Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Αίμα, δάκρυα και κρύος ιδρώτας για το πετρέλαιο και την αγορά ομολόγων

Rabobank: Αίμα, δάκρυα και κρύος ιδρώτας για το πετρέλαιο και την αγορά ομολόγων
Πολύ μακριά από την ανάκαμψη ισχυρίζεται ότι βρισκόμαστε η ολλανδική τράπεζα Rabobank, με τις αγορές του πετρελαίου και των ομολόγων να καταρρέουν
Αίμα δάκρυα και κρύο ιδρώτα επιφυλάσσουν στους ανά τον κόσμο επενδυτές το πετρέλαιο και η αγορά ομολόγων, σύμφωνα με ανάλυση της ολλανδικής τράπεζας Rabobank.
Λόγω της υπερβολικής διάχυσης ρευστότητας στις οικονομίες εύλογα μπορεί να κανείς να συμπεράνει πως ο υπερπληθωρισμός και η κατάρρευση των νομισμάτων είναι θέμα χρόνου, ενώ παράλληλα, δεδομένου ότι η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας προσομοιάζει με αυτή κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ποτέ δεν οφείλονταν τόσο πολλά σε τόσο λίγους.
Το παγκόσμιο χρέος βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και συνεχίζει να έχει αυξητικές τάσεις.
Τα κολοσσιαία πακέτα στήριξης έναντι της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν επιβαρύνει κατά πολύ τα δημόσια οικονομικά – στην Ιαπωνία ανέρχονται στο 20% του ΑΕΠ, στη Μεγάλη Βρετανία στο 15% του ΑΕΠ, ενώ για τις ΗΠΑ δεν επιτρέπονται υπολογισμοί.
Από την άλλη, η ανεργία παγκοσμίως έχει φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα, ενώ όσοι εργάζονται έχουν δει μεγάλη πτώση στα εισοδήματά τους λόγω των μειώσεων στους μισθούς τους.
Στον αντίποδα, ο πλούτος αυξάνεται, ωστόσο καταλήγει σε πολύ λίγους, ενώ οι κεντρικές τράπεζες επιμένουν να διοχετεύουν ρευστότητα σε χρεοκοπημένες επιχειρήσεις ή εταιρείες zombie, αγοράζοντας ομόλογα κατηγορίας junk (σκουπίδια).
Εάν το σύστημα λειτουργούσε ορθολογικά, με τόση ρευστότητα στην αγορά λόγω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, θα είχαμε ήδη υπερπληθωρισμό - καθώς μάλιστα τα ταμπού που σχετίζονται με την αύξηση των δημόσιων δαπανών και την παροχή κρατικής βοήθειας καταρρέουν.
Όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Τα χειρότερα είναι μπροστά, επισημαίνουν οι αναλυτές της Rabobank.
Ο κορωνοϊός θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες απώλειες.
Αναλογικά με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από οικονομικής πλευράς βρισκόμαστε στη μάχη του Στάλιγκραντ.
Με άλλα λόγια, η πλάστιγγα της νίκης έχει μεν γείρει προς την πλευρά των συμμαχικών δυνάμεων, ωστόσο ο πόλεμος έχει πολύ δρόμο ακόμα.
Μια έκθεση Κινέζων επιστημόνων για τον κορωνοϊό αναφέρεται σε μετάλλαξή του που μπορεί να οδηγήσει σε δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Μάλιστα, όπως υποστηρίζεται, ο ιός μεταλλάσσεται συνεχώς, γι’ αυτό και στην Ευρώπη η θνησιμότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στην Ασία.
Αν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν, μένει να φανεί τι θα αποφασίσουν οι κυβερνήσεις για τα lockdowns και την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Στο μεταξύ, σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, οι κυβερνήσεις προσπαθούν μάταια να πείσουν τους πολίτες τους να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά της φονικής νόσου, ενώ παράλληλα ο πόλεμος της μάσκας (και, γενικότερα, για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού) συνεχίζεται.
Ανορικά με τις τιμές στο πετρέλαιο, καταρρέουν λόγω της έλλειψης ζήτησης και των κερδοσκοπικών παιχνιδιών.
«Το Brent παραδόσεως Ιουνίου σημείωσε πτώση -16% την Τετάρτη 22 Απριλίου, φτάνοντας σε χαμηλό 21 ετών, ενώ το συμβόλαιο WTI του Ιουνίου άγγιξε -9% μετά την απώλεια της μισής του αξίας την Τρίτη 21 Απριλίου.
Η πτώση αυτή συνέβη παρά του το tweet του Προέδρου Trump:
«Δεν θα αφήσουμε ποτέ τη μεγάλη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ.
Έχω δώσει εντολή στον υπουργός Ενέργειας και τον υπουργό Οικονομικών να καταρτίσουν ένα σχέδιο για να διατεθούν κεφάλαια ώστε πολύ σημαντικές αμερικανικές εταιρείες και θέσεις εργασίας να εξασφαλιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα!».
Παράλληλα, η αγορά ομολόγων κυμαίνεται στο ίδιο μήκος κύματος.
Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, τα οποία αποτελούν κρίσιμο δείκτη της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, βρίσκεται στο 0,55 (-2 μονάδες βάσης), φτάνοντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Όσον αφορά τις αναδυόμενες αγορές, παρά τις χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.
Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα του Μεξικού αναφέρει ότι αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης στο 6% από 6, 5%, εξαιτίας αναμενόμενης ύφεσης ύψους -5%.
Η Τουρκία είναι η επόμενη χώρα που θα προβεί σε μεγάλες μειώσεις στο βασικό επιτόκιο αναφοράς – πιθανότατα κατά 50 μονάδες βάσης, στο 9,25%, μόλις 900 μονάδες βάσης από τα επιτόκια της Fed.
Αυτό, φυσικά, σημαίνει κατάρρευση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, με ισχυρή ενίσχυση του δολαρίου, ως ασφαλούς καταφυγίου, έναντι νομισμάτων άλλων χωρών, που θα χρειαστούν τη συνδρομή του ΔΝΤ για να μην πτωχεύσουν.
Ως εκ τούτου, ναι μεν κάποια στιγμή η πανδημία θα περάσει και οι οικονομίες θα ανακάμψουν, ωστόσο μέχρι τότε το πετρέλαιο και τα κρατικά ομόλογα το μόνο που θα προσφέρουν είναι αίμα, δάκρυα και κρύο ιδρώτα – και, δυστυχώς, δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή μέτρα προστασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης