Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές μετά τις απώλειες στη Wall - Στο -1,33% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +0,31%

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές μετά τις απώλειες στη Wall - Στο -1,33% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +0,31%
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει ήπιες απώλειες της τάξεως του -0,28% στις 24.077 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (16/4) οι αγορές της Ασίας, μετά τις νέες απώλειες που έφερε στη Wall Street η «βουτιά» που σημειώθηκε στις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2020.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -1,33% στις 19.290,20 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,92% στις 5.416,30 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει ήπιες απώλειες της τάξεως του -0,28% στις 24.077 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχωρεί κατά -0,69% στις 10.375,48 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα ενισχύθηκε κατά +0,31% στις 2.819,93 μονάδες, την ίδια στιγμή που η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component διαμορφώθηκε στο +0,49% και τις 10.468 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης STI στη Σιγκαπούρη καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,97% στις 2.630,76 μονάδες, ενώ ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, κλείνοντας στο -0,02% και τις 1.857,07 μονάδες.
Νωρίτερα, η Στατιστική Υπηρεσία της Αυστραλίας ανακοίνωσε οριακή αύξηση της ανεργίας στη χώρα για τον Μάρτιο του 2020, με τα στοιχεία να αποδεικνύονται καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, το ποσοστό ανεργίας στην Αυστραλία διαμορφώθηκε στο 5,2% έναντι 5,1% τον Φεβρουάριο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν περαιτέρω άνοδο της ανεργίας στο 5,4%.
Μάλιστα, η Υπηρεσία δήλωσε ότι τον Μάρτιο δημιουργήθηκαν 5.900 νέες θέσεις εργασίας στη χώρας, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση των θέσεων εργασίας κατά 30.000.
Χθες, ο δείκτης S&P 500 στη Wall Street σημείωσε απώλειες της τάξεως του -2,2% στις 2.783,36 μονάδες, ενώ η πτώση για τους δείκτες Dow Jones και Nasdaq διαμορφώθηκε στο -1,86% και -1,44% αντίστοιχα.
Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά -8,7% τον Μάρτιο του 2020, σε μηνιαία βάση, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ, ξεπερνώντας την πτώση του -3,9% που είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο του 2008.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι λιανικές πωλήσεις της χώρας υποχώρησαν κατά -6,2%, ενώ οι πωλήσεις στον τομέα τροφίμων και ποτών αυξήθηκαν κατά +27%.
Ο αναλυτής της Mizuho Bank, Riki Ogawa, χαρακτήρισε τα παραπάνω στοιχεία ως μία «άσχημη αφύπνιση», διευκρινίζοντας ότι «οποιαδήποτε θεωρία για ανάκαμψη σχήματος V μετά από την άρση των μέτρων πλέον αμφισβητείται πιο σοβαρά».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές ενδέχεται να συνεχιστεί μέχρι οι επενδυτές να έχουν μία σαφέστερη εικόνα σχετικά με το πότε θα είναι σε θέση οι περισσότερες χώρες να αντιμετωπίσουν την πανδημία του COVID-19.
Μεικτά πρόσημα καταγράφει σήμερα και το πετρέλαιο, μετά τη νέα πτώση της προηγούμενης συνεδρίασης, στον απόηχο της σημαντικής ανόδου που σημειώθηκε στα αποθέματα ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά +0,47% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 27,82 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά -0,35% στα 19,80 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας στις ΗΠΑ, τα αποθέματα αργού για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Απριλίου αυξήθηκαν κατά 19,2 εκατ. βαρέλια, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στα 11,6 δολ. ανά βαρέλια.
Μάλιστα, τα στοιχεία της Υπηρεσίας ξεπέρασαν σε μεγάλο βαθμό τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, που έκαναν λόγο για αύξηση της τάξεως των 13,1 εκατ. βαρελιών.
Παρά το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα σε συμφωνία για τη μείωση στην παραγωγή πετρελαίου, η αυξημένη υπερπροσφορά παγκοσμίως διατηρεί τις τιμές του «μαύρου χρυσού» υπό ισχυρές πιέσεις.
«Η αργή εφαρμογή της συμφωνίας, ο κίνδυνος μη συμμόρφωσης και η ασταθής δέσμευση από τους άλλους να ακολουθήσουν θα μπορούσε να διατηρήσει την αγορά υπό πίεση μέχρι η πανδημία να επιτρέψει στη ζήτηση καυσίμων να ανακάμψει», δήλωσε στο CNBC ο αναλυτής της Saxo Bank, Ole Hansen.
Επιπλέον, οι τιμές του πετρελαίου δέχθηκαν πιέσεις και από τη μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η οποία έκανε λόγο για πτώση της ημερήσιας ζήτησης κατά 29 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο, γεγονός που εάν επιβεβαιωθεί θα αποτελέσει το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών.
«Δεν υπάρχει εφικτή συμφωνία που θα μπορούσε να μειώσει αρκετά την προσφορά ώστε να αντισταθμίσει τέτοιες βραχυπρόθεσμες απώλειες στη ζήτηση», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση του ΙΕΑ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «τα επιτεύγματα της προηγούμενης εβδομάδας είναι μία σταθερή αρχή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης