Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η αμοιβαιοποίηση του χρέους που ζητούν οι χώρες του νότου θα είναι οικονομική αυτοκτονία της ευρωζώνης θα πλημμυρίσει από τοξικότητα

Η αμοιβαιοποίηση του χρέους που ζητούν οι χώρες του νότου θα είναι οικονομική αυτοκτονία της ευρωζώνης θα πλημμυρίσει από τοξικότητα
Η βασική επιχειρηματολογία της Γερμανίας για το χρέος της ευρωζώνης είναι σωστή
Το Ταμείο Διάσωσης 1 τρισεκ. ευρώ, τα ευρωομόλογα και πολλές άλλες προτάσεις που τίθενται στο τραπέζι για την αντιμετώπιση του κορωνοιού στην Ευρώπη στηρίζονται σε μια παραδοχή.
Οι ισχυρές χώρες να εγγυηθούν το χρέος των αδύναμων χωρών και αυτό να μεταφραστεί σε αποδόσεις στα ομόλογα εάν είναι ευρωομόλογο ή στο Ταμείο Διάσωσης, ξεπερνώντας θεσμικά όργανα όπως ο ESM να δαπανηθούν κεφάλαια χωρίς κριτήρια.
Η κόντρα μεταξύ Βορρά και Νότου μεταξύ των χωρών που εκπροσωπούν τον Βορρά και ουσιαστικά υιοθετούν το ορθολογικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης με κανόνες και με προγράμματα λιτότητας και του Νότου που ζητούν οικονομική βοήθεια αλλά δεν είναι διατεθειμένες να προβούν σε κινήσεις εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών τους.
Αυτή η κόντρα θα συνεχιστεί καθώς η ευρωζώνη δεν είναι ένωση ισότιμων μελών, αυτό είναι λάθος…
Η ευρωζώνη είναι ένωση άνισων μελών όπου η οικονομική ισχύς – όπως και στην ζωή – καθορίζει το ποιος αποφασίζει.
Σε μια ομάδα 10 ανθρώπων, έχουμε 1 που βάζει τα χρήματα, 2 που βάζουν τις ιδέες και 7 που βάζουν την δουλειά.
Ποιος πρέπει να αποφασίζει;
Εάν αποφασίσουν και οι 10 δεν θα υπάρξει βέλτιστο αποτέλεσμα, θα πρέπει να αποφασίσει μια μικρή ομάδα, όπως και στην δημοκρατία δεν αποφασίζει η πλειοψηφία, αποφασίζει μια μικρή ομάδα για το γενικό σύνολο.
Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης επιμένουν στο σκέλος της αμοιβαιοποίησης του χρέους, δηλαδή να υπάρξει μια κοινή έκδοση όπου η Ισπανία, η Ελλάδα, η Κύπρος ή η Γερμανία θα δανείζονται με τους ίδιους όρους.
Αυτό είναι λάθος.
Οι οικονομίες της ευρωζώνης έχουν τεράστιες διαφορές, τεράστιες οικονομικές διαφορές και με την κρίση του κορωνοιού και του κραχ στο ΑΕΠ και στα δημόσια οικονομικά οι ανισότητες αυξάνονται.
Εν μέσω αύξησης των οικονομικών ανισοτήτων, εν μέσω αύξησης του δημοσίου χρέους που στην Ευρώπη μπορεί να φθάσει τα 15 τρισεκ. ευρώ εν μέσω σοβαρών δημοσιονομικών εκτροπών και ελλειμμάτων η αμοιβαιοποίηση του χρέους θα εντείνει την υπάρχουσα ανισότητα, δεν θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και δεν θα μεταβάλλει επί τα βελτίω τα δημόσια οικονομικά.
Δυστυχώς η βασική επιχειρηματολογία της Γερμανίας είναι σωστή, αμοιβαιοποίηση χρέους σημαίνει ότι οι ισχυρές χώρες θα εγγυηθούν τα χρέη των αδύναμων χωρών.
Το ζήτημα του ηθικού κινδύνου moral hazard είναι υπαρκτό αλλά όχι το μείζον.
Η αμοιβαιοποίηση του χρέους είναι λάθος δεν θα συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αλλά θα επιτρέψει από την πίσω πόρτα… μια πλασματική ψευδεπίγραφη ισότητα μεταξύ των χωρών.
Θα είναι μια τοξική ισότητα όπου οι ακραίες οικονομικές ανισότητες θα συγκαλύπτονται κάτω από μια κοινή έκδοση ομολόγου ή ακόμη και ενός κοινού Ταμείου.
Δυστυχώς η πικρή αλήθεια είναι ότι ο κορωνοιός έδειξε τις σοβαρές αδυναμίες της οικονομίας της ευρωζώνης.
Έδειξε πόσο εύθραυστο είναι το οικοδόμημα με όρους οικονομίας, έδειξε πανικό κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών να συντηρήσουν μια πλασματική φούσκα, γιατί αυτό είναι σήμερα η ευρωζώνη με όρους οικονομίας.
Ας δούμε ένα απλό παράδειγμα που αποδεικνύει ότι η αμοιβαιοποίηση του χρέους θα επιδεινώσει σημαντικά το οικονομικό προφίλ της ευρωζώνης.
Δείτε πως συμπεριφέρονται τα ομόλογα στην ευρωζώνη μετά το σοκ του κορωνοιού και μετά το κραχ στις οικονομίες και μετά την νέα παρέμβαση της ΕΚΤ με το Πρόγραμμα Πανδημίας των 750 δισεκ. ευρώ.
Οι αποδόσεις των ομολόγων από 0,90% της Ελλάδος διαμορφώνεται στο 2,20% και η Ιταλία 1,99% από 0,75%.
Η παρέμβαση της ΕΚΤ εξασθενεί γιατί η παρέμβαση της ΕΚΤ δεν είναι τίποτε άλλο από χειραγώγηση τιμών και αποδόσεων.
Το βασικό ερώτημα είναι εάν τα ελληνικά ομόλογα δεν είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα Πανδημίας που θα ήταν τώρα οι αποδόσεις;
Ίσως ήταν στο 3,5% με 4% αλλά αυτό αποτελεί υπόθεση εργασίας, σίγουρα θα ήταν σε χειρότερη θέση.
Άρα η ΕΚΤ δεν διαμορφώνει δίκαιες τιμές, συμβατές με το ρίσκο χώρας, διαμορφώνει τιμές, ωραιοποιώντας και χειραγωγώντας το κίνδυνο κάθε χώρας.
Οι τιμές στα ελληνικά ομόλογα είναι πλασματικές, όπως και σε όλη την ευρωζώνη, εάν δεν υπήρχε η ΕΚΤ οι αποδόσεις θα ήταν σίγουρα πολύ υψηλότερα και οι τιμές των ομολόγων πολύ χαμηλότερα εκεί που πραγματικά πρέπει να είναι.
Η αμοιβαιοποίηση του χρέους θα επιτρέψει στην τοξικότητα να διεισδύσει στην ευρωζώνη, η αμοιβαιοποίηση θα οδηγήσει πιο γρήγορα στην κατάρρευση της σαθρής Ευρώπης και όχι στην ολοκλήρωση της.
Η Γερμανία – σίγουρα εκμεταλλευόμενη και τις αδυναμίες των χωρών της Νοτίου Ευρώπης – ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει σε δαπάνη κεφαλαίου και εγγυήσεις 1,5 τρισεκ. ευρώ για τον κορωνοιό ή 45% του ΑΕΠ.
Η Ελλάδα ανακοίνωσε μέτρα που αντιστοιχούν στο 7% του ΑΕΠ και αυτό δείχνει τις τεράστιες διαφορές.
Η Ελλάδα στο πρώτο φτέρνισμα του κορωνοιού, αρρώστησε βαριά, τα πρωτογενή πλεονάσματα κατέρρευσαν.
Τα δημοσιονομικά ελλείμματα επανήλθαν στο προσκήνιο.
Το χρέος θα εκτιναχθεί, όπως και η ανεργία.
Η Ελλάδα με το πρώτο φτέρνισμα του κορωνοιού υπέστη συστημικό σοκ και ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί και το σοκ στον τουρισμό.
Που είναι λοιπόν η οικονομική ισότητα στην ευρωζώνη;
Στην πράξη στα δύσκολα, φάνηκαν οι τεράστιες οικονομικές ανισότητας της ευρωζώνης και ο Νότος αποδείχθηκε ακόμη μια φορά αδύναμος, έωλος, ασθενικός.
Η αμοιβαιοποίηση του χρέους θα είναι ένα μεγάλο λάθος, θα είναι ένα επικίνδυνο λάθος.
Αμοιβαιοποίηση χρέους μόνο για ισότιμες οικονομίες, που πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές και διαθέτουν τους ίδιους κανόνες.
Είμαστε πολύ μακριά.
Η αμοιβαιοποίηση χρέους θα είναι η οικονομική αυτοκτονία της ευρωζώνης.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης