Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Μειώνεται το ρίσκο για τη ρευστότητα στην Ευρωζώνη – Πρωτοφανής πρόκληση για τις ηγεσίες

Scope: Μειώνεται το ρίσκο για τη ρευστότητα στην Ευρωζώνη – Πρωτοφανής πρόκληση για τις ηγεσίες
Έκθεση της Scope για την Ευρωζώνη και τον κορωνοϊό 
Το κατά πόσο η ηγεσία της Ευρωζώνης θα ανταποκριθεί μακροπρόθεσμα στις επιπτώσεις του κορωνοϊού με άμεσες επενδύσεις και μεταβιβάσεις και όχι με δάνεια που θα επιβαρύνουν τους ισολογισμούς του δημόσιου τομέα, είναι το τεστ που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, με συνέπειες για τις αξιολογήσεις των κρατών, αναφέρει σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Ο γερμανικός οίκος αναφέρει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν προετοιμάσει το έδαφος για ένα ολοκληρωμένο πακέτο μακροπρόθεσμης υποστήριξης, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο κρίσης ρευστότητας στη ζώνη του ευρώ.
Η ΕΚΤ και το Eurogroup έχουν αναλάβει δράση για να διασφαλίσουν ότι οι χώρες μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά τους το 2020 με λογικούς ρυθμούς, απαιτώντας άνευ προηγουμένου συντονισμό των ευρωπαϊκών νομισματικών και εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών.
«Υπήρξε επίσης σημαντική ανταπόκριση στη δημοσιονομική πολιτική σε εθνικό επίπεδο: το συνολικό ποσό των φορολογικών μέτρων των κρατών - μελών ανέρχεται μεταξύ 2-3% του ΑΕΠ της ΕΕ, ενώ η υποστήριξη ρευστότητας που αποτελείται από συστήματα δημόσιων εγγυήσεων και αναβαλλόμενες φορολογικές πληρωμές εκτιμάται στο 16% του ΑΕΠ της ΕΕ.
Ωστόσο, ο μεσοπρόθεσμος αντίκτυπος στους ισολογισμούς του δημόσιου τομέα της Ευρωζώνης από την κρίση θα είναι σημαντικός, ξεκινώντας το ερώτημα πώς οι κυβερνήσεις μπορούν να βοηθήσουν τις οικονομίες να ανακάμψουν το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και μετά, χωρίς να επεκτείνουν τα δημόσια οικονομικά σε σημείο αναφοράς», σχολιάζει ο οίκος.
Ένα από τα δύο παρακάτω σενάρια θα μπορούσαν να προκύψουν μετά από αυτήν την κρίση:

*οι κυβερνήσεις να επιδιώξουν υψηλότερα ελλείμματα και επιβαρύνσεις χρέους με την ελπίδα ταχύτερης οικονομικής ανάκαμψης, ή

*οι κυβερνήσεις να εμμείνουν στο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ πριν από την κρίση και συνεχίζουν να ενοποιούν τα δημόσια οικονομικά σταδιακά με τον κίνδυνο βραδύτερης οικονομικής ανάκαμψης.

Image


«Η αποφυγή των εγγενών κινδύνων σε κάθε σενάριο εξαρτάται από το εάν η Ευρωζώνη μπορεί να συμφωνήσει για αρκετά μεγάλες χρηματοοικονομικές μεταφορές σε κράτη μέλη που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, σε συνδυασμό με σημαντικές επενδύσεις, για τη χρηματοδότηση μιας ισχυρής ανάκαμψης.
Ο κίνδυνος να μην γίνει αυτό είναι ο κίνδυνος σημαντικά υψηλότερου δημόσιου χρέους ή / και παρατεταμένης περιόδου αδύναμης ανάπτυξης -και του συναφούς πολιτικού στρες που μπορεί να προκαλέσουν.
Οι τρέχουσες προτάσεις περιλαμβάνουν έναν επαναπροσανατολισμένο και σημαντικά αυξημένο προϋπολογισμό της ΕΕ ή ένα προσωρινό ταμείο οικονομικής ανάκαμψης.
Όποια λύση και αν αποφασίζει η ΕΕ, θα έχει υψηλή πιστοληπτική ικανότητα για τις χώρες της ζώνης του ευρώ που πλήττονται περισσότερο από την κρίση Covid-19», αναφέρεται στην έκθεση.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης