Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Σε εφαρμογή σχέδιο για ψηφιακή έκδοση του 55% των συντάξεων έως τα τέλη του 2020

Σε εφαρμογή σχέδιο για ψηφιακή έκδοση του 55% των συντάξεων έως τα τέλη του 2020
Μέχρι τέλος Απριλίου θα υπάρχει δυνατότητα αυτόματης ψηφιακής έκδοσης για την ασφαλιστική ενημερότητα για 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένους
Σχέδιο για την έκδοση με ψηφιακό τρόπο μέχρι τέλος του χρόνου του 55% των νέων αιτήσεων για συντάξεις, από την πλατφόρμα «Ατλας» που τέθηκε σε εφαρμογή την περασμένη εβδομάδα, έχει θέσει σε εφαρμογή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Μέχρι τέλος Απριλίου θα υπάρχει δυνατότητα αυτόματης ψηφιακής έκδοσης για την ασφαλιστική ενημερότητα για 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένους (γιατρούς, δικηγόρους, αυτοαπασχολούμενους, αρχιτέκτονες), όπως θα προβλέπει  υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί μέσα στην εβδομάδα.
Ηδη, σε πιλοτική εφαρμογή έχει τεθεί η νέα διαδικασία ψηφιακής απονομής της σύνταξης, σε πρώτη φάση από την έκδοση των συντάξεων χηρείας (λόγω θανάτου) όλων των Ταμείων, αλλά και των συντάξεων γήρατος του ΟΓΑ, όταν δεν εμπλέκεται άλλο Ταμείο, δηλαδή δεν συντρέχει διαδοχική ασφάλιση.
Το υπουργείο ξεκινά με αυτές τις κατηγορίες συνταξιοδοτήσεων, που αντιπροσωπεύουν το 40% των αποφάσεων που εκδόθηκαν το 2019, δηλαδή 34.268 αποφάσεις συντάξεων χηρείας και περίπου 12.000
Η πιλοτική λειτουργία υποστηρίζει αυτοματοποιημένα τα τέσσερα από τα πέντε στάδια της αυτοματοποιημένης διαδικασίας:
1. Ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, που καθίσταται πλέον υποχρεωτική για όλους τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ, του Δημοσίου και τους αγρότες του τ. ΟΓΑ.
2. Ψηφιακή αναζήτηση των απαιτούμενων ληξιαρχικών πράξεων και πιστοποιητικών από το Μητρώο Πολιτών.
3. Θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης.
4. Υπολογισμός του πληρωτέου ποσού της σύνταξης.
Το τελικό πέμπτο στάδιο, αυτό της έκδοσης της απόφασης, θα εκτελείται κατά τους επόμενους δύο περίπου μήνες της πιλοτικής λειτουργίας, αφού πρώτα επιβεβαιωθούν από τον αρμόδιο υπάλληλο του e-ΕΦΚΑ τα στοιχεία της απόφασης.
Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης