Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

ΗΠΑ: Η Κίνα μπορεί να έχει πραγματοποιήσει χαμηλού επιπέδου πυρηνική δοκιμή

ΗΠΑ: Η Κίνα μπορεί να έχει πραγματοποιήσει χαμηλού επιπέδου πυρηνική δοκιμή
Η Κίνα μπορεί να έχει ξεκινήσει να πραγματοποιεί μυστικά χαμηλού επιπέδου υπόγειες πυρηνικές δοκιμές παρά το ότι διατείνεται ότι τηρεί μια διεθνή συμφωνία που απαγορεύει τη διενέργειά τους, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Η Κίνα μπορεί να έχει ξεκινήσει να πραγματοποιεί μυστικά χαμηλού επιπέδου υπόγειες πυρηνικές δοκιμές παρά το ότι διατείνεται ότι τηρεί μια διεθνή συμφωνία που απαγορεύει τη διενέργειά τους, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε έκθεση η οποία μπορεί να πυροδοτήσει εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Τα ευρήματα αυτά, που αναφέρθηκαν πρώτη φορά στην Wall Street Journal, μπορεί να επιδεινώσουν τις σχέσεις των δύο χωρών που είναι ήδη τεταμένες λόγω των κατηγοριών των ΗΠΑ ότι η παγκόσμια πανδημία της COVID-19 προήλθε από την κακή διαχείριση που έκανε το Πεκίνο σε ένα ξέσπασμα του κορωνοϊού το 2019 στην πόλη Ουχάν.
Τις ανησυχίες των ΗΠΑ για πιθανή παραβίαση από το Πεκίνο του επιπέδου μηδενικής απόδοσης (zero yield) για δοκιμές προκάλεσαν δραστηριότητες στο πεδίο δοκιμών Λοπ Νουρ της Κίνας ολόκληρο το 2019, ανέφερε η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η μηδενική απόδοση αναφέρεται σε μια πυρηνική δοκιμή στην οποία δεν υπάρχει εκρηκτική αλυσιδωτή αντίδραση του τύπου που προκαλείται από την πυροδότηση μιας πυρηνικής κεφαλής.
«Η πιθανή προετοιμασία της Κίνας να λειτουργήσει το πεδίο δοκιμής Λοπ Νουρ όλο τον χρόνο, η χρησιμοποίηση από το Πεκίνο θαλάμων εκρηκτικής συγκράτησης, οι εκτεταμένες εκσκαφικές δραστηριότητες στο Λοπ Νουρ και η έλλειψη διαφάνειας στις δραστηριότητες πυρηνικών δοκιμών της... εγείρουν ανησυχίες όσον αφορά την προσήλωσή της στο επίπεδο μηδενικής απόδοσης", αναφέρει η έκθεση, χωρίς να παρέχει τεκμηρίωση για την πραγματοποίηση δοκιμής χαμηλής απόδοσης.
Η έλλειψη διαφάνειας από το Πεκίνο περιλαμβάνει την παρεμπόδιση μετάδοσης δεδομένων από αισθητήρες που συνδέονται με ένα κέντρο παρακολούθησης που λειτουργεί ο διεθνής οργανισμός που επαληθεύει τη συμμόρφωση με μια συνθήκη που απαγορεύει τις εκρήξεις πυρηνικές δοκιμές.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (Comprehensive Test Ban Treaty -- CTBT) του 1996 επιτρέπει δραστηριότητες που σχεδιάστηκαν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πυρηνικών όπλων.
Εκπρόσωπος του Οργανισμού της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών, που επαληθεύει τη συμμόρφωση με τη συνθήκη, δήλωσε στην Wall Street Journal πως δεν σημειώθηκαν διακοπές στις μεταδόσεις δεδομένων από πέντε σταθμούς αισθητήρων της Κίνας από τα τέλη Αυγούστου 2019 έπειτα από μια διακοπή που ξεκίνησε το 2018.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείο Εξωτερικών Ziao Lizian δήλωσε σε καθημερινή συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο πως η Κίνα είναι δεσμευμένη σε ένα μορατόριο πυρηνικών δοκιμών και είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακοντίζουν ψευδείς κατηγορίες.
«Η Κίνα υιοθετούσε πάντοτε μια υπεύθυνη στάση, εκπληρώνοντας ειλικρινά όλες τις διεθνείς δεσμεύσεις και υποσχέσεις τις οποίες έχει αναλάβει», είπε.
«Η κριτική των ΗΠΑ για την Κίνα είναι εντελώς αβάσιμη, χωρίς θεμελίωση και δεν αξίζει να διαψευστεί».
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως οι ανησυχίες για τις δραστηριότητες δοκιμών της Κίνας στηρίζουν την προσπάθεια του προέδρου D. Trump να φέρει την Κίνα στο τραπέζι των συνομιλιών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας για μια συμφωνία ελέγχου των εξοπλισμών που θα αντικαταστήσει τη νέα συνθήκη START του 2010 ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα η οποία λήγει τον Φεβρουάριο.
Η νέα START περιορίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία στην ανάπτυξη όχι περισσότερων από 1.550 πυρηνικών δοκιμών, το χαμηλότερο επίπεδο σε δεκαετίες, και περιορίζει τους πυραύλους που εκτοξεύονται από την ξηρά ή από υποβρύχια και τα βομβαρδιστικά που τις πραγματοποιούν.
«Ο ρυθμός και ο τρόπος με τον οποίο η κινεζική κυβέρνηση εκσυγχρονίζει τα αποθέματά της είναι ανησυχητικός, αποσταθεροποιητικός και δείχνει γιατί η Κίνα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο του παγκόσμιου ελέγχου των εξοπλισμών», δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η Κίνα, που εκτιμάται ότι διαθέτει περίπου 300 πυρηνικά όπλα, έχει απορρίψει επανειλημμένα την πρόταση του Trump, υποστηρίζοντας πως η πυρηνική δύναμή της είναι αμυντική και δεν αποτελεί απειλή.
Η Ρωσία, η Γαλλία και η Βρετανία --τρεις από τις πέντε διεθνώς αναγνωρισμένες πυρηνικές δυνάμεις-- υπέγραψαν και επικύρωσαν τη CTBT η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από 44 χώρες προκειμένου να καταστεί διεθνής νόμος.
Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανάμεσα στις οκτώ χώρες που την έχουν υπογράψει αλλά δεν την έχουν επικυρώσει.
Όμως η Κίνα έχει διακηρύξει την προσήλωσή της στους όρους της, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν ένα μονομερές μορατόριο δοκιμών από το 1992.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης