Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Drone και ελικόπτερα για επιτήρηση λόγω Πάσχα - Στους 105 οι νεκροί από κορωνοιό - Σταδιακή η μετάβαση στην επόμενη ημέρα

Drone και ελικόπτερα για επιτήρηση λόγω Πάσχα - Στους 105 οι νεκροί από κορωνοιό - Σταδιακή η μετάβαση στην επόμενη ημέρα
 Στα 2.207 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μόλις 15 το τελευταίο 24ωρο - Φθίνουσα παραμένει η πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα
(upd5) Στην εφαρμογή ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού προχωρά η Αστυνομία ενόψει του Πάσχα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού, καθώς οι μέρες αυτές και η επόμενη εβδομάδα χαρακτηρίζονται ως οι πιο κρίσιμες για την αποτροπή της εξέλιξης της επιδημίας.
Για την εξασφάλιση της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης και συναθροίσεων, όλη η δύναμη της Αστυνομίας, σύμφωνα με συγκεκριμένες διαταγές που έχουν σταλεί στις κατά τόπους διευθύνσεις από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, θα είναι στους δρόμους μέχρι και την Δευτέρα του Πάσχα, ενώ αυστηροποιούνται οι έλεγχοι ακόμα για τις περιπτώσεις που επιτρέπονται οι μετακινήσεις με το ειδικό έντυπο μετακίνησης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Παράλληλα, όπως είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά και υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια αν φανεί ότι οι πολίτες δεν συμμορφώνονται στα μέτρα.
Στόχος είναι να μην υπάρξουν συναθροίσεις σε σπίτια και εξοχικά, όπου δεν θα τηρούνται οι αποστάσεις και να παραμείνουν όλοι στα σπίτια τους, γι' αυτό τα μέτρα της Αστυνομίας εστιάζονται κυρίως στην αποτροπή της απομάκρυνσης από τα αστικά κέντρα, των συγκεντρώσεων σε πάρκα και υπαίθριους χώρους, γύρω από χώρους λατρείας, στις αγορές και στους σταθμούς λεωφορείων.
Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτατος αξιωματικός, η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να επεμβαίνει την ημέρα του Πάσχα ακόμα και σε ιδιωτικούς χώρους όπου ενδεχομένως συγκεντρώνεται κόσμος για το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, παραβιάζοντας την τήρηση των αποστάσεων.

Drone και ελικόπτερα για την επιτήρηση της κυκλοφορίας

Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων, και την επιτήρηση της κυκλοφορίας θα χρησιμοποιηθούν, κυρίως στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις, τα drone και τα ελικόπτερα της ΕΛΑΣ, προκειμένου να υπάρχει συνολική εικόνα της κατάστασης και να δίνονται κατευθύνσεις στις αστυνομικές δυνάμεις.
Η χρήση των εναερίων μέσων πάντως, όπως τόνισε ο ίδιος ανώτατος αξιωματικός, αποσκοπεί και στην επιτήρηση της πόλης για την προστασία περιουσιών και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας γενικότερα, γι' αυτό θα υπάρχουν και αυξημένες περιπολίες και αστυνομική παρουσία για την πρόληψη διαρρήξεων και κλοπών σε καταστήματα κυρίως, που είναι κλειστά.
Ειδικά για την Αττική, εκτός από τα διόδια και τους παράδρομους των εθνικών οδών, πού έχουν «σφραγιστεί» ο σχεδιασμός περιλαμβάνει:
-Μπλόκα σε όλους τους οδικούς άξονες που οδηγούν εκτός αστικού ιστού, (λεωφόρο Μαραθώνος, Λαυρίου, Αθηνών- Σουνίου, Παραλιακή, Λεωφόρο Διονύσου, κ.λπ.).
-Έντονη παρουσία έξω από ναούς από σήμερα και κυρίως την Μεγάλη Παρασκευή και την Ανάσταση,
-Αυξημένη επιτήρηση από σήμερα, με περιπολίες και μόνιμη παρουσία αστυνομικών στην Βαρβάκειο αγορά, στην Λαχαναγορά και στις περιφερειακές αγορές, σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων και για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας,
-Αυστηρούς ελέγχους σε ανοιχτούς χώρους όπως το Ζάππειο, Φιλοπάππου, Πεδίο του Άρεως, Τατόι, άλση και πλατείες, ιδίως την ημέρα του Πάσχα.

Τσιόδρας: 15 νέα κρούσματα - 105 νεκροί - 2.207 ασθενείς - 69 διασωληνωμένοι
 
Στα 15 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο (16/4) στη χώρα μας σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.
Παράλληλα 3 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, μία γυναίκα με σακχαρώδη διαβήτη ηλικίας 57 ετών και δύο άνδρες ηλικίας 87 και 85 ετών, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να αγγίζει τους 105.
Image
Οι 29 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Το 89,5% των θανόντων είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα είναι 2.207.
Image
Ακόμη 69 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι, με το 83% να έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών, 13 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες.
Image
Παράλληλα, 33 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως μελέτες δείχνουν την σημαντική έλλειψη ανοσίας και την ανάγκη επαγρύπνησης τους επόμενους μήνες.
Image
Ο κ.Τσιόδρας ζήτησε να κάνουμε όλοι λίγο ακόμη υπομονή, καθώς όπως τόνισε τα μέτρα και η τήρησή τους αποδίδουν.
Σημείωσε ότι η θνητότητα στην Ελλάδα είναι στο πλαίσιο του αναμενόμενου.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ.Τσιόδρας είπε ότι δεν συμμεριζόμαστε τις θεωρίες συνομωσίας για την προέλευση του κορωνοϊού και πρόσθεσε ότι αυτοί που κινδυνεύουν περισσόεροι είναι οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε επιστολή που έλαβε από ηλικιωμένο για να πει ότι είναι επικίνδυνο να ανοίξουμε τις επαφές για τις ευπαθείς ομάδες και  ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους.
Θα αγκαλιάσουν τα εγγόνια τους, αλλά αυτό δεν θα γίνει πολύ σύντομα, είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι αυτό δεν μπορεί να  γίνει όσο είναι χαμηλό το επίπεδο της ανοσίας.
«Θα παρακολουθούμε τα δεδομένα και θα σας πούμε», είπε.
Ακολούθως ο κ.Τσιόδρας ρωτήθηκε για τα αποτελέσματα από τη χορήγηση χλωροκίνης και άλλων θεραπευτικών σχημάτων.  
Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι τα μέτρα έχουν λειτουργήσει και δεν έχουμε την αίσθηση ότι υπάρχει «ένα τεράστιο παγόβουνο»- κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού στην κοινότητα.
Αναφερόμενος στα σχολεία, σημείωσε ότι το πρώτο που θα τηρηθεί όταν ανοίξουν τα σχολεία είναι οι κανόνες υγιεινής  και η απόσταση.
Η επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να ξεκινήσει από εκείνους που ανήκουν στις λιγότερο ευπαθείς ομάδες, είπε για να προσθέσει ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλές παράμετροι.

Χαρδαλιάς: Διπλασιάζεται το πρόστιμο σε 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση το Πάσχα

Δύο επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων το Πάσχα ανακοίνωσε κατά την σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Από τις 21:00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα διπλασιάζεται το πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση από 150 ευρώ σε 300 ευρώ. Επίσης θα συνεχίζεται κανονικά η αφαίρεση των πινακίδων.
Η μετακίνηση για την παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, δηλαδή ο κωδικός Β4, θα ελέγχεται αυστηρότερα και σωρευτικά από τις αρμόδιες αρχές.
Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ακόμη ότι θα πρέπει αυστηρά να υπάρχουν έως δύο άτομα σε κάθε όχημα, ενώ σε περίπτωση παράβασης θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ και στον συνεπιβάτη του οχήματος.
Όπως εξήγησε ο Νίκος Χαρδαλιάς τα μέτρα λαμβάνονται για τους λίγους που με ανευθυνότητα δηλώνουν σε δημοσκοπήσεις ότι θα μετακινηθούν κανονικά το Πάσχα προκειμένου να γιορτάσουν. «Δεν θέλουν να αλλάξουν ούτε μία ημέρα τις συνήθειες τους λες και θα πάθουν κάτι. Επαναλαμβάνω την ημέρα του Πάσχα ισχύουν όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει και οι μετακινήσεις επιτρέπονται για πολύ συγκεκριμένους λόγους και δεν περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις σε σπίτια φίλων και συγγενών», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Παράλληλα ευχαρίστησε την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που τηρούν τις οδηγίες και τα μέτρα«. «Τους ευχαριστούμε, τους ευγνωμονούμε. Είμαστε υπερήφανοι για τον καθένα ξεχωριστά», σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς και αναφέρθηκε στα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης. «Είναι αυτοί οι 9 στους 10 συμπολίτες μας που δηλώνουν ότι θα παραμείνουν σπίτι μόνοι ή με όσους μένουν μαζί και σε λίγες ημέρες θα μπορούν να ισχυριστούν ότι η Ελλάδα νίκησε τον αόρατο εχθρό, που αποδεικνύουν τι σημαίνει ελληνικό φιλότιμο. Την ίδια στιγμή 1 στους 10 δηλώνει ότι δεν θα ακολουθήσει τις οδηγίες. Είναι ελάχιστοι αλλά είναι ικανοί να καταστρέψουν αυτό που έχουμε χτίσει», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας..

Πέτσας: Σταδιακή και όχι αυτόματη και οριζόντια η μετάβαση στην επόμενη ημέρα - Θα ξεδιπλώνεται σε διαφορετικές φάσεις για την οικονομία

Το φετινό Πάσχα θα είναι αλλιώς υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος για άλλη μια φορά κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υποστήριξε ότι η διαδικασία της μετάβασης στην επόμενη ημέρα δεν θα είναι αυτόματη και οριζόντια, αλλά σταδιακή και μακρόσυρτη και θα γίνει σε διαφορετικές φάσεις για κάθε τομέα της οικονομίας και για κάθε πληθυσμιακή ομάδα.
Ο κ.Πέτσας αφού είπε ότι φέτος «δεν θα πάμε ούτε στις εκκλησίες ούτε σε σπίτια συγγενών και φίλων» καθώς αυτό«επιβάλλει το μήνυμα αγάπης που εκπέμπουν οι άγιες αυτές ημέρες», ανέφερε ότι ακόμα είμαστε στη φάση εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων και ότι από τις 27 Απριλίου και μετά όλοι οι Έλληνες πολίτες θα μάθουν πώς θα γίνει η μετάβαση.
«Η κυβέρνηση επεξεργάζεται το στρατηγικό σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών.
Αλλά παρακαλώ, δεν είμαστε ακόμη εκεί» είπε ο κ.Πέτσας, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι «σταδιακή και μακρόσυρτη, δεν θα είναι αυτόματη και οριζόντια, θα είναι σαν θερμοστάτης, όχι σαν διακόπτης».
«Θα ξεδιπλώνεται σε διαδοχικές φάσεις διαφορετικές για κάθε τομέα της οικονομίας και κάθε πληθυσμιακή ομάδα.
Κάθε βήμα θα είναι ελεγχόμενο και κάθε επόμενο θα εξαρτάται από τα αποτελέσματα του προηγούμενου.
Και τα αποτελέσματα της στρατηγικής θα αξιολογούνται καθημερινά» υπογράμμισε ο κ.Πέτσας.


Κλειστές έως τις 28 Απριλίου οι εκκλησίες

Παράταση μέχρι τις 28 Απριλίου έλαβαν τα περιοριστικά μέτρα για τις εκκλησίες με σκοπό να αποτραπεί ο συνωστισμός πολιτών λόγω του Πάσχα.
Συγκεκριμένα, αναμένεται να δημοσιευθεί ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας σήμερα 16 Απριλίου που αποφασίζεται η παράταση των περιοριστικών μέτρων στους χώρους λατρείας.
Κατά συνέπεια, οι πιστοί καλούνται να παραμένουν στο σπίτι και να μην προσέρχονται στις εκκλησίες, έχοντας τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την λειτουργία της Ανάστατης από την τηλεόραση, το διαδίκτυο ή να την ακούσουν από το ραδιόφωνο.

Γεωργιάδης (υπ.Ανάπτυξης): Μέσα Μαΐου μπορεί να αρχίσει η αντιστροφή πορεία για το άνοιγμα των καταστημάτων

Τη θέση ότι η Ελλάδα κινείται στο καλό σενάριο σχετικά με την εξέλιξη της νόσου του κορωνοϊού και ότι από τα μέσα Μαΐου μπορεί να αρχίσει η αντίστροφη πορεία για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων διατύπωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Μία γενική αρχή, σχετικά με το σχεδιασμό για το πως και πότε θα ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα, το μόνο που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή, είναι ότι ή άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει με αντίστροφη πορεία από αυτή που έκλεισαν και πιστεύουμε ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και στα μέσα Μαΐου, με βάση το καλό σενάριο, θα μπορεί να ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία.
Κανένας μας δεν βρίσκει ευχαρίστηση σε αυτά τα μέτρα αλλά ήταν αναγκαία για την καταιγίδα που ήρθε» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Γεωργιάδης, ο οποίος πάντως ότι αν και τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν καλά, θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί.
«Είμαστε στο 87 λεπτό και παίρνουμε την πρόκριση, ας μη φάμε γκολ στο 90» τόνισε ο κ.Γεωργιάδης, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ειδικούς επεξεργάζεται το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής άρσης των μέτρων που έχουν επιβληθεί, αλλά σημείωσε πως η ζωή μας δε θα γίνει αμέσως η ίδια όπως ήταν πριν τον κορονοϊό, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί τα εμβόλιο.
Σε ότι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά, έχει και σχέδιο και όρεξη και εργατικότητα ώστε να διαψεύσει τις απαισιόδοξες προβλέψεις, όπως αυτή του ΔΝΤ.
«Θα τα καταφέρουμε, όπως ακριβώς διαψεύσαμε και τις αρνητικές προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας» είπε ο κ.Γεωργιάδης, ο οποίος ερωτηθείς για το «μαξιλαράκι» των 37 δις που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε αρχικά ότι είναι απόρροια του μνημονίου που ψήφισε και εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι «θετικό» ότι υπάρχει, αλλά σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν το έχει χρησιμοποιήσει.
«Ξοδεύει τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και καλό είναι, όσο γίνεται να μην το ακουμπήσουμε διότι θα είναι κακό σήμα για τις αγορές» τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι κριτής για την οικονομική πορεία της χώρας είναι οι αγορές και η χθεσινή έξοδος σε αυτές με το 7ετές ομόλογο απέδειξε ότι η Ελλάδα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των αγορών.

Γαργαλιάνος (λοιμωξιολόγος): Σταδιακή και δύσκολη η διαδικασία άρσης των περιοριστικών μέτρων

Τη θέση ότι θα είναι σταδιακή και δύσκολη η διαδικασία άρσης των περιοριστικών μέτρων διατύπωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος.
«Συλλέγουμε στοιχεία και προσπαθούμε σταδιακά να δούμε ποια μέτρα θα χαλαρώσουν και ποιες επιχειρήσεις θα αρχίσουν να ανοίγουν.
Είναι δύσκολες αποφάσεις.
Γιατί αρχικά πρέπει να συνεκτιμάς στοιχεία και σε δεύτερο χρόνο να εκπονείς μια στρατηγική» είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Mega ο κ.Γαργαλιάνος, ο οποίος υποστήριξε πως μόλις αρχίσει η διαδικασία αυτή, οι πολίτες θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα υγιεινής, να κρατούν τις αποστάσεις και να φορούν τις μάσκες.
«Στην αρχή οι ειδικοί σε διεθνές επίπεδο είπαν ότι δεν χρειάζεται η χρήση μάσκας.
Στη συνέχεια άλλαξε η απόφαση.
Η πανδημία είναι καινούργια και τα δεδομένα αλλάζουν» υπογράμμισε ο κ.Γαργαλιάνος, συστήνοντας την χρήση μάσκας σε χώρους συγχρωτισμού «όπως τα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μεταφοράς».

Λουκέτο στις επιχειρήσεις έως και τις 27 Απριλίου

Κλειστές θα παραμείνουν  έως τις ‪27 Απριλίου‬  όλες οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους ΚΑΔ και έχουν αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία τους για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Η απόφαση δημοσιεύθηκε  το Σάββατο 11 Απριλίου 2020 στο ΦΕΚ, καθώςέληγε η προηγούμενη σχετική απόφαση, και από το μέτρο εξαιρούνται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ ' οίκον (e-shop κτλ.) που προσφέρουν οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους 67 πληττόμενους ΚΑΔ.
Επίσης παρατείνεται η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας όλων των οργανωμένων παραλιών (δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών), των χιονοδρομικών κέντρων, των αγορών των άρθρων 37 και 38 του ν. 4497/2017 (Α ́ 171) και των αναβατήρων (τελεφερίκ).
Καθώς επίσης και όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων γυμναστικής, και των αθλητικών ομίλων.
Επίσης απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops- in-a-shop), που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, εξαιρουμένων των σουπερ μάρκετ και των φαρμακείων, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.
Αντιθέτως επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες αλλά και η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων της χώρας.
Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων δεν απαγορεύεται, οι διοικήσεις τους οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση, κατά την προσέλευση των καταναλωτών, της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 15 τ.μ. και την ελάχιστη απόσταση των 2 μέτρων μεταξύ τους, καθώς και του μη σχηματισμού ουράς άνω των 5 ατόμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης