Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Η Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 20 μονάδες βάσης, στο 3,85% - Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις

tags :
Κίνα: Η Κεντρική Τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 20 μονάδες βάσης, στο 3,85% - Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προχώρησε στη δεύτερη μείωση του βασικού της επιτοκίου για το 2020
Στη δεύτερη μείωση του βασικού τους επιτοκίου για το 2020 προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού ενός έτους κατά 20 μονάδες βάσης, στο 3,85%, ενώ το βασικό επιτόκιο δανεισμού πέντε ετών μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης, στο εύρος του 4,65% με 4,75%.
Σημειώνεται ότι και οι 52 οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του Reuters ανέμεναν μείωση του βασικού επιτοκίου από την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, προβλέποντας παράλλημα μείωση του επιτοκίου δανεισμού πέντε ετών κατά 5 με 10 μονάδες βάσης.
«Η ασύμμετρη μείωση υποδηλώνει ότι οι αρχές θα τηρήσουν την αυστηρή στεγαστική πολιτική», δήλωσε ο οικονομολόγος της ANZ στη Σαγκάη, Xing Zhaopeng, διευκρινίζοντας ότι «δε θα θεωρηθεί ως ένα εργαλείο για την τόνωση της εγχώριας ζήτησης, ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».
Από την πλευρά της, η επικεφαλής οικονομολόγος της Κίνας στη BNP Paribas, Jacqueline Rong, ανέφερε ότι «η οριακή μείωση στο επιτόκιο δανεισμού πέντε ετών θα μπορούσε να ερμηνευτθεί ως μία αντικυκλική χαλάρωση στον τομέα της στέγασης», ενώ πρόσθεσε ότι «ο τομέα ακινήτων υπήρξε ο μεγαλύτερος μοχλός της οικονομίας, συμβάλλοντας περισσότερο από τις εξαγωγές στην ευρεία οικονομική ανάπτυξη».
«Δεδομένου ότι η οικονομία αντιμετωπίζει τόσο μεγάλες καθοδικές πιέσεις, ακόμα και αν δεν υπάρξει επιδημία το τρέχον έτος, αναμένουμε κάποια λογική αντικυκλική χαλάρωση στον τομέα των κατοικιών», πρόσθεσε η κα Rong.
Την περασμένη εβδομάδα η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε μείωση του βασικού μεσοπρόθεσμου επιτοκίου κατά 20 μονάδες βάσης, στο 2,95%, γεγονός που αποτελεί ιστορικό χαμηλό επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης