Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Ύστατη λύση για τον Erdogan η προσφυγή της Τουρκίας στο ΔΝΤ

Capital Economics: Ύστατη λύση για τον Erdogan η προσφυγή της Τουρκίας στο ΔΝΤ
Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, πιθανή προσφυγή στο ΔΝΤ θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα για τον Τούρκο πρόεδρο
Ύστατη λύση θα αποτελέσει για τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Capital Economics.
Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, πιθανή προσφυγή στο ΔΝΤ θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα για τον Τούρκο πρόεδρο και την ατζέντα του περί ανάπτυξης με κάθε κόστος.
Γι αυτό ο Τούρκος πρόεδρος θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες, πριν καταφύγει στη λύση της προσφυγής στο Ταμείο.
«Η ζημιά στην οικονομία της Τουρκίας από την πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε σε προτάσεις ότι για τη λήψη πακέτου χρηματοδότησης, ωστόσο με βάση τις πολιτικές συνθήκες, η προσφυγή στο Ταμείο θα αποτελέσει την ύστατη λύση.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιθανόν να στραφούν αρχικά στην επιβολή capital controls και διμερή χρηματοδότηση», σημειώνουν οι αναλυτές.
Ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού έχει κλιμακωθεί ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες.
Πλέον η Τουρκία καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών, εκτός Κίνας.
Υπό αυτό το πρίσμα, η οικονομία της Τουρκίας δέχεται ισχυρές πιέσεις, με τη λίρα να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τη συναλλαγματική κρίση του 2018.
Ήδη οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες αναφέρονται στο ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ, σημειώνει η Capital Economics.
Πιθανή προσφυγή στο Ταμείο δεν θα αποτελέσει έκπληξη, δεδομένης της αδύναμης εξωτερικής θέσης της τουρκικής οικονομίας.
Θα αποτελούσε ωστόσο μεγάλο πλήγμα για τον Erdogan, ο οποίος έκτισε τη φήμη του με την έξοδο της Τουρκίας από το ΔΝΤ στις αρχές του 2000.
Ακόμη και αν ο Erdogan αναγκαστεί να καταφύγει σε διαπραγματεύσεις με το Ταμείο, η επίτευξη συμφωνίας θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, εκτιμά η Capital Economics.
Ωστόσο, όπως τονίζεται, δεν καταγράφεται μόνο η διστακτικότητα της Τουρκίας αλλά και η προθυμία και η ικανότητα του ΔΝΤ να παράσχει χρηματοδότηση.
Δεδομένου του ύψους του εξωτερικού χρέους της Τουρκίας, ένα πακέτο διάσωσης θα ξεπερνούσε τα 57 δισ. δολ. (το μέγεθος του δανείου που έχει χορηγηθεί στην Αργεντινή).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης