Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Δεν θα υπάρξουν άμεσα υποβαθμίσεις στα ευρωπαϊκά κράτη, σε κίνδυνο όμως η Ιταλία - Θα εξαρτηθούν από την πολιτική απάντηση της ΕΕ

tags :
Goldman Sachs: Δεν θα υπάρξουν άμεσα υποβαθμίσεις στα ευρωπαϊκά κράτη, σε κίνδυνο όμως η Ιταλία - Θα εξαρτηθούν από την πολιτική απάντηση της ΕΕ
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η επιδείνωση των μακροοικονομικών θεμελιωδών αυξάνει την πιθανότητα υποβαθμίσεων εν ευθέτω χρόνω
Τις επόμενες εβδομάδες, ορισμένοι οργανισμοί αξιολόγησης πρόκειται να αποφασίσουν για την Ιταλία, με φόντο την επιδείνωση των δημοσιονομικών θεμελιωδών μετά το σοκ του COVID-19.
Μέχρι στιγμής, η διεύρυνση του spread των ιταλικών ομολόγων δείχνει ότι η Ιταλία θα υποβαθμιστεί σε επίπεδα μη επενδυτικού βαθμού, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Goldman Sachs, την οποία και τιτλοφορεί ως "Sovereign ratings to depend on EU policy response" (Οι αξιολογήσεις κρατών εξαρτώνται από την πολιτική απάντηση της ΕΕ).
Όπως αναφέρει η Goldman Sachs, η επιδείνωση των μακροοικονομικών θεμελιωδών αυξάνει την πιθανότητα υποβαθμίσεων εν ευθέτω χρόνω.
Αλλά τελικά, αυτό θα εξαρτηθεί από πολιτικές επιλογές τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο ΕΕ και έτσι η βασική της υπόθεση είναι ότι η βαθμολογία της Ιταλίας  θα είναι αμετάβλητη βραχυπρόθεσμα.
Image
Η κλίμακα της μακροοικονομικής επιδείνωσης στην Ευρώπη που οφείλεται στο σοκ του COVID-19, σε συνδυασμό με το αδύναμο σημείο εκκίνησης για μια σειρά κρατών, επανέφερε ερωτήματα σχετικά με τη δημοσιονομική πορεία ορισμένων κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας.
Τις επόμενες εβδομάδες οι οργανισμοί αξιολόγησης αναμένεται να εκδώσουν αποφάσεις σχετικά με την αξιολόγηση της Ιταλίας και θα παρακολουθούνται στενά για τις συνέπειες όχι μόνο για τα ιταλικά ομόλογα αλλά και για άλλα ευρωπαϊκά.
Η Ιταλία έχει δύο βαθμούς πάνω από την κατηγορία junk και έχει ήδη τιμές ευρύτερες από τη σχετική βαθμολογία της.
Η πιθανότητα υποβάθμισης έχει αυξηθεί λόγω της επιδείνωσης των μακροοικονομικών εισροών, αλλά η πολιτική ανταπόκριση της ΕΕ είναι πιθανότατα το κλειδί για τον καθορισμό της επόμενης κίνησης από τους οργανισμούς αξιολόγησης.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, το μέγεθος του οικονομικού πλήγματος και η δημοσιονομική ανταπόκριση θα δείξουν ότι οι δείκτες χρέους προς το ΑΕΠ θα αυξηθούν κατά περίπου 20 π.μ. (ή περισσότερο) στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, καθώς τα ποσοστά ανάπτυξης και προϋπολογισμού θα υποχωρήσουν κατά σχεδόν 10 π.μ..
Αν και το σοκ αναμένεται να αποδειχθεί προσωρινό, η αναβάθμιση των επιπέδων του χρέους θα έχει επιπτώσεις στα δημοσιονομικά, προκαλώντας ερωτήματα για τις αξιολογήσεις των κρατικών ομολόγων.
Τα spreads έχουν ανατιμηθεί ευρύτερα αντικατοπτρίζοντας αυτόν τον κίνδυνο παρά τις σημαντικές αγορές της ΕΚΤ και είναι πιθανό να παραμείνουν υπό συνεχή πίεση μέχρι να βρεθούν λύσεις επιμερισμού του κινδύνου.
Αυτήν την εβδομάδα, στις 23 Απριλίου, το Συμβούλιο της ΕΕ θα συνεδριάσει και είναι πιθανό να εγκρίνει μια δέσμη μεταρρυθμίσεων που πρότεινε το Eurogroup στις 9 Απριλίου.
Τις επόμενες δύο εβδομάδες, οι οργανισμοί αξιολόγησης θα εκδώσουν αποφάσεις για την Ιταλία - πρώτα S&P στις 24 Απριλίου, έπειτα Moody's και DBRS στις 8 Μαΐου.
Η εγγύτητα της Ιταλίας με τον πάτο του επενδυτικού βαθμού υποδηλώνει επιπλέον κίνδυνο αγοράς σχετικά με τις επερχόμενες αποφάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης