Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανησυχία των νοικοκυριών με φωτοβολταϊκά στέγης για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ

tags :
Ανησυχία των νοικοκυριών με φωτοβολταϊκά στέγης για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ
Σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΦΩΣ, τα φωτοβολταϊκά στέγης έχουν ουσιαστικά εγκαταλειφθεί λόγω των υποτυπωδών κινήτρων από την πολιτεία
Την ανησυχία του για τον πορεία του ΕΛΑΠΕ εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης (ΠΑΣΥΦΩΣ), επισημαίνοντας ότι για τα Φ/Β του ειδικού προγράμματος στεγών η διείσδυση μετά το 2014 είναι σχεδόν μηδενική, ενώ με το πρόγραμμα της αυτοπαραγωγής (Net Metering) έχουν συνδεθεί μόνο 1100 Φ/Β στέγης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου:
«Η μείωση του Ειδικού Τέλους Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) στους λογαριασμούς ρεύματος, η κατάργηση της Χρέωσης Προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ), η κατάργηση του Τέλους Λιγνίτη, όπως και η διείσδυση νέων μεγάλων ΑΠΕ καθιστούν τον Ειδικό Λογαριασμό, απ’ όπου αμείβονται οι ΑΠΕ, ελλειμματικό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το από 3 Απριλίου 2020 Δελτίο του Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), στο τέλος του έτους προβλέπεται να έχει καταναλωθεί το μαξιλάρι των 70 εκατ. € και να υπάρχει επιπλέον έλλειμμα -40,09 εκατ.€
Και όλα αυτά χωρίς να έχουν ληφθεί καθόλου υπόψη οι νέες δυσχερείς συνθήκες που διαμορφώνονται από την πανδημία του κορωνοϊού.
Η διείσδυση νέων μεγάλων ΑΠΕ είναι για το έτος:
- 2018 330 MW (253 MW Αιολικά, 46 MW Φωτοβολταϊκά Πάρκα, 9 MW ΜΥΗΣ, 21 MW Βιομάζα και 0.5 MW ΣΗΘΥΑ,
- 2019 905 MW (746 MW Αιολικά, 148 MW Φωτοβολταϊκά Πάρκα, 1 MW ΜΥΗΣ, 5 MW Βιομάζα και 5 MW ΣΗΘΥΑ,
- 2020 815 MW, όπως προβλέπεται από τον ΔΑΠΕΕΠ.
Σημειώνεται ότι για τα Φ/Β του ειδικού προγράμματος στεγών η διείσδυση μετά το 2014 είναι σχεδόν μηδενική, ενώ με το πρόγραμμα της αυτοπαραγωγής (Net Metering) έχουν συνδεθεί μόνο 1100 Φ/Β στέγης. Λόγω των υποτυπωδών κινήτρων από την πολιτεία, τα Φ/Β στέγης έχουν ουσιαστικά εγκαταλειφθεί και προωθούνται οι μεγάλες ΑΠΕ.
Όσον αφορά τα υφιστάμενα, δεν έχουν σβηστεί καθόλου από τη μνήμη των χιλιάδων νοικοκυριών με Φ/Β στέγης οι ημέρες της άνοιξης του 2014, όπου η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με λάθος αποφάσεις οδήγησε τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ σε έλλειμμα και προκάλεσαν τις άδικες περικοπές του Νόμου 4254/7-4-2014 στα Φ/Β στέγης των μικρομεσαίων νοικοκυριών.
Θυμίζουμε λοιπόν ότι το 2014, ενώ υπήρχαν προειδοποιήσεις ότι ο ΕΛΑΠΕ γινόταν ελλειμματικός, αδειοδοτούνταν περαιτέρω νέα πάρκα και πριμοδοτούνταν η ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο (όπως και πάλι φαίνεται να συμβαίνει σήμερα).
Όταν το έλλειμμα μεγεθύνθηκε η αρμόδια τότε ηγεσία του ΥΠΕΝ Μανιάτης και Παπαγεωργίου «τσουβάλιασαν» τα Φ/Β στέγης των νοικοκυριών με τις μεγάλες ΑΠΕ των εταιρειών. Οι περικοπές έγιναν χωρίς να τηρείται η Αρχή της Αναλογικότητας και έφτασαν για κάποια Φ/Β Στέγης στο 40% μείωση, ξεπερνώντας τις περικοπές και των, της ίδιας χρονιάς εγκαθισταμένων, Φ/Β πάρκων.
Αυτές οι άδικες περικοπές διατηρούνται αναιτιολόγητα μέχρι και σήμερα, ενώ θα μπορούσαν να γίνουν διορθωτικές τροποποιήσεις του Νόμου 4254, όπως έχει επισημάνει επανειλημμένα ο ΠΑΣΥΦΩΣ. Αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες σήμερα διαμαρτύρονται για την πολιτική που ακολουθείται και οι ιδιοκτήτες Φ/Β στέγης έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του κράτους».

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης