Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H EKT θα δέχεται ομόλογα σκουπίδια με βαθμολογία ΒΒ έως 9/2021 - Έλαβε μέτρα για να μετριάσει τις υποβαθμίσεις κρατών (Ιταλία) - Εκτός η Ελλάδα

H EKT θα δέχεται ομόλογα σκουπίδια με βαθμολογία ΒΒ έως 9/2021 - Έλαβε μέτρα για να μετριάσει τις υποβαθμίσεις κρατών (Ιταλία) - Εκτός η Ελλάδα
Η ΕΚΤ θα δέχεται και ομόλογα σκουπίδια με βαθμολογία ΒΒ αρκεί στις 7 Απριλίου να είχαν ελάχιστη βαθμολογία ΒΒΒ-
Η ΕΚΤ έλαβε μια πρωτοφανή απόφαση στην ιστορία της, αποφάσισε να δέχεται έως τον Σεπτέμβριο του 2021 ομόλογα και άλλα επιλέξιμα περιουσιακά στοιχεία για πράξεις νομισματικής πολιτικής και κάτω της επενδυτικής βαθμίδας υπό τον κίνδυνο υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας κρατών της ευρωζώνης.
Βασικό κριτήριο στις 7 Απριλίου 2020 οι χώρες ή οι τίτλοι να πληρούσαν τα ελάχιστα αποδεκτά κριτήρια να διέθεταν χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα δηλαδή βαθμολογία ΒΒΒ- 
Οι αποφάσεις επιβεβαιώνουν πλήρως το bankingnews που είχε αποκαλύψει το θέμα και αξίζει να τονιστεί ότι η απόφαση της ΕΚΤ ελήφθηκε.... λόγω κινδύνου υποβάθμισης της Ιταλίας... προσεχώς σε junk bond. 
Η ΕΚΤ ουσιαστικά μπορεί να λεχθεί ότι αποφάσισε να διασώσει την Ιταλία με μια πράξη τουλάχιστον ντροπιαστική για την ιστορία και ακεραιότητα της ΕΚΤ, παραβιάζοντας κανόνες και καταστατικό και δημιουργώντας σκηνικό ακραίας τοξικότητας.
Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι οι αναγνωρισμένοι οίκοι είναι 4 Moody's, Fitch, Standard and Poor's και DBRS και η Ιταλία ήδη βαθμολογείται σε επενδυτική βαθμίδα και από τους 4 οίκους.
Επίσης ακόμη και εάν ένας οίκος πιστοληπτικής διαβάθμισης υποβαθμίσει την Ιταλία σε junk bond... ως γνωστό μετράει η υψηλότερη και όχι η χαμηλότερη βαθμολογία.
Οπότε άμεσα δεν κινδυνεύει η Ιταλία.
Η Ελλάδα δεν πληροί αυτό το κριτήριο - δεν διέθετε βαθμολογία ΒΒΒ- στις 7 Απριλίου - οπότε δεν συμπεριλαμβάνεται, ωστόσο υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά ομόλογα ενώ είναι εκτός της επίσημης ποσοτικής χαλάρωσης είναι εντός του Προγράμματος Πανδημίας των 750 δισεκ. του παράλληλου QE, πρακτικά η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει 12-13 δισκ. ελληνικού χρέους.
 
Τι αποφάσισε η ΕΚΤ

Συγκεκριμένα  η ΕΚΤ έλαβε μέτρα για να μετριάσει τον αντίκτυπο των πιθανών υποβαθμίσεων αξιολόγησης στη διαθεσιμότητα των εξασφαλίσεων
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ενέκρινε προσωρινά μέτρα για τον μετριασμό της επίδρασης στην εξασφάλιση διαθεσιμότητας πιθανών υποβαθμίσεων αξιολόγησης που προκύπτουν από την οικονομική επιρροή από την πανδημία του κοροναϊού (COVID-19).
Η απόφαση συμπληρώνει το ευρύτερο πακέτο εξασφάλισης ασφάλειας που ανακοινώθηκε στις 7 Απριλίου 2020.
Μαζί αυτά τα μέτρα στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κινητοποιήσουν ως ασφάλεια με το Ευρωσύστημα για να συμμετάσχουν στις πράξεις παροχής ρευστότητας και να συνεχίσουν να παρέχουν χρηματοδότηση στην οικονομία της ζώνης του ευρώ.
Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει στην επιλεξιμότητα των εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων και των εκδοτών τέτοιων περιουσιακών στοιχείων που πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας πιστοληπτικής ικανότητας στις 7 Απριλίου 2020 σε περίπτωση επιδείνωσης των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας που μπορεί να αποφασιστεί από τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που γίνονται αποδεκτόί  στο Ευρωσύστημα για όσο διάστημα καθώς οι αξιολογήσεις παραμένουν πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο πιστωτικής ποιότητας.
Με αυτόν τον τρόπο, το Διοικητικό Συμβούλιο στοχεύει στην αποφυγή πιθανών προκυκλικών δυναμικών.
Αυτό εξασφαλίζει διαρκή διαθεσιμότητα, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή χρηματοδότησης από τις τράπεζες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δύσκολης περιόδου.

Έχουν ληφθεί οι ακόλουθες αποφάσεις:

-Εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία και εκδότες αυτών των περιουσιακών στοιχείων που πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας πιστοληπτικής ικανότητας για την επιλεξιμότητα εξασφαλίσεων στις 7 Απριλίου 2020 (BBB - για όλα τα περιουσιακά στοιχεία, εκτός από τίτλους που υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία (ABS)) θα εξακολουθήσουν να είναι επιλέξιμα σε περίπτωση υποβαθμίσεων αξιολόγησης, εφόσον καθώς η βαθμολογία τους παραμένει στο επίπεδο πιστοληπτικής ικανότητας 5 ή μεγαλύτερο (CQS5, ισοδύναμο με βαθμολογία BB) στην εναρμονισμένη κλίμακα αξιολόγησης του Ευρωσυστήματος.
Αυτό διασφαλίζει ότι τα περιουσιακά στοιχεία και οι εκδότες που ήταν επενδυτικού βαθμού τη στιγμή που το Διοικητικό Συμβούλιο υιοθέτησε το πακέτο μέτρων εξασφάλισης παραμένουν επιλέξιμα ακόμη και αν η βαθμολογία τους πέφτει δύο βαθμούς κάτω από την τρέχουσα ελάχιστη απαίτηση πιστωτικής ποιότητας του Ευρωσυστήματος.
Για να είναι αποδεκτά τα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να συνεχίσουν να πληρούν όλα τα άλλα υπάρχοντα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Μελλοντικές εκδόσεις από εκδιδόμενους εκδότες θα είναι επίσης επιλέξιμες εφόσον πληρούν όλα τα άλλα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Επί του παρόντος, τα επιλέξιμα προγράμματα καλυμμένων ομολογιών θα είναι επίσης επιλέξιμα υπό τους ίδιους όρους.
Τα τρέχοντα επιλέξιμα ABS για τα οποία ισχύει ένα κατώτατο όριο αξιολόγησης στο γενικό πλαίσιο του CQS2 (ισοδύναμο με βαθμολογία A-) θα διατηρηθούν όσο η βαθμολογία τους παραμένει στο CQS4 ή υψηλότερο (ισοδύναμο με βαθμολογία BB+).
Τα περιουσιακά στοιχεία που πέφτουν κάτω από τις ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας πίστωσης θα υπόκεινται σε περικοπές βάσει των πραγματικών αξιολογήσεών τους.
Τα μη εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία δεν αποτελούν μέρος του πεδίου εφαρμογής των προσωρινών αποφάσεων.
Όλα τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ μόλις τεθούν σε ισχύ οι σχετικές νομικές πράξεις.
Τα μέτρα θα εφαρμοστούν έως τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν πραγματοποιηθεί η πρώτη πρόωρη αποπληρωμή της τρίτης σειράς στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO-III).
Η ίδια ημερομηνία λήξης θα ισχύει επίσης για τα μέτρα χαλάρωσης των εξασφαλίσεων που ανακοινώθηκαν στις 7 Απριλίου 2020.
Η ΕΚΤ μπορεί να αποφασίσει, εάν και όταν είναι απαραίτητο, να λάβει πρόσθετα μέτρα για τον περαιτέρω μετριασμό του αντίκτυπου των υποβαθμίσεων αξιολόγησης, ιδίως προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάδοση της νομισματικής της πολιτικής στην ζώνη του ευρώ.
 https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/bfm195B_1.jpg?itok=e2GoU8wK
Τι ανέφερε το bankingnews από τις 21 Απριλίου 2020 

Συνεδριάζει η ΕΚΤ για να εξετάσει την αποδοχή ως εγγύηση ομολόγων σκουπιδιών ...και λόγω πιθανής υποβάθμισης της Ιταλίας 24/4

Εκτάκτως συνεδριάζει στις 22 Απριλίου μέσω τηλεδιάσκεψης η ΕΚΤ με βασικό θέμα εάν θα λαμβάνει ως εγγύηση - collaterals - και ομόλογα που δεν είναι επενδυτικής βαθμίδας δηλαδή ομόλογα σκουπίδια, junk bond.
Η τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσει στις 14:00 ώρα Ελλάδος μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Ουσιαστικά το βασικό θέμα θα είναι εάν στο κλασικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μπορούν να ενταχθούν και ομόλογα σκουπίδια και όχι μόνο επενδυτικής βαθμίδας δηλαδή ΒΒΒ- και υψηλότερα όπως ισχύει μέχρι και σήμερα.
Κίνητρο για την ΕΚΤ είναι η πιθανή υποβάθμιση της Ιταλίας στις 24 Απριλίου σε ΒΒ+ από την Standard and Poor's εξέλιξη αρνητική εάν επιβεβαιωθεί που θα πλήξει την αξιοπιστία της Ιταλίας και θα θέσει εν αμφιβόλω την παρουσία της στο κλασικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Να σημειωθεί ότι η Ιταλία βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα και ως γνωστό μετράει η υψηλότερη βαθμολογία μιας χώρας για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και άλλες νομισματικές πράξεις, όχι η χαμηλότερη.
Πάντως η Ιταλία όπως και όλα τα ομόλογα, μαζί με τα ελληνικά που είναι ομόλογα σκουπίδια αγοράζονται από την ΕΚΤ μέσω του Προγράμματος Πανδημίας ύψους 750 δισεκ. ευρώ.
Εάν παραβιάσει τους βασικούς κανόνες που τηρούσε η ΕΚΤ επί δεκαετίες θα είναι απόδειξη πανικού φοβούμενη κατάρρευση της Ιταλίας και εκδήλωση ακραίων κερδοσκοπικών φαινομένων εκτινάσσοντας τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων.
Μια τέτοια απόφαση θα επηρεάσει και τα ελληνικά ομόλογα καθώς θα μπορούν να ενταχθούν στο κλασσικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ενώ μελλοντικά θα μπορούσαν να ενταχθούν και εταιρικά ομόλογα σκουπίδια.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Πανδημίας και η ΕΚΤ μπορεί να αγοράζει ελληνικό χρέος 12-13 δισεκ. στο πλαίσιο της παράλληλης ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει.
Η ΕΚΤ ωστόσο δεν έχει εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθώς τα ελληνικά ομόλογα δεν πληρούν το σημαντικότερο κριτήριο δεν είναι επενδυτικής βαθμίδας.
Τα ελληνικά ομόλογα εσχάτως εμφανίζουν εκ νέου μεγάλη επιδείνωση με το 10ετές να έχει αναρριχηθεί στο 2,42% απόδειξη ότι δεν φθάνουν μόνο παρεμβάσεις νομισματικού τύπου ή χειραγώγηση για να ωραιοποιηθούν τιμές και αποδόσεις.
Τα ελληνικά ομόλογα και τα ομόλογα της Ιταλίας εμφανίζουν τις χειρότερες επιδόσεις και αποδόσεις στο σύνολο των ευρωπαικών κρατών.

Το παρασκήνιο

Η ΕΚΤ θα εξετάσει την αποδοχή ομολόγων σκουπιδιών ως εγγύηση
Τώρα που η Fed έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και της επικινδυνότητας, αγοράζοντας επιλεγμένα ομόλογα, όλες σχεδόν οι κεντρικές τράπεζες υιοθετούν ανάλογες στρατηγικές.
Και σίγουρα, όπως αναφέρει το Bloomberg, ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη όπου θα εξεταστεί εάν θα αποδέχονται ως εγγύηση και ομόλογα σκουπίδια, που δεν διαθέτουν επενδυτική βαθμίδα.
Τι σημαίνει αυτό;
Η ΕΚΤ πρόκειται θα ανακοινώσει ότι θα αποδεχτεί τα ομόλογα σκουπίδια ως αποδεκτή ασφάλεια, και γιατί όχι ήδη η Fed το πράττει...
Σύμφωνα με το Bloomberg, σε ένα βήμα παρόμοιο με το Fed's η κίνηση της ΕΚΤ θα μπορούσε «να αποσκοπεί στην εξάλειψη των ανησυχιών ότι ορισμένα κρατικά και εταιρικά ομόλογα σύντομα θα υποβαθμιστούν σε μη επενδυτικό βαθμό λόγω του κόστους καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοιού"
Στις 24 Απριλίου ο οίκος S&P θα επανεξετάσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας, την οποία κατατάσσει σήμερα δύο βαθμούς πάνω από τον επενδυτικό βαθμό ΒΒΒ+ με αρνητικές προοπτικές. Η υποβάθμιση θα ήταν ένα βήμα προς τον ενδεχόμενο αποκλεισμό της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ζώνης του ευρώ από τα προγράμματα αναχρηματοδότησης και αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ, προκαλώντας κρίση.
Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες.
Η Barclays βλέπει εκροές έως και 200 ​​δισεκατομμύρια ευρώ εάν η βαθμολογία της Ιταλίας υποβαθμιστεί κάτω της επενδυτικής βαθμίδας.
Οι βαθμολογίες έχουν καταστεί σοβαρή ανησυχία στις αγορές, καθώς τα περιοριστικά μέτρα πυροδοτούν τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 10ετιών.
Η Moody's, η οποία θα επανεξετάσει την Ιταλία τον Μάιο, βαθμολογεί την Ιταλία στον χαμηλότερο επενδυτικό βαθμό ΒΒΒ-.
Ωστόσο οι ισχύοντες κανόνες της ΕΚΤ σημαίνουν ότι η Ιταλία θα έπρεπε να υποβαθμνιστεί από κάθε οίκο αξιολόγησης S&P, Moody's Investors Service, Fitch Ratings και DBRS για να αποκλειστεί από την ΕΚΤ.
Πρόσφατα η Moodys ανέφερε ότι οι κίνδυνοι για το κρατικό και εταιρικό χρέος έχουν αυξηθεί με πιθανότητα μπαράζ υποβαθμίσεων.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/list%20surged.jpg?itok=XBuZWVsC

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης