Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γιατί το Brent δεν θα ακολουθήσει τα συμβόλαια WTI των ΗΠΑ σε τιμές κάτω από το μηδέν - Σε κατώτατο 21 ετών η τιμή του

tags :
Γιατί το Brent δεν θα ακολουθήσει τα συμβόλαια WTI των ΗΠΑ σε τιμές κάτω από το μηδέν - Σε κατώτατο 21 ετών η τιμή του
Το μυστικό για το οποίο το Brent εξασφαλίζει ένα trade χωρίς αρνητικές τιμές
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent είναι έτοιμα για ακραία μεταβλητότητα όταν η σύμβαση του Ιουνίου λήξει την επόμενη εβδομάδα, αλλά θα αποφύγουν την ιστορική πτώση κάτω από το μηδέν που υπέστη το αμερικανικό ομότιμο WTI, σύμφωνα με traders και αναλυτές που επικαλείται το Reuters.
Τα futures του Brent υποχωρούν κατά 9% στα 17 δολ/βαρέλι.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης West Texas Intermediate CLc1 έγιναν αρνητικά για πρώτη φορά τη Δευτέρα, αγγίζοντας το χαμηλό των 40,32 δολαρίων το βαρέλι πριν κλείσει στα
- 37,63 δολάρια το βαρέλι.
Η φρενίτιδα των πωλήσεων προήλθε από την έλλειψη αποθηκευτικού χώρου για την πλημμύριδα αργού, που σημαίνει ότι οι traders ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν τους αγοραστές για να πάρουν το πετρέλαιο από τα χέρια τους.
Το πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα lockdowns για την πανδημία κορωνοϊού που έχει εξαλείψει σχεδόν το ένα τρίτο της καθημερινής ζήτησης πετρελαίου στον κόσμο.
Για το Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, ο αντίκτυπος είναι πιθανό να είναι μικρότερος λόγω των διαφορών στον τρόπο διευθέτησης των συμβολαίων.
Ενώ το WTI έπεσε κάτω από το μηδέν, το μελλοντικό συμβόλαιο LCOc1 για το πετρέλαιο Brent της Ευρώπης παρέμεινε περίπου στα 20 $ το βαρέλι. Την Τρίτη, το Brent ήταν περίπου 20 $ το βαρέλι.

Η λήξη του συμβολαίου Βrent

Ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου λήγει μία φορά το μήνα. Οι συμμετέχοντες στην αγορά κλείνουν θέσεις, κερδίζουν ή χάνουν χρήματα ανάλογα με το πότε αγόρασαν, ή μεταφέρουν το ενδιαφέρον τους στον επόμενο μήνα.
Τα συμβόλαια WTI διευθετούνται με φυσικά βαρέλια, ενώ το Brent διακανονίζεται με μετρητά.
Το WTI λήγει αργά την Τρίτη και το Brent θα λήξει στις 30 Απριλίου.

Τι γίνεται όταν λήγει το συμβόλαιο

Όταν λήξει το συμβόλαιο WTI, μια ποσότητα πετρελαίου που υπήρχε στο παρελθόν μόνο σε χαρτί μετατρέπεται σε φυσικά βαρέλια που πρέπει να χρησιμοποιηθούν ή αλλιώς αποθηκεύονται σε έναν σημαντικό χώρο αποθήκευσης των ΗΠΑ που συνδέεται με τη συμβόλαιο στο Cushing της Οκλαχόμα.
Την ημέρα λήξης, ένας συμμετέχων στην αγορά στο WTI έχει τρεις επιλογές:
1) Να αφήσει το συμβόλαιο να λήξει και να παραδώσει φυσικό πετρέλαο.
2) Να αντιστρέψει ή να πωλήσει το συμβόλαιο του τρέχοντος μήνα σε κάποιον άλλο.
3) Να κάνει Roll over ή να κλείσει το τρέχον συμβόλαιο αγοράζοντας ένα για τον επόμενο μήνα.

Γιατί να πληρώσεις κάποιον για να πάρει το πετρέλαιο;

Πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης δεν είναι κλαδικοί  traders και δεν μπορούν να χειριστούν φορτία, το οποίο έχει γίνει ένα σημαντικό ζήτημα καθώς η υποδομή πετρελαίου παγκοσμίως έχει υπερχειλίσει λόγω της κατάρρευσης της ζήτησης.
"Ουσιαστικά, με θέσεις συμβολαίου αξίας 108 εκατομμυρίων βαρελιών που δεν είχαν κλείσει μέχρι χθες το πρωϊ 21/4 από τους traders στην αγορά, οι αγοραστές έσπευσαν να αποφύγουν τη φυσική παράδοση αργού", ανέφερε η Rystad σε σημείωμα, για την πτώση των τιμών της Δευτέρας 20/4 ενόψει της Λήξης των συμβολαίων χθες Τρίτη 21/4.
Όταν το WTI έφτανε μείον τα 40 $ το βαρέλι, όποιος έκανε rolling over εκείνη τη στιγμή θα έχανε περίπου 60 $ το βαρέλι - η αρχική τιμή του Μαΐου στα 20 $ περίπου και πληρώνοντας σε κάποιον 40 $ για να το πάρει τα συμβόλαια.

Μπορούν να  καταρρεύσουν τα συμβόλαια του Brent;

Τα συμβόλαια Brent διευθετούνται σε μετρητά, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος να γίνουν αρνητικά, αλλά θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά σε αξία.
"Κανείς δεν θα σας πληρώσει για να πάρετε μετρητά, αλλά θα σας πληρώσει για να πάρετε το πετρέλαιο που δεν μπορεί να χειριστεί", ανέφερε αξιωματούχος της βιομηχανίας, στο Reuters. "Το Brent είναι ένας δείκτης για την αποτίμηση και όχι μια φυσική μέτρηση."
Οι μελλοντικοί κάτοχοι συμβολαίων Brent ανησυχούν για την αποσύνδεση με τη φυσική αγορά.
Για περίπου ένα μήνα, υπήρχε ένα κενό μεταξύ των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και του υποκείμενου φυσικού δείκτη αναφοράς Dated Brent, ο οποίος χρησιμοποιείται για την εμπορία περισσότερων από το ήμισυ των φυσικών ακατέργαστων φορτίων στον κόσμο. IHBFO-DTD
Το Dated Brent αντιπροσωπεύει την τιμή βάσης που τα διυλιστήρια και άλλοι φυσικοί αγοραστές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν. Στη συνέχεια, οι μεμονωμένοι βαθμοί αργού τιμολογούνται από αυτό το σημείο αναφοράς.
Το Dated Brent αξίζει συνήθως έως και $ 2 περισσότερο ή λιγότερο από την τιμή των μελλοντικών συμβολαίων, αλλά στο πλαίσιο της υπερβολικής υπερπροσφοράς, την τελευταία εβδομάδα το discount επεκτάθηκε σε περισσότερα από 10 $ το βαρέλι. Η έκταση της διαφοράς έχει προεξοφλήσει αναπόφευκτη διόρθωση προς τα κάτω.
"Δεν μιλάμε για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent να εισέλθουν σε αρνητική περιοχή, καθώς σε αντίθεση με το WTI, το Brent διευθετείται σε μετρητά.
Παράλληλα διαθέτει περισσότερα σημεία αποθήκευσης, αλλά μια στενότερη ευθυγράμμιση με τις φυσικές τιμές είναι σαφώς μια πιθανότητα", επεσἠμανε η συμβουλευτική εταιρεία JBC Energy.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης