Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed Beige Book: Η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε γρήγορα και απότομα

Fed Beige Book: Η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε γρήγορα και απότομα
Η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε γρήγορα και απότομα λόγω του κορωνοϊού αναφέρει η «μπεζ βίβλος» της Fed
Η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε γρήγορα και απότομα λόγω του κορωνοϊού αναφέρει η τελευταία έκθεση Beige Book της Federal Reserve.
Η έκθεση που κυκλοφόρησε σήμερα (15/4)  Τετάρτη αναφέρει πως οι περισσότερες Περιφέρειες κατέγραψαν πτώση της μεταποίησης που διέφερε μεταξύ των βιομηχανιών.
Οι παραγωγοί τροφίμων και ιατρικών προϊόντων είδαν έντονη ζήτηση, αλλά αντιμετώπισαν εμπόδια στις αλυσίδες παραγωγής και προσφοράς.

Συνολική οικονομική δραστηριότητα

Η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε γρήγορα και απότομα σε όλες τις περιοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19.
Οι βιομηχανίες που επλήγησαν περισσότερο - λόγω των κοινωνικών μέτρων απομάκρυνσης και των υποχρεωτικών κλεισίματος - ήταν ο τουρισμός, η διασκέδαση και τα καταστήματα λιανικής.
Οι περισσότερες Περιφέρειες ανέφεραν μείωση στη μεταποίηση, αλλά ανέφεραν σημαντική διακύμανση μεταξύ των βιομηχανιών.
Οι παραγωγοί τροφίμων και ιατρικών προϊόντων ανέφεραν έντονη ζήτηση αλλά αντιμετώπισαν τόσο καθυστερήσεις στην παραγωγή, λόγω των μέτρων πρόληψης των λοιμώξεων και των διακοπών της αλυσίδας εφοδιασμού.
Ορισμένες άλλες μεταποιητικές βιομηχανίες, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες κλείνουν ως επί το πλείστον.
Ο τομέας της ενέργειας, που υποφέρει από χαμηλές τιμές, μείωσε τις επενδύσεις και την παραγωγή.
Οι Πολιτείες ανέφεραν αύξηση της ζήτησης των δανείων, τόσο από εταιρείες που έχουν πρόσβαση σε πιστωτικά όρια όσο και από νοικοκυριά.
Όλες οι περιφέρειες ανέφεραν εξαιρετικά αβέβαιες προοπτικές μεταξύ των επιχειρηματικών επαφών, με τις περισσότερες αναμενόμενες συνθήκες να επιδεινωθούν τους επόμενους μήνες.

Απασχόληση και μισθοί

Η απασχόληση μειώθηκε σε όλες τις περιφέρεις, σε πολλές περιπτώσεις, καθώς η πανδημία COVID-19 επηρέασε τις επιχειρήσεις σε πολλούς τομείς.
Οι περικοπές στην απασχόληση ήταν πιο σοβαρές στους τομείς λιανικής και αναψυχής και φιλοξενίας, όπου οι περισσότερες περιφέρειες ανέφεραν εκτεταμένα υποχρεωτικά κλεισίματα και απότομες διακοπές στη ζήτηση.
Πολλές περιφέρειες δήλωσαν ότι οι σοβαρές περικοπές θέσεων εργασίας ήταν ευρέως διαδεδομένες, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της μεταποίησης και της ενέργειας.
Οι επαφές σε διάφορες περιφέρειες σημείωσαν ότι έκοψαν την απασχόληση μέσω προσωρινών απολύσεων και παραιτήσεων που ήλπιζαν να αντιστρέψουν μόλις συνεχιστεί η επιχειρηματική δραστηριότητα.
Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ήταν για περισσότερες περικοπές θέσεων εργασίας τους επόμενους μήνες.
Καμία Περιφέρεια δεν ανέφερε ανοδικές πιέσεις στους μισθούς.
Οι περισσότερες αναφέρθηκαν γενικά στις μειώσεις μισθών, εκτός από τομείς υψηλής ζήτησης, όπως τα καταστήματα λινικής πώλησης τροφίμων που είχαν προσωρινές αυξήσεις μισθών.

Τιμές

Η γενική κατεύθυνση του πληθωρισμού τιμών μειώθηκε τόσο για τις τιμές πώλησης όσο και για τις τιμές εισροών εκτός εργασίας, καθώς οι περιφέρεις ανέφεραν είτε επιβράδυνση της αύξησης των τιμών, σταθερές τιμές, είτε μέτριες έως μέτριες μειώσεις των τιμών στο ισοζύγιο. Αυτές οι τάσεις θεωρήθηκαν ότι αντικατοπτρίζουν την ασθενέστερη ζήτηση για πολλά αγαθά και υπηρεσίες μετά την πανδημία COVID-19.
Τέσσερις περιφέρειες ανέφεραν επίσης περαιτέρω πτώση των τιμών της ενέργειας.
Αντίθετα, οι διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού και οι μετατοπίσεις στη σύνθεση της ζήτησης οδήγησαν σε σημαντικές αυξήσεις τιμών για ορισμένες βασικές υπηρεσίες - όπως οι εμπορευματικές μεταφορές - και ορισμένα γεωργικά προϊόντα και καταναλωτικά αγαθά.
Ενώ οι προσδοκίες σχετικά με τις τιμές της γεωργίας ήταν μικτές, οι προοπτικές απαιτούν περαιτέρω πτωτική πίεση στις τιμές κατά μέσο όρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης