Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση Soros: Η μόνη λύση για να σωθεί η ΕΕ είναι να εκδώσει διαρκή ομόλογα ύψους 1 τρισεκ. ευρώ, για 3 βασικούς λόγους

Παρέμβαση Soros: Η μόνη λύση για να σωθεί η ΕΕ είναι να εκδώσει διαρκή ομόλογα ύψους 1 τρισεκ. ευρώ, για 3 βασικούς λόγους
Διαρκή ομόλογα είχαν εκδώσει στο παρελθόν η Βρετανία και οι ΗΠΑ - 3 τα πλεονεκτήματά τους: είναι ελκυστικά επειδή είναι της ΕΕ, δεν χρειάζεται ποτέ να εξοφληθούν, μπορούν να εξασφαλίσουν το αναγκαίο ποσό διάσωσης, σε δόσεις
Η αναστάτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση που προκαλείται από την πανδημία COVID-19 θα έπρεπε να είναι προσωρινή, αλλά αυτό θα γινόταν μόνο εάν οι ηγέτες της ΕΕ ελάμβαναν τα έκτακτα μέτρα που απαιτούνται για την αποφυγή μακροπρόθεσμων ζημιών, και προέβαιναν σε μία ριζική λύση που θα τους εξασφάλισε τη βιωσιμότητα της ΕΕ, τη διαφύλαξη των αρχών της και τα απαιτούμενα μετρητά, επισημαίνει ο 89χρονος δισεκατομμυριούχος χρηματιστής Goerge Soros σε άρθρο του.
Ευτυχώς, υπάρχει ένας εύκολος, γρήγορος και χαμηλού κόστους τρόπος, για χρηματοδότηση ύψους 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, επισημαίνει ο G. Soros  και αναλύει σε άρθρο του την άποψη αυτή.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ανακοίνωσε ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ (1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια) για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκτησης.
Αλλά από πού θα προέρχονται τα χρήματα;
Προτείνω η Ευρωπαϊκή Ένωση να συγκεντρώσει τα χρήματα που απαιτούνται για το Ταμείο Ανάκτησης, πωλώντας «διαρκή ομόλογα», για τα οποία δεν χρειάζεται να εξοφληθεί ο εντολέας (αν και μπορούν να εξαγοραστούν ή να εξαργυρωθούν κατά την κρίση του εκδότη).
Η έγκριση αυτού του θέματος θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της επικείμενης συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 Απριλίου.
Φυσικά, θα ήταν άνευ προηγουμένου η ΕΕ να εκδώσει διαρκή ομόλογα, ειδικά σε τόσο μεγάλο ποσό.
Αλλά άλλες κυβερνήσεις στηρίχθηκαν σε διαρκή ομόλογα στο παρελθόν.
Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι η Βρετανία, η οποία χρησιμοποίησε ενοποιημένα ομόλογα (Consols) για τη χρηματοδότηση των Ναπολεόντων Πολέμων και τα ομόλογα πολέμου για τη χρηματοδότηση του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτές οι εκδόσεις ομολόγων διαπραγματεύτηκαν στο Λονδίνο μέχρι το 2015, όταν εξαργυρώθηκαν και οι δύο.
Στη δεκαετία του 1870, το Κογκρέσο των ΗΠΑ εξουσιοδότησε το Υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει ενοποιημένα ομόλογα για την ενοποίηση ήδη υπαρχόντων ομολόγων και εκδόθηκαν τα επόμενα χρόνια.
Η ΕΕ αντιμετωπίζει έναν πόλεμο για πρώτη φορά εναντίον ενός ιού που απειλεί όχι μόνο τη ζωή των ανθρώπων, αλλά και την ίδια την επιβίωση της Ένωσης.
Εάν τα κράτη μέλη αρχίσουν να προστατεύουν τα εθνικά σύνορά τους από ακόμη και τους συναδέλφους τους μέλη της ΕΕ, αυτό θα καταστρέψει την αρχή της αλληλεγγύης στην οποία βασίζεται η Ένωση.
Αντ 'αυτού, η Ευρώπη πρέπει να καταφύγει σε έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσει μια εξαιρετική κατάσταση που πλήττει όλα τα Μέλη της ΕΕ.
Αυτό μπορεί να γίνει χωρίς φόβο να δημιουργήσει προηγούμενο αμοιβαιοποίησης του χρέους μελών της ΕΕ μόλις αποκατασταθεί η κανονικότητα.
Η έκδοση ομολόγων από την ΕΕ θα παρείχε πολιτική υποστήριξη για αυτό που έχει ήδη κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: κατάργησε σχεδόν όλους τους περιορισμούς στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της.
Τα διαρκή ομόλογα έχουν τρία πλεονεκτήματα που τα καθιστούν κατάλληλα για αυτές τις περιστάσεις.
1) Επειδή τα διαρκή ομόλογα δεν χρειάζεται ποτέ να εξοφληθούν, θα επιβάρυναν ελάχιστα δημοσιονομικά την ΕΕ, παρά τη σημαντική οικονομική δύναμη που θα κινητοποιούσαν.
Η ΕΕ, εξάλλου, δεν θα χρειαζόταν να τα αναχρηματοδοτήσει όταν θα έπρεπε να τα πληρώσει, να πραγματοποιήσει πληρωμές απόσβεσης ή ακόμη και να δεσμεύσει χρήματα (για παράδειγμα, σε ένα ταμείο) για την ενδεχόμενη αποπληρωμή τους.
Η ΕΕ θα ήταν υποχρεωμένη να πραγματοποιεί τακτικές πληρωμές τόκων.
Ένα διαρκές ομόλογο 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ με κουπόνι 0,5% θα κόστιζε τον προϋπολογισμό της ΕΕ μόλις 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Αυτό είναι λιγότερο από το 3% του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2020.
2) Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι πιο τεχνικό, αλλά σχεδόν εξίσου σημαντικό.
Η αγορά ενδέχεται να μην είναι σε θέση να απορροφήσει μια έκδοση του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ ταυτόχρονα.
Με την έκδοση ενός διαρκούς ομολόγου, η ΕΕ θα μπορούσε να αυξήσει αυτό το ποσό σε δόσεις, χωρίς να δημιουργεί νέο ομόλογο κάθε φορά.
3) Το τρίτο πλεονέκτημα είναι ότι ένα διαρκές ομόλογο, που εκδίδεται από την ΕΕ θα ήταν πολύ ελκυστικό πλεονέκτημα για τα προγράμματα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.
Δεδομένου ότι η λήξη ενός διαρκούς ομολόγου είναι πάντα η ίδια, η ΕΚΤ δεν θα χρειαστεί να εξισορροπήσει το χαρτοφυλάκιό της.
Η ΕΕ δεν χρειάζεται να δημιουργήσει νέο μηχανισμό ή δομή για την έκδοση των ομολόγων, επειδή η ΕΕ έχει εκδώσει ομόλογα στο παρελθόν.
Τα έσοδα ωστόσο πρέπει να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις και επιχορηγήσεις που σχετίζονται με την καταπολέμηση της πανδημίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διανείμει τα χρήματα είτε άμεσα είτε μέσω των κρατών μελών και άλλων θεσμικών οργάνων που συμμετέχουν άμεσα στην καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19.
Η διαταραχή που προκαλείται από την πανδημία θα ήταν προσωρινή, μόνο εάν οι ηγέτες της Ευρώπης λάμβαναν εκείνα τα έκτακτα μέτρα που απαιτούνται για την αποφυγή μακροπρόθεσμων ζημιών στην ΕΕ.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ χρειάζεται τόσο απόλυτα.
Η χρηματοδότησή του με διαρκή ομόλογα είναι ο ευκολότερος, ταχύτερος και λιγότερο δαπανηρός τρόπος για να το δημιουργήσετε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης