Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (ΕΚΤ): Δεν έχουμε συζητήσει χρήματα από το... ελικόπτερο - Οι αγορές κρατικών τίτλων στην πρωτογενή αγορά θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς κανόνες

tags :
Lagarde (ΕΚΤ): Δεν έχουμε συζητήσει χρήματα από το... ελικόπτερο - Οι αγορές κρατικών τίτλων στην πρωτογενή αγορά θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς κανόνες
Η ΕΚΤ εργάζεται σκληρά για τη μείωση των πιέσεων στη χρηματοδότηση της οικονομίας
Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει συζητήσει ποτέ το θέμα των «χρημάτων από το ελικόπτερο», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde.
Η ίδια ξεκαθάρισε επίσης ότι η αγορά του δημόσιου χρέους στην πρωτογενή αγορά θα υπονόμευε τους δημοσιονομικούς κανόνες που περιλαμβάνονται στη συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Η ΕΚΤ εργάζεται σκληρά για τη μείωση των πιέσεων στη χρηματοδότηση της οικονομίας, πρόσθεσε η ίδια.
Κατά τη συνεδρίασή του στις 12 Μαρτίου, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τη λήψη ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων νομισματικής πολιτικής.
Αυτά τα μέτρα, σε συνδυασμό με τα σημαντικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας μέσω της νομισματικής πολιτικής που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, θα στηρίξουν τη ρευστότητα και τις συνθήκες χρηματοδότησης για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες και θα συμβάλουν στη διατήρηση της ομαλής παροχής πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία, στηρίζοντας έτσι τη σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας.
Επίσης, η Lagarde εκτίμησε ότι ο γενικός πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί σημαντικά εξαιτίας της πτώσης στις τιμές του πετρελαίου.
Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ) της ζώνης του ευρώ μειώθηκε σε 0,7% τον Μάρτιο του 2020, από 1,2% τον Φεβρουάριο.
Με βάση την απότομη μείωση των ισχυουσών τιμών του πετρελαίου και των τιμών των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης επί του πετρελαίου τον Μάρτιο, ο μετρούμενος πληθωρισμός είναι πιθανόν να μειωθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες.
Οι δείκτες των προσδοκιών για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί και οι μετρήσεις του υποκείμενου πληθωρισμού παραμένουν σε γενικές γραμμές υποτονικές.
H εξάπλωση του κορωνοϊού προσθέτει μια νέα, σημαντική πηγή καθοδικού κινδύνου για τις προοπτικές ανάπτυξης η οποία επηρεάζει επίσης τις προοπτικές για τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, η ισορροπία μεταξύ των καθοδικών πιέσεων στον πληθωρισμό που συνδέονται με την ασθενέστερη ζήτηση και των ανοδικών πιέσεων που σχετίζονται με δυσλειτουργίες του εφοδιασμού περιβάλλεται από σημαντική αβεβαιότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης