Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Υποβαθμίζεται σε αρνητικό το outlook των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών, λόγω COVID 19

Fitch: Υποβαθμίζεται σε αρνητικό το outlook των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών, λόγω COVID 19
Η Fitch υποβαθμίζει τις προοπτικές των μεγάλων αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών 
Σε αρνητικές (από σταθερές) υποβάθμισε τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες η Fitch Ratings, εξαιτίας της άνευ προηγουμένου αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.
Οι αξιολογήσεις μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας παρέμειναν αμετάβλητες.
Η δράση αφορά τις Goldman Sachs (Α), Citigroup (Α), Bank of America (Α+), Wells Fargo (Α+), J.P Morgan (ΑΑ-) και Morgan Stanley (Α).
«Η Fitch αναμένει σημαντικές δυσκολίες στο λειτουργικό περιβάλλον λόγω της διαταραχής της οικονομικής δραστηριότητας και των χρηματοπιστωτικών αγορών, από την πανδημία του κορωνοϊού.
Η Fitch πιστεύει ότι η πτώση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιτοκίων θα επηρεάσει αρνητικά τα έσοδα για ορισμένα τρίμηνα, ενώ τα έσοδα από τέλη θα παρεμποδιστούν επίσης από τα χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας των πελατών.
Τα τραπεζικά κέρδη θα πιεστούν περαιτέρω από υψηλότερα επίπεδα πρόβλεψης για πιστωτικές απώλειες στο πλαίσιο του CECL», σχολιάζει ο οίκος.
Νωρίτερα, η Fitch προχώρησε σε περαιτέρω υποβάθμιση των προβλέψεων της για το παγκόσμιο ΑΕΠ.
«Το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει κατά 3,9%, μια ύφεση πρωτοφανούς βάθους στη μεταπολεμική περίοδο» είπε ο Brian Coulton επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch Ratings και συμπλήρωσε «αυτή είναι διπλάσια σε μέγεθος σε σχέση με την υποχώρηση που αναμέναμε στο GEO στις αρχές Απριλίου και θα μπορούσε να είναι διπλάσια σε σοβαρότητα σε σχέση με την ύφεση του 2009».
Η υποχώρηση του AΕΠ ισοδυναμεί με υποχώρηση 2,8 τρισ. δολ. στα επίπεδα του παγκόσμιου εισοδήματος σε σχέση με το 2019 και μείωση της τάξης των 4,5 τρισ. δολ. σε σχέση με τις προσδοκίες μας για το παγκόσμιο ΑΕΠ του 2020 πριν την κρίση του κορωνοϊού.
Παράλληλα, η Fitch αναμένεται ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα υποχωρήσει κατά 7%, των ΗΠΑ κατά 5,6% και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 6,3% το 2020.
Οι μεγαλύτερες υποβαθμίσεις στις προβλέψεις είναι στην ευρωζώνη, όπου τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού έχουν ήδη επιβαρύνει τη δραστηριότητα του α' τριμήνου του 2020.
Ο οίκος αξιολόγησης έχει ήδη υποβαθμίσει την πρόβλεψη του για το ΑΕΠ της Ιταλίας το 2020 σε -8% στον απόηχο των επίσημων ενδείξεων ότι το ΑΕΠ έχει υποχωρήσει κατά 5% το α' τρίμηνο του 2020 και έπειτα από την τελευταία παράταση του lockdown στη χώρα.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις Γαλλία και Ισπανία αναμένεται να παρουσιάσουν υποχωρήσεις σχεδόν 5% στο ΑΕΠ του α' τριμήνου του 2020 με το outlook της Ισπανίας να δέχεται μεγάλο πλήγμα λόγω κατάρρευσης του τουρισμού.
Ακόμα και αν η Γερμανία παρουσιάζει ένα λιγότερο αρνητικό outlook, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 7% το 2020.
«Η μακροοικονομική απάντηση στην κρίση ήταν άνευ προηγουμένου σε κλίμα και εύρος και θα χρησιμεύσουν για να περιοριστεί το βραχυπρόθεσμο σοκ.
Αλλά με απώλειες των θέσεων απασχόλησης σε ακραία κλίμακα και τις έντονες πιέσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η πορεία προς την κανονικότητα μετά την υποχώρηση της υγειονομικής κρίσης θα είναι αργή.
Οι προβλέψεις μας δείχνουν τώρα ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ και της ευρωζώνης θα παραμείνει κάτω από τα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί προ ιού (δ' τρίμηνο του 2019) έως το 2021» συμπλήρωσε ο Coulton.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης