Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche bank: Τα τελευταία 50 χρόνια έχουν υπάρξει 14 διασώσεις – Για τον κορωνοιό είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία

Deutsche bank: Τα τελευταία 50 χρόνια έχουν υπάρξει 14 διασώσεις – Για τον κορωνοιό είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία
Κατά την Deutsche bank ένα βασικό και αναπάντητο ερώτημα είναι αν μπορούμε να δούμε ξανά υγιή καπιταλισμό με τα τρέχοντα επίπεδα του παγκόσμιου χρέους ως προς το ΑΕΠ
Τα τελευταία 50 χρόνια έχουν υπάρξει 14 διασώσεις στον πλανήτη… αλλά η μεγαλύτερη είναι η τρέχουσα για τον κορωνοιό...  αναφέρει σε ειδική ανάλυση της η Γερμανική τράπεζα Deutsche bank.
Αν και κανείς δεν ξέρει πότε η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει πλήρως από την πανδημία του κορωνοιού, πώς θα είναι η οικονομία ή πού θα είναι ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 ένα χρόνο από τώρα, γνωρίζουμε ωστόσο πόσα χρήματα έχει κοστίσει η τρέχουσα διάσωση.
Φθάνει τα 12 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα – και θα συνεχιστεί -  πλέον επίσημα είναι το μεγαλύτερο bailout δηλαδή διάσωση με κρατική κεφάλαια στην ιστορία.
Η Deutsche Bank σε ένα γράφημα απεικονίζει την ιστορία του παγκόσμιου ηθικού κινδύνου σε όλες τις μεγάλες διασώσεις / παρεμβάσεις, καλύπτοντας τόσο κινήσεις των κυβερνήσεων όσο και των κεντρικών τραπεζών, που κατεγράφησαν από το 1970 με όρους προσαρμοσμένους στον πληθωρισμό.
Για τη διάσωση 2020, η Deutsche bank  έχει συγκεντρώσει τα προγράμματα δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής από τις ΗΠΑ και τις μεγαλύτερες οικονομίες στην Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει ότι το τελικό κόστος της τρέχουσας κρίσης θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο:
Προφανώς δεν θα ξέρουμε πόσα θα χρησιμοποιηθούν αλλά αυτές είναι οι κύριες δεσμεύσεις που έχουν ανακοινωθεί.
Το συνολικό χρέος των 7 πλουσιότερων χωρών του πλανήτη G7 (ιδιωτικό και δημόσιο) ως προς το ΑΕΠ μας δείχνει ότι καθώς το παγκόσμιο χρέος αυξάνεται, το ίδιο ισχύει και για το επίπεδο διάσωσης  -  παρέμβασης που απαιτείται για την προστασία του συστήματος.

-Οι περισσότερες κρατικές διασώσεις πριν από την οικονομική κρίση του 2008 έτειναν να είναι λιγότερο από 10 δισεκατομμύρια δολάρια με τους σημερινούς προσαρμοσμένους ως προς τον πληθωρισμό όρους.
Οι κρίσεις S&L (293 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό) και pesos (93 δισεκατομμύρια δολάρια) σημείωσαν υψηλά ποσά, αλλά εξακολουθούν να είναι σχετικά μικρά σε σχέση με την δαπάνη για τον κορωνοιό.  
-Η κρίση του 2008 εκτίναξε το κόστος των διασώσεων από 10  δισεκατομμύρια σε 1 τρισεκατομμύριο.
-Η κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοιός έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο κρατικό πρόγραμμα διάσωσης στην ιστορία, σε όλο το πλανήτη θα φθάσουν στα 12 τρισεκ..
Η κουλτούρα διάσωσης των προηγούμενων 20-25 ετών και τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια πολιτικής μας έχουν αφήσει όλο και πιο υψηλό χρέος απαιτώντας οι διασώσεις να είναι εξίσου μεγάλες ώστε να αντιμετωπιστούν τα σοκ αναφέρει η Deutsche bank.
Ακόμα και χωρίς τον κορωνοιό η επόμενη ύφεση θα απαιτούσε πιθανώς πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια παρέμβασης για την προστασία του τρέχοντος συστήματος
Η Deutsche bank υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά ότι είμαστε πάρα πολύ μεγάλοι για να αποτύχουμε, τα κράτη ελαχιστοποιούν τις αδυναμίες σε αυτήν την κρίση ωστόσο το σύστημα έγινε πολύ επιρρεπές στα σοκ με ευθύνη κρατών και κεντρικών τραπεζών.
Εξάλλου, ποιος μπορεί να ξεχάσει την δήλωση της Janet Yellen πρώην επικεφαλής της FED ότι δεν θα υπάρχουν πλέον κρίσεις στη ζωή μας.
Κατά την Deutsche bank ένα βασικό και αναπάντητο ερώτημα είναι αν μπορούμε να δούμε ξανά υγιή καπιταλισμό με τα τρέχοντα επίπεδα του παγκόσμιου χρέους ως προς το ΑΕΠ.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/largest%20bailouts%20in%20history.jpg?itok=f9qO1b8m
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/oil%20bailouts%20log%20scale.jpg?itok=HXuWhq4L
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης