Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Διαπραγματεύσεων συνέχεια για την προστασία της πρώτης κατοικίας στις 22 και 23/4

Διαπραγματεύσεων συνέχεια για την προστασία της πρώτης κατοικίας στις 22 και 23/4
Ο πτωχευτικός κώδικας είναι έτοιμος και το κείμενο ήδη μεταφράζεται ενώ η Ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει τα βήματα εναρμόνισης με την οδηγία για τη δεύτερη ευκαιρία
Και ενώ η προστασία της Ά κατοικίας λήγει στις 30 Απριλίου,  επισήμως οι συζητήσεις για το πτωχευτικό δίκαιο συνεχίζονται και έτσι οι θεσμοί θα έχουν σήμερα τηλεδιάσκεψη με τα τεχνικά κλιμάμια και αύριο σε υπουργικό επίπεδο.
Ο πτωχευτικός κώδικας είναι έτοιμος και το κείμενο ήδη μεταφράζεται ενώ η Ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει τα βήματα εναρμόνισης με την οδηγία για τη δεύτερη ευκαιρία.
Ωστόσο από την πλευρά της κυβέρνησης μολονότι το πτωχευτικό δίκαιο θα ολοκληρωθεί και θα ψηφισθεί το πολύ σε τρεις μήνες, το αίτημα είναι η εφαρμογή του να λάβει χώρα στις αρχές του νέου έτους και μέχρι τότε να συνεχιστεί το καθεστώς της προστασίας της α κατοικίας.
Οι δανειστές εμμένουν στην θέση «δεν υπάρχει σε κανένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος» προστασία της α κατοικίας και άρα δεν είναι επιθυμητή η παράταση του υπάρχοντος καθεστώτος ούτε καν μέχρι να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις  του lockdown αλλά και σημάδια επανεκκίνησης της οικονομίας.
Δεδομένου πως τυπικά από τις 2 Μαίου απελευθερώνονται οι  οι πλειστηριασμοί που έτσι κι αλλιώς έχουν «παγώσει» λόγω lockdown – τούτο αποτελεί ένα θέμα το οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να το αντιμετωπίσει επί της ουσίας.
Κύκλοι που γνωρίζουν την πορεία της διαπραγμάτευσης θεωρούν πως σε principal επίπεδο κάποια παράταση θα δοθεί, ίσως όχι μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά για κάποιους λίγους μήνες.
Συγχρόνως η κυβέρνηση επεξεργάζεται και ένα σχέδιο στο πλαίσιο των ρυθμίσεων sales and lease back για όσους μπορούν να αντιμετωπίσουν με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα.
Και σε κάθε περίπτωση αποτελεί ζητούμενο αν και πως θα πείσει το οικονομικό επιτελείο το θέμα της πρώτης κατοικία από την εκταμίευση των ΑΝΑFAs καθώς προκειμένου να τα εισπράξει είχε δεσμευθεί για μη παράταση της προστασίας πέραν της 30η Απριλίου.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης