Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντέχουν προς το παρόν την κρίση του κορωνοϊού

Scope: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντέχουν προς το παρόν την κρίση του κορωνοϊού
Έκθεση της Scope Ratings για την κρίση του κορωνοϊού και τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά στην τρέχουσα πρωτοφανή κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, αναφέρει σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Μάλιστα, υπογραμμίζει πως οι αξιολογήσεις και οι προοπτικές (outlooks) των τραπεζών είναι «μεροληπτικές» (biased) προς τα κάτω.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο γερμανικός οίκος, «παρά τις προκλήσεις, ο κίνδυνος του τραπεζικού τομέα δεν έχει αλλάξει απαραίτητα σε αυτό το σημείο.
Δεν είναι όλες οι τράπεζες πιο ριψοκίνδυνες από ό,τι πριν από την κρίση, ειδικά αν έχουν υψηλή βαθμολογία.
Μια παρατεταμένη κάμψη και η εμφάνιση υπερβολικών συγκεντρώσεων κινδύνου θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτήν την εκτίμηση».
Ο οίκος ανησυχεί για τις ενδεχόμενες απώλειες στα δάνεια εταιρειών, αλλά και την αγορά ακινήτων.

Image
Image

«Ανεξάρτητα από το μέγεθος και το σχήμα της κυκλικής ύφεσης, το υψηλό κόστος και οι χαμηλές αποδόσεις παραμένουν το βασικό διαρθρωτικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν πολλές τράπεζες.
Ωστόσο, ενώ οι συνθήκες λειτουργίας για τις περισσότερες τράπεζες είναι στέρεες, οι ρυθμιστικές αρχές, οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις τις στηρίζουν, καθιστώντας απίθανο μια μεγάλη τράπεζα να βρεθεί σε κίνδυνο σε αυτό το στάδιο της κρίσης.
Βασική μας υπόθεση είναι ότι οι απώλειες δανείων και ο πληθωρισμός να σταματήσουν να θέτουν σε κίνδυνο την τραπεζική πίστωση για τις περισσότερες τράπεζες, ειδικά για τα πιο ανώτερα στρώματα των κεφαλαιακών δομών των τραπεζών.

Image
Image

Η πιθανότητα ρυθμιστικής δράσης εις βάρος των κατόχων ομολόγων είναι μικρότερη από ό,τι πριν από την κρίση, αν και αυτό μπορεί να αλλάξει καθώς εξελίσσεται η κατάσταση. Μόλις γίνει γνωστή η ζημιά, η Scope αναμένει από τις ρυθμιστικές αρχές να αναθέσουν σχέδια ανακεφαλαιοποίησης, τα οποία θα ασκήσουν και πάλι πίεση στις τράπεζες που υστερούν σε ανάκαμψη», σχολιάζει η Scope.

Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης