Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Σε δίλημμα ο Conte εν μέσω της κρίσης - Η…τοξική επιλογή σχετικά με τη χρήση του ESM

FT: Σε δίλημμα ο Conte εν μέσω της κρίσης - Η…τοξική επιλογή σχετικά με τη χρήση του ESM
O πρωθυπουργός της Ιταλίας βρίσκεται αντιμέτωπος με μία απόφαση η οποία πρέπει να ληφθεί άμεσα, όσον αφορά τη χρήση του ESM,
Αντιμέτωπος με ένα δύσκολο δίλημμα βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte, εν όψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στις 23 Απριλίου.
Σύμφωνα με τους Financial Times, o πρωθυπουργός της Ιταλίας βρίσκεται αντιμέτωπος με μία απόφαση η οποία πρέπει να ληφθεί άμεσα, όσον αφορά τη χρήση του ESM, την ώρα που ισορροπεί επικίνδυνα ανάμεσα στην τοξική εγχώρια πολιτική σκηνή της Ιταλίας και την ανάγκη να αντιμετωπίζει το μείζον ζήτημα του υψηλού δημοσίου χρέους της Ιταλίας.
Εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, ο Conte έχει στείλει μπερδεμένα μηνύματα για τη στάση που θα τηρήσει η Ιταλία σχετικά με τη χρήση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής του ESM.
Οι υπεκφυγές Contre αποδίδονται στον διχασμό που επικρατεί στο εσωτερικό του εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και στη ζημιά που έχουν προκαλέσει οι λαϊκιστές πολιτικοί της Ιταλίας στη φήμη του ESM στο εκλογικό σώμα, σύμφωνα με τη βρετανική οικονομική εφημερίδα.
Οι ηγέτες της ΕΕ ετοιμάζονται να υπογράψουν τη συμφωνία για τη χρήση του ESM, ως μέρους του πακέτου έκτακτης βοήθειας για την κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, ύψους 500 δισ. ευρώ.
Οι αντιρρήσεις της Γερμανίας, της Ολλανδίας και άλλων χωρών του Νότου, δεν θα επιτρέψουν να υλοποιηθεί το αίτημα της Ιταλίας και των συμμάχων της για την έκδοση corona bonds.
Αυτή η προοπτική αφήνει τον Ιταλό πρωθυπουργό αντιμέτωπο με μία μη βιώσιμη πολιτική κατάσταση στην Ιταλία.
Η συζήτηση στην Ιταλία σχετικά με τα πλεονεκτήματα της χρήσης του ΕSM έχει συνδεθεί βαθιά με την περίπλοκη εγχώρια πολιτική σκηνή, με τους αντιπάλους του κ. Conte να υποστηρίζουν ότι ο μηχανισμός θα έθετε σε κίνδυνο την ιταλική εθνική κυριαρχία, ακόμη και αν οι όροι δανεισμού είναι λιγότεροι αυστηροί, σε σχέση με το παρελθόν.
Ο Matteo Salvini,  ηγέτης της Lega έχει επιτεθεί επανειλημμένως στον Conte ακόμη και για το γεγονός ότι σκέφτεται τη χρήση του ESM, κατηγορώντας τον για προδοσία.
Από την πλευρά του ο Conte, υπεκφεύγει, λόγω της πίεσης που δέχεται από τα δεξιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης