Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Εντείνεται το κυνήγι για τους αποθηκευτικούς χώρους του πετρελαίου, καθώς αυξάνεται η παγκόσμια υπερπροσφορά

Reuters: Εντείνεται το κυνήγι για τους αποθηκευτικούς χώρους του πετρελαίου, καθώς αυξάνεται η παγκόσμια υπερπροσφορά
Το κυνήγι των αποθηκευτικών χώρων αντικατοπτρίζει το μέγεθος της κατάρρευσης στη ζήτηση αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου
Οι τηλεφωνικές γραμμές χτυπούν συνέχεια στα γραφεία της εταιρείας Adler Tank Rentals στο Τέξας, καθώς οι πετρελαϊκές εταιρείες βρήκαν μία νέα χρήση για τις χαλύβδινες δεξαμενές που έχουν παραμείνει αδρανείς όταν οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου σταμάτησαν τις εξαγωγές.
Συγκεκριμένα, οι εταιρείες θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις δεξαμενές ώστε να αποθηκεύσουν πετρέλαιο, εν μέσω μίας υπερπρορσφοράς που έχει κατακλύσει την αγορά και έχει οδηγήσει τις τιμές του αμερικανικού αργού σε αρνητικό έδαφος για πτώση φορά.
Εκατοντάδες εκατομμύρια βαρελιών αργού έχουν βρεθεί σε χώρους αποθήκευσης σε όλο τον κόσμο τους τελευταίουες δύο μήνες, καθώς το lockdown που σχετίζεται με τον κορωνοϊό έχει εξαφανίσει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας ζήτησης.
Με τις αποθήκες πετρελαίου να έχουν σχεδόν γεμίσει, οι ενεργειακές εταιρείες αναζητούν απεγνωσμένα περισσότερο χώρο, καθώς η εναλλακτική λύση είναι να πληρώσουν τους αγοράστες ώστε να πάρουν το αμερικανικό τους πετρέλαιο.
Στο Cushing της Οκλαχόμα, όπου φιλοξενούνται δεκάδες χιλιάδες δεξαμενές με συνολικό αποθηκευτικό χώρο περίπου 76 εκατ. βαρελιών, η χωρητικότητα είναι σχεδόν πλήρης, σύμφωνα με τους επενδυτές.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ, τα αποθέματα πετρελαίου στη συγκεκριμένη περιοχή αυξήθηκαν κατά 5,7 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.
«Η βιομηχανία προσπαθεί να βρει βιώσιμες επιλογές αποθήκευσης», δήλωσε ο διευθυντής της Adler Tank Rentals, Stuart Porter, γεγονός που οδηγεί τις εταιρείες σχιστολιθικού να παρατάσσονται ώστε να μισθώσουν δεκάδες από τις χαλύβδινες δεξαμενές της εταιρείας του.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Converge Midstream, Dana Grams, δήλωσε ότι «ειλικρινά δυσκολευόμαστε με τις δραστηριότητές μας», ενώ παράλληλα τόνισε πως «τώρα που η αγορά έχει αλλάξει, όλοι είναι φίλοι μας».
Το κυνήγι των αποθηκευτικών χώρων αντικατοπτρίζει το μέγεθος της κατάρρευσης στη ζήτηση αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου, καθώς και τον τεράστιο όγκο πετρελαίου που δεν έχει διατεθεί στα διυλιστήρια.
Τον περασμένο μήνα, ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών και η Ρωσία πέταξαν την πετσέτα σε τέσσερα χρόνια αυτοεπιβαλλόμενων περιορισμών στην παραγωγή, τα οποία είχαν δώσει μία στήριξη τιμών για τους παραγωγούς αμερικανικού σχτιστολιθικού.
Το αποτέλεσμα ήταν μία πτώση των τιμών του πετρελαίου γύρω στα 20 δολ. ανά βαρέλι, καθώς η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία δεσμεύθηκαν να αυξήσουν την παραγωγή τους.
Για μία στιγμή φάνηκε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα σταθεροποιηθούν μετά τη νέα συμφωνία μεταξύ του διδύμου και άλλων χωρών για εμβάθυνση των περικοπών.
Ωστόσο, η αύξηση των αποθεμάτων αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 19 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, η οποία ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί στην ιστορία, σύμφωνα με τα στοιχεία της EIA, πρετοίμασαν το έδαφος για την ιστορική πτώση της Δευτέρας.
Μαζί με την υπεράκτια προσφορά, υπάρχουν περίπου 160 εκατ. βαρέλια πετρελαίου τα οποία βρίσκονται σε δεξαμενόπλοια και περιμένουν αγοραστές, ενώ τουλάχιστον έξι δεξαμενόπλοια αργού που μεταφέρουν 2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου βρίσκονται καθ' οδόν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Σαουδική Αραβία.
Δεν είναι μόνο ότι το αμερικανικό πετρέλαιο δεν έχει σε ποιο μέρος να πάει, αλλά και το γεγονός ότι τα lockdowns έχουν μειώσει τη ζήτηση καυσίμων, καθώς στις ΗΠΑ σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -32% στις αρχές του μήνα, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης