Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Μετά την αποτυχία των συνομιλιών Netanyahu-Gantz, έγκειται στη Βουλή να προτείνει υποψήφιο πρωθυπουργό

Ισραήλ: Μετά την αποτυχία των συνομιλιών Netanyahu-Gantz, έγκειται στη Βουλή να προτείνει υποψήφιο πρωθυπουργό
Η Κνεσέτ έχει στη διάθεσή της τρεις εβδομάδες προκειμένου να προτείνει έναν βουλευτή που θα έχει αρκετή υποστήριξη ώστε να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση
Έπειτα από τη νέα αποτυχία των συνομιλιών Netanyahu-Gantz, ο Ισραηλινός πρόεδρος ζήτησε σήμερα Πέμπτη 16 Απριλίου από το κοινοβούλιο να βρει έναν βουλευτή ο οποίος θα μπορούσε να μετακινήσει τις πολιτικές γραμμές με την ελπίδα να δώσει στο Ισραήλ μια κυβέρνηση έπειτα από έναν και πλέον χρόνο πολιτικής κρίσης.
Μετά τις βουλευτικές εκλογές της 2ας Μαρτίου, τις τρίτες μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, ο πρόεδρος Reuven Rivlin ανέθεσε στον Benny Gantz την εντολή να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.
Και εν μέσω πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ο Benny Gantz του κόμματος Kahol Lavan (Μπλε-Λευκό) προκάλεσε την έκπληξη ανοίγοντας τον δρόμο για μια κυβέρνηση «ενότητας και έκτακτης ανάγκης» με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά.
Ορκίστηκε ωστόσο να μην μοιραστεί την εξουσία μαζί του, όσο δεν έχει διευθετήσει τις υποθέσεις του με τη δικαιοσύνη.
Οι πολιτικές γραμμές άρχισαν να μετακινούνται.
Από αντίπαλος, ο Gantz γινόταν πρώην αντίπαλος.
Η ελπίδα για μια κυβερνητική συμφωνία φάνηκε στον ορίζοντα για πολλούς Ισραηλινούς, με άλλους να κατηγορούν ωστόσο τον Gantz, πρώην αρχηγό του επιτελείου στρατού, ότι παρέδωσε τα όπλα.
Το βράδυ της Δευτέρας η εντολή του Gantz έληξε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία παρά τις εντατικές διαβουλεύσεις.
Ο πρόεδρος έβαλε άλλη μια μάρκα στη μηχανή για να δώσει στους δύο άνδρες ένα τελευταίο τελεσίγραφο που έληξε κι αυτό στη διάρκεια της νύχτας -- και πάλι χωρίς κυβέρνηση.
«Σας ενημερώνω ότι δεν βλέπω την πιθανότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση και ότι αναθέτω τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Κνεσέτ», το ισραηλινό κοινοβούλιο, έγραψε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος Reuven Rivlin.
Η Κνεσέτ έχει τώρα στη διάθεσή της τρεις εβδομάδες προκειμένου να προτείνει έναν βουλευτή που θα έχει αρκετή υποστήριξη ώστε να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, την ώρα που τα στρατόπεδα των Netanyahu και Gantz λένε ότι συνεχίζουν τις συνομιλίες τους.
Όποιος μιλάει για κυβέρνηση ενότητας, εννοεί ότι τα υπουργικά χαρτοφυλάκια πρέπει να μοιραστούν.
Όμως με έναν πρωθυπουργό που δικάζεται οσονούπω για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας σε μια σειρά υποθέσεων, το στρατόπεδο του Benny Gantz θέλει «πλήρη έλεγχο» στους δικαστικούς διορισμούς, υπογραμμίζει ο Jonathan Reinholt, καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μπαρ-Ιλάν.
«Το κεντρικό ζήτημα βρίσκεται στη νομική σφαίρα», προσθέτει, διευκρινίζοντας πως ο πρωθυπουργός θέλει να διασφαλίσει, σε περίπτωση εναλλαγής της εξουσίας με τον Gantz, ότι θα μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση, καθώς η ισραηλινή νομοθεσία επιτρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες σε έναν πρωθυπουργό, αλλά όχι σε έναν υπουργό.
Οι διαπραγματεύσεις προσκρούουν επίσης στον φόβο του Netanyahu ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα τον κρίνει ακατάλληλο να ηγηθεί της κυβέρνησης λόγω των κατηγοριών που τον βαραίνουν και πως ο Benny Gantz θα αναλάβει μόνος του την πρωθυπουργικής εντολή.
Ένα σενάριο από το οποίο επιχείρησε να προφυλαχθεί απαιτώντας εγγυήσεις που αρνήθηκε να του δώσει ο Gantz, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Ένα άλλο εν δυνάμει θέμα διαφωνίας: το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας.
Ο Gantz και ο ακόλουθός του Gabi Ashkenazi --αμφότεροι πρώην αρχηγοί του στρατού-- εκφράζουν αμφιβολίες για μια γρήγορη προσάρτηση από το Ισραήλ της Κοιλάδας του Ιορδάνη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Πολλοί αναλυτές διερωτώνται αν πράγματι ο Netanyahu έχει την πρόθεση να μοιραστεί την εξουσία με τον Gantz.
Προηγούμενος στις δημοσκοπήσεις που του πιστώνουν την καλή διαχείριση της πανδημίας --το Ισραήλ έχει χαρακτηριστεί η πιο ασφαλής χώρα απέναντι στην επιδημία, μπροστά από τη Γερμανία, σύμφωνα με έρευνα της κοινοπραξίας DKV-- ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να παίξει καθυστέρηση με σκοπό να προκαλέσει τέταρτες εκλογές και να παραμείνει μέχρι τότε στα ηνία της εξουσίας.
Πόσω μάλλον που εν μέσω lockdown είναι δύσκολο να σκεφθεί κανείς σύντομα το ενδεχόμενο μιας ψηφοφορίας.
Όποιες κι αν είναι οι πραγματικές προθέσεις του Netanyahu, «η αναβλητικότητα του πάει πάρα πολύ» εκτιμά ο Gideon Rahat, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.
Στο μεταξύ, ο Netanyahu μπορεί να ανεβάσει το αντίτιμο για να δεχθεί να μοιραστεί την εξουσία, να προσπαθήσει να προσεταριστεί ορισμένους βουλευτές για να εξασφαλίσει μια πλειοψηφία και να εξασφαλίσει μέσω μιας ψηφοφορίας δικαστική ασυλία ή ακόμη να ετοιμάζεται για νέες εκλογές, γνωρίζοντας ωστόσο πως η άνοδος της δημοτικότητάς του μπορεί μέχρι τότε να διαβρωθεί.
«Κυβέρνηση ενότητας ή εκλογές, αυτές είναι πραγματικά οι δύο επιλογές (...) και το πιο πιθανό σενάριο παραμένει μια κυβέρνηση ενότητας», υπογραμμίζει ο Ράινχολντ για την οποίο ο Benjamin Netanyahu αξιολογεί όλα τα σενάρια σε σχέση με την πολιτική του επιβίωση με σκοπό να αποφύγει «τη φυλακή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης