Τελευταία Νέα
Speculator

Η επόμενη μέρα για την Τεχνική Ολυμπιακή μετά την πώληση του Πόρτο Καρράς

tags :
Η επόμενη μέρα για την Τεχνική Ολυμπιακή μετά την πώληση του Πόρτο Καρράς
Θα επιλέξει η διοίκηση να εκμεταλλευτεί την κρίση και τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν ή θα προχωρήσει σε διανομή μετρητών;
Σχεδόν 15 μήνες μετά την πρώτη ανακοίνωση της Τεχνικής Ολυμπιακής, στην οποία αναφερόταν πως σε συνεργασία με τις εταιρείες Cushman & Wakefield s.r.o. και Profin Management Limited θα αναζητούσε επενδυτές προκειμένου να αποκτήσουν στοιχεία του ενεργητικού της Πόρτο Καρράς ή της εταιρείας, η πώληση του εμβληματικού συγκροτήματος ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση που δημοσίευσε χθες (15/4) η εταιρεία.
Η συναλλαγή πέρασε από πολλά κύματα τα οποία συχνά παρέσερναν τη μετοχή είτε ανοδικά είτε πτωτικά, ανάλογα με το τι γραφόταν, αναφορικά με την υπόθεση.
Αρχικά τα βλέμματα είχε τραβήξει η συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 45 εκατ. ευρώ με τη Fortress για την οποία πρόσφερε «γη και ύδωρ» όπως είχε γράψει τότε το ΒΝ, μεταφέροντας τα περιουσιακά στοιχεία στην Κύπρο και σε νέα εταιρεία.
Η συμφωνία για λήξη δανείου με «αλμυρό» επιτόκιο έκλεισε στις 11 Ιουνίου του 2019, λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση για την πρόθεση πώλησης.
Στη συνέχεια και στις 29 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε ότι ξεκινούσε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Belterra Investments, συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, με τη σχετική σύμβαση να υπογράφεται στις 13 Νοεμβρίου 2019.
Έκτοτε τα δημοσιεύματα έδιναν και έπαιρναν αφού οι διαπραγματεύσεις κρατούσαν αρκετό καιρό, μέχρι που πριν λίγες μέρες αναφέρθηκε ότι ναυάγησαν, αλλά η εταιρεία με ανακοίνωσή της σημείωνε πως «προς το παρόν συνεχίζονται».
Το τίμημα που όλο αυτό τον καιρό κυκλοφορούσε στην αγορά ήταν μεταξύ 200-300 εκατ. ευρώ αλλά με άγνωστο το αν περιελάμβανε ή όχι το δάνειο.
Η μετοχή στης 14/4 κλείδωσε στο +30% με τις φήμες να οργιάζουν για κλείσιμο της συμφωνίας άμεσα.
Η εταιρεία χθες (15/4) ανακοίνωσε υπήρξε συμφωνία για την πώληση θυγατρικών που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του Πόρτο Καρράς, όπως το κτήμα, το γκολφ, η μαρίνα και κάποια άλλα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε συνδεδεμένα μέρη.
Το τίμημα ανέρχεται στα 205 εκατ. ευρώ, με το τίμημα που αντιστοιχεί στη θυγατρική της εισηγμένης να είναι στα 168,8 εκατ. ευρώ.
Στο τίμημα περιλαμβάνεται και το ποσό του δανείου από τη Fortress ύψους 54 εκατ. ευρώ που θα αποπληρωθεί.
Αυτό σημαίνει πως η Τεχνική Ολυμπιακή που έχει ποσοστό κάτι παραπάνω από 88% θα λάβει το τμήμα του τιμήματος που της αναλογεί και την υποχρέωση πληρωμής του δανείου που επίσης της αναλογεί.
Το ερώτημα που δημιουργείται είναι τι θα κάνει με τα χρήματα που αποκτά η εταιρεία;
Ο βασικός μέτοχος θα επιλέξει νέες επενδύσεις ή διανομή ρευστού στους μετόχους.
Βάσει αποτελεσμάτων και ισολογισμού η καθαρή θέση στο τέλος του 2019 της Τεχνικής Ολυμπιακής μετά την αφαίρεση του συγκροτήματος θα είναι αρνητική κοντά στα 15 εκατ. ευρώ, αν υποτεθεί ότι η τελική γραμμή θα εμφανίσει ζημία 10 εκατ. ευρώ στη χρήση.
Επιπλέον η καθαρή θέση και η ρευστότητα δύναται επηρεαστεί από τη δικαστική διαμάχη με τις χρονομισθώσεις που δεν έχει τελειώσει.
Σύμφωνα με κάποιες αναλύσεις από στελέχη της αγοράς η ρευστότητα της εισηγμένης θα κυμανθεί μεταξύ 100-120 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση η εισηγμένη θα μπορούσε να αλλάξει σελίδα και να επικεντρωθεί σε νέες δραστηριότητες εκμεταλλευόμενη την κρίση και τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν, εκτός και αν οι βασικοί μέτοχοι επιλέξουν να πάρουν τη ρευστότητα και ο καθένα να επενδύσει προσωπικά τα κεφάλαια που του αναλογούν.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης