Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αύξηση των NPLs στις ευρωπαϊκές τράπεζες μετά το α’ τρίμηνο 2020 - Έρχονται υποβαθμίσεις

Fitch: Αύξηση των NPLs στις ευρωπαϊκές τράπεζες μετά το α’ τρίμηνο 2020 - Έρχονται υποβαθμίσεις
Τα κεφαλαιακά αποθέματα των ευρωπαικών τραπεζών θα μειωθούν το 2020 αναφέρει η Fitch Ratings
Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2020 δεν θα αποκαλύψουν μία δραματική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, αναφέρει σε σχόλιο η Fitch Ratings, υπογραμμίζοντας ότι θα παραμείνει η πρόκληση της κερδοφορίας.
«Αναμένουμε μια ευρεία και σημαντική αύξηση των χρεώσεων απομείωσης δανείων (LIC) για τις περισσότερες τράπεζες το πρώτο τρίμηνο του 2020 και μια σημαντική αύξηση στα προβληματικά δάνεια αργότερα μέσα στο έτος.
Οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες εισέρχονται στην κρίση με καλή ποιότητα ενεργητικού, καθώς ο μέσος δείκτης απομειωμένων δανείων στα τέλη του 2019 ανήλθε στο 2,4% για τις 20 μεγάλες τράπεζες που καλύφθηκαν στο Quarterly Credit Tracker.
Αναμένουμε η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων να υποφέρει περισσότερο στις τράπεζες με υψηλότερα ανοίγματα έναντι των ΜμΕ, τη χρηματοδότηση των καταναλωτών και των εταιρειών που πλήττονται περισσότερο, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τον τουρισμό, τη ναυτιλία και το λιανικό εμπόριο», σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
Παράλληλα, η πίεση στα κέρδη θα καταστεί εμφανής για ορισμένες τράπεζες το 1ο τρίμηνο, ενώ η πίεση θα ενταθεί κατά τα επόμενα τρίμηνα, όταν ο αντίκτυπος της κρίσης γίνει πιο εμφανής.
«Οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν καλή κερδοφορία ενόψει της κρίσης.
Η Fitch πιστεύει ότι η ορθή κεφαλαιακή επάρκεια θα είναι σημαντική για την ανθεκτικότητα των τραπεζών στην κρίση και ότι η κεφαλαιακή επάρκεια είναι ένας σημαντικός μοχλός αξιολόγησης.
Αναμένουμε ότι τα κεφαλαιακά αποθέματα να μειωθούν το 2020.
Ο μέσος δείκτης CET1 στα τέλη του 2019 παρέμεινε σε ένα καλό επίπεδο, ελαφρώς κάτω 14%.
Επιπλέον, τα μέτρα των ρυθμιστικών αρχών για τη χαλάρωση των απαιτήσεων απόθεσης κεφαλαίων θα προσφέρουν ουσιαστικά περιθώρια για τις τράπεζες. (…)
Η φύση και η σοβαρότητα της τρέχουσας κρίσης είναι άνευ προηγουμένου και αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα υποβάθμισης των αξιολογήσεων για τις τράπεζες το 2020. (…)
Η τελική επίδραση της κρίσης στα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών παραμένει ασαφής και ο πλήρης οικονομικός αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από την κλίμακα και τη διάρκεια της επιδημίας, τη σοβαρότητα των μέτρων περιορισμού και τις απαντήσεις της οικονομικής πολιτικής», σημειώνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης