, ο οποίος σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, τα sms στο 13033 και τα έντυπα βεβαίωσης μετακίνησης, επεσήμανε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να φύγουν από την καθημερινότητά μας καθώς ξεδιπλώνεται το σχέδιο για την επόμενη μέρα από τις 5 Μαΐου και μετά.

Συναγερμός σε ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές υπηρεσίες, μετά την επιβεβαίωση 26 κρουσμάτων κορωνοϊού στην  ιδιωτική κλινική Ταξιάρχαι, στο Περιστέρι.
Στην κλινική μεταβαίνουν ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Όλα άρχισαν όταν ένας από τους ασθενείς διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό.
Τα αποτελέσματα μετά τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ώστε να βρεθούν άμεσα τα άτομα τα οποία είχαν έρθει σε επαφή μαζί του έδειξαν ότι δεκάδες ασθενείς και μέλη του υγειονομικού προσωπικού βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.
Ο ασθενής επισκεπτόταν συχνά την κλινική προκειμένου να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση, όμως την τελευταία φορά διαπιστώθηκε πως ήταν εμπύρετος, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί σε θάλαμο του νοσοκομείου.
Η κατάσταση ανησύχησε το περιβάλλον του ασθενούς, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η μεταφορά του σε νοσοκομείο αναφοράς όπου διαγνώστηκε θετικός.
Άμεσα ενημερώθηκε η κλινική προκειμένου να αναζητηθούν ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό.

Θετικά νέα από το Κρανίδι - Αρνητικά στον κορωνοϊό τα 177 δείγματα

Αρνητικά στον κορωνοϊό είναι τα 177 δείγματα που ελήφθησαν από εργαζόμενους και κατοίκους από το Κρανίδι στο πλαίσιο της εκτεταμένης ιχνηλάτησης που έλαβε χώρα ύστερα από την εύρεση 150 κρουσμάτων στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, σε τεστ είχαν υποβληθεί κάτοικοι της περιοχής αλλά και εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις και τράπεζες καθώς και αστυνομικοί που μπορεί να είχαν επαφή με κάποιον από τους πρόσφυγες που διαμένουν στην περιοχή.
Σημειώνεται πως η δομή φιλοξενίας αλλά και η ευρύτερη περιοχή του δήμου Ερμιονίδας έχουν μπει σε καραντίνα και σε απαγόρευση κυκλοφορίας σε μια προσπάθεια να περιοριστεί όσο το δυνατόν η διασπορά της νόσου.
Εν τω μεταξύ, δύο μικρά παιδιά από τη δομή που διαγνώστηκαν θετικά στον ιό, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Παίδων ενώ υπό παρακολούθηση είναι και ένας 19χρονος από τη δομή που νοσηλεύεται με υψηλό πυρετό στο νοσοκομείο του Ρίου.

Σε καραντίνα τμήμα της ΓΑΔΑ και το ΑΤ Ωρωπού

Σε καραντίνα μπαίνει η υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων στη ΓΑΔΑ και το Αστυνομικό Τμήμα Ωρωπού, καθώς εκτιμάται ότι περίπου 10 αστυνομικοί ήρθαν σε επαφή με 36χρονο μετανάστη από τη δομή της Μαλακάσας που βρέθηκε θετικός στον ιό.
Όπως έγινε γνωστό, το  Μεγάλο Σάββατο Αφγανός μετανάστης μαζί με τη γυναίκα και το παιδί του που διαβιούσαν στη δομή της Μαλακάσας μετέβησαν στο ΑΤ Ωρωπού προκειμένου να καταγγείλουν την κακοποίηση του παιδιού τους από 28χρονο ομοεθνή τους.
Μετά την καταγγελία ο 28χρονος συνελήφθη, ενώ οι καταγγέλλοντες γονείς μαζί με το παιδί τους μεταφέρθηκαν με δύο περιπολικά στη ΓΑΔΑ προκειμένου να καταθέσουν.
Οι 10 αστυνομικοί που ήρθαν σε επαφή με την οικογένεια των μεταναστών αναμένεται εντός της ημέρας να μεταβούν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για να κάνουν το τεστ για τον κορωνοϊό.

Στους 125 οι νεκροί - 55 νέα κρούσματα - 2.463 ασθενείς - 55 διασωληνωμένοι

Στα 55 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο (23/4) στη χώρα μας σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.
Image
Τα κρούσματα αφορούν υγειονομικές μονάδες περίθαλψης.
Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 125 με 33 εξ αυτών να είναι γυναίκες.
Ο Μέσος όρος ηλικιών υπολογίζεται στα 74 έτη με το 90,4% εξ αυτών να ήταν ηλικιωμένοι ή να είχαν σοβαρό υποκείμενο νόσημα.
Image
Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 2463 με το 56 τοις εκατό να είναι άνδρες.
Τα 574 σχετίζονται με ταξίδι ενώ τα 1.131 με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ακόμη 52 συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι με των μέσο όρων των ηλικιών τους να υπολογίζεται στα 66 έτη.
Image
Το 85% είχε σοβαρό υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγαλύτερης ηλικίας.
Παράλληλα, 57  ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
Ο ιός όπου βρει ευκαιρία μεταδίδεται πολύ εύκολα ιδιαίτερα στις δομές υγείας, τόνισε ο λοιμωξιολόγος προσθέτοντας πως συστήνεται επαγρύπνηση στους ειδικούς υγείας προκειμένου ύποπτα κρούσματα να γίνονται αντιληπτά.
«Στεναχωριέμαι να λέω πως τυχόν απρόσεκτες συμπεριφορές όλων μας, οδηγούν σε αναζωπυρώσεις» δήλωσε ο κος Τσιόδρας και πρόσθεσε πως εάν συνεχίσουμε έτσι δεν θα ησυχάσουμε.
«Σε δύο χώρους που δεν υπήρχε η ανάλογη επαγρύπνηση που θα περιμέναμε, από ευαισθητοποιημένους υγειονομικούς, έγινε το κακό» τόνισε αναφερόμενος στα πρόσφατα νέα κρούσματα σε μονάδες υγείας.
«Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε, να χάνουμε την επαγρύπνηση μας και να δημιουργούνται συνεχώς νέες εστίες μετάδοσης», συνέχισε επισημαίνοντας πως η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων είναι άδικοι για τους πολλούς που προσέχουν.
Ο κος Τσιόδρας, επανέλαβε την ανάγκη επαγρύπνησης της κοινωνίας σε αυτή την κρίσιμη φάση που η επιδημία δείχνει να υποχωρεί στην χώρα μας ενώ διευκρίνισε πως σήμερα τοποθετήθηκε και η επιτροπή αναφορικά με την χρήση υφασμάτινων μασκών σε δημόσιους χώρους, ως μέτρο αυτοπροστασίας για τον νέο κορωνοιό στη φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των μέτρων.

Χαρδαλιάς: 2 δομές υγείας με κρούσματα- Διερεύνηση ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών

Τα μέτρα θα αρθούν σταδιακά Μάιο και Ιούνιο και θα αξιολογούνται κάθε εβδομάδα ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως τα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα, έως τις 4 Μαΐου και ότι θα υπάρχει σταδιακή επιστροφή στην  κανονικότητα, με μέτρα που θα διαρκέσουν τουλάχιστον δύο μήνες.
«Θα χρειαστεί χρόνο και διατήρηση της κοινωνικής ευθύνης, θα συνεχίσουμε να έχουμε νεα κρούσματα, θα χάνουμε συνανθρώπους μας. Η νόσος δεν εξαλείφθηκε, έχουμε δρόμο μπροστά μας», είπε.

Τα μέτρα θα αρθούν σταδιακά Μάιο και Ιούνιο και θα αξιολογούνται κάθε εβδομάδα

Ενημέρωσε επίσης ότι ολοκληρώνεται αύριο η περίοδος αναστολής λειτουργίας των υπαίθριων αγορών σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι λαϊκές αγορές θα επαναλειτουργήσουν από το Σάββατο 25 Απριλίου.
Διαβεβαίωσε ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι των εισερχόμενων πτήσεων. Υπενθύμισε ότι αύριο ολοκληρώνεται η καραντίνα της Δημοτικής Ενότητας Μεσοποταμίας. Σχετικά με τον δήμο Ερμιονίδας και τα 177 τεστ ήταν αρνητικά και σημείωσε ότι η περιοχή παραμένει σε όρους περιορισμένης μετακίνησης.

Συναγερμός για τις δομές Υγείας

Ενημέρωσε ακόμα ότι τις τελευταίες 20 ώρες σήμανε συναγερμός και στο υπουργείο Υγείας και στην Πολιτικής Προστασίας σε σχέση με δύο περιπτώσεις κρουσμάτων σε δομές υγείας στα νότια και δυτικά προάστια. Δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπτώσεις για κανέναν στην άσκηση των καθηκόντων όλων όσων διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή, διαμήνυσε και κάλεσε όσους εργάζονται σε τέτοιες δομές να εφαρμόσουν κάθε πρωτόκολλο.
Διαπίστωσε ότι η νόσος βεβαίως και βρίσκεται σε υποχώρηση στην Ελλάδα, όπως λένε και οι ειδικοί, αλλά δεν εξαλείφθηκε και τόνισε: «Δεν κερδίσαμε ακόμα τον πόλεμο, πετύχαμε μικρές νίκες, κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο, θωρακίσαμε το σύστημα υγείας μας και σήμερα έχουμε μια μεγάλη εμπειρία πλέον πώς να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης