Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gundlach, El-Erian και Marks κατακρίνουν τη Fed: Η ελεύθερη αγορά είναι σε κίνδυνο

tags :
Gundlach, El-Erian και Marks κατακρίνουν τη Fed: Η ελεύθερη αγορά είναι σε κίνδυνο
Η Fed απειλεί την ελεύθερη αγορά, σύμφωνα με τους επενδυτικούς κολοσσούς Gundlach, El-Erian, Marks
Σφοδρή κριτική στην πολιτική νομισματικής επέκτασης ασκούν οι επενδυτικοί γίγαντες Gundlach (DoubleLine Capital), El-Erian (Allianz) και Marks (Oaktree Capital), κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον επικείμενο θάνατο της ελεύθερης αγοράς και του δυτικού καπιταλισμού, όπως τον γνωρίζουμε.
Στις 15 Μαρτίου, η αμερικανική κεντρική τράπεζα εξαπέλυσε bazooka τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να σώσει την οικονομία των ΗΠΑ από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.
Κατόπιν ανακοίνωσε ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε πως θα αγοράσει χρεόγραφα επενδυτικού βαθμού, σοκάροντας την αγορά.
Η εθνικοποίηση της αγοράς ομολόγων ολοκληρώθηκε την 9η Απριλίου 2020, όταν η Fed εξήγγειλε την αγορά εταιρικών τίτλων χρέους, περιλαμβάνοντας ακόμα και αυτά που έχουν διαβάθμιση «junk» («σκουπίδι»).
Η κατάληψη των αγορών από την επέκταση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας είναι, πλέον, πλήρης (είναι πλέον θέμα χρόνου να αρχίσει να αγοράζει μετοχές και ETFs).
Ως εκ τούτου, όπως φαίνεται, η ελεύθερη αγορά στις ΗΠΑ έχει πεθάνει.
Οι επενδύσεις σε αυτή την φάση είναι νεκρές ή σχεδόν νεκρές, θα αγοράζουμε ότι αγοράζουν οι κεντρικές τράπεζες αλλά θα έχουμε και αυξημένα μετρητά αναφέρει το μεγαλύτερο επενδυτικό fund στον κόσμο η Blackrock.
Μάλιστα, η BlackRock, η οποία διαχειρίζεται περίπου 7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, δήλωσε ότι σκοπεύει να διατηρήσει ένα «σημαντικό ποσοστό μετρητών» για τώρα δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με το μήκος και το βάθος της οικονομικής ύφεσης και «θα ακολουθήσει την Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες αγοράζοντας αυτό που αγοράζουν η FED και άλλες κεντρικές τράπεζες».
Αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται στο ακόλουθο διάγραμμα, το οποίο δείχνει ότι μετά την προσθήκη των τελευταίων στοιχείων του ισολογισμού της ΕΚΤ, οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο (Fed, ECB, BoJ) έχουν πλέον εγχύσει ρευστότητα ύψους 2,76 δισ. δολαρίων στις παγκόσμιες αγορές από τότε που άρχισε η κρίση του COVID-19.

Αναμφίβολα αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους επενδυτές.
«Είμαι εξοργισμένος με τις ενέργειες της Fed.
H ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ παραβιάζει κατάφωρα τον νόμο του 2013 που σχετίζεται με τη λειτουργία της.
Ένα ίδρυμα που παραβιάζει τους δικούς του κανόνες, εκ των πραγμάτων, έχει αποτύχει και ουσιαστικά έχει καταστραφεί.
Φυσικά, η Fed έχει τα τεχνικά επιχειρήματα για να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της.
Ωστόσο, αυτό είναι επέκταση του ισολογισμού της και όχι QE» αναφέρει ο ιδρυτής του DoubleLine Capital, Jeff Gundlach σε τουίτ του.
Image
Το ίδιο εξαγριωμένος με το bail out της Fed φαίνεται πως είναι και ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian, που μίλησε για τη διάσωση εταιρειών zombie.
Image
Αλλά και ο Howard Marks, της Oaktree Capital, δηλώνει σοκαρισμένος με την πολιτική εθνικοποίησης της Fed.
«Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε στο σύστημα ελεύθερης αγοράς ως ο καλύτερος κατανεμητής πόρων.
Τώρα φαίνεται ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να αντικαταστήσει τους ιδιωτικούς φορείς.
Έχουμε έναν αγοραστή και δανειστή ως έσχατη λύση.
Απαλύνει τον πόνο, αλλά ταυτόχρονα αντικαθιστά την ελεύθερη αγορά.
Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι η κυβέρνηση θα τους προστατεύσει από τις δυσάρεστες οικονομικές συνέπειες των πράξεών τους, αυτό λέγεται “ηθικός κίνδυνος”.
Ωστόσο, ποιος θα προβεί σε αγορές εκ μέρους της κυβέρνησης και με ποια κριτήρια θα προχωρήσει σε διασώσεις;
Και γιατί η SEC θα πρέπει να ανακουφίσει επενδυτικά οχήματα που χρησιμοποιούν τη μόχλευση;
Απίθανα και απίστευτα πράγματα συμβαίνουν.
Δεν βλέπω κανέναν λόγο γιατί κάποιοι πρέπει να διασωθούν απλώς και μόνο επειδή αυτό που τους βλάπτει είναι κάτι απρόβλεπτο» αναφέρει ο Howard Marks.
«Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και να αυξήσουμε τις πιθανότητες ανάπτυξης» καταλήγει, από την άλλη, ο Mohamed El-Erian, αναφερόμενος στην πολιτική της Fed.

Rabobank: Η πανδημία του κορωνοϊού θέτει σε κίνδυνο τον δυτικό καπιταλισμό

Σε άμεσο κίνδυνο θέτει τον δυτικό καπιταλισμό η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις δημοσιονομικές και νομισματικές αρχές σε παγκόσμια κλίμακα είναι κολοσσιαία και χωρίς προηγούμενο.
Τα σύνθετα τεχνοκρατικά ακρωνύμια δεν μπορούν να αποτυπώσουν ακριβώς στη συνείδηση του κόσμου τι πραγματικά συμβαίνει.
Για παράδειγμα, η ποσοτική χαλάρωση δεν είναι το τύπωμα χρήματος, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά η αγορά τίτλων εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας από τις εμπορικές τράπεζες, σε ένα πλαίσιο λήψης μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Rabobank, αυτού του είδους οι πολιτικές θέτουν εν αμφιβόλω το μέλλον του δυτικού καπιταλισμού.
Λόγου χάρη, η Fed και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχουν μετατραπεί στους μεγαλύτερους πιστωτές στις ΗΠΑ.
Βέβαια, εν μέσω αυτής της καταιγίδας δεν υπήρχε άλλη λύση.
Ο δε επικεφαλής της Fed, Jerome Powel, δήλωσε την Πέμπτη 9 Απριλίου ότι η κεντρική τράπεζα έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις άνευ προηγουμένου και πως δεν θα σταματήσει να παρεμβαίνει παρά μόνον όταν υποχωρήσει η πανδημία του κορωνοϊού.
Ανάλογες προθέσεις είχε εκφράσει η Fed και κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, χωρίς όμως να επανέλθει ποτέ η ομαλότητα στο νομισματικό πεδίο.
Η αλήθεια είναι πως αν τα περιοριστικά μέτρα κρατήσουν πολύ ακόμα, η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα είναι ο Νο 1 δανειστής στις ΗΠΑ.
Όμως η «σωτήρια» παρέμβαση των κεντρικών τραπεζιτών της χώρας έχει ως αποτέλεσμα να αγοράζονται «σκουπίδια».
Μένει λοιπόν να απαντηθεί το ερώτημα τι θα συμβεί όταν η Fed σταματήσει να αγοράζει και πόσο ελεύθερη είναι μια τέτοια αγορά όπου επικρατούν τέτοιου είδους συνθήκες.
Επίσης, αν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, τα 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια που θα διατεθούν για τη διάσωση της οικονομίας θα φαίνονται πολύ λίγα.
Από την άλλη, στην Ευρώπη, έχει ήδη συναφθεί μια συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών, που έχει να κάνει με τη δημοσιονομική απάντηση σχετικά με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.
Για άλλη μία φορά, επισημαίνουν οι αναλυτές της Rabobank, έχουμε ένα πλούσιο ακρωνύμιο αλλά με φτωχό, σχετικά, περιεχόμενο – ειδικά σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.
Το συνολικό πόσο που πρόκειται να διατεθεί για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας ανέρχεται στα 500 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 1,5 τρισεκατομμυρίου ευρώ που ανέφερε πρόσφατα το Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είπε ότι απαιτείται.
Στην πραγματικότητα, η αύξηση των δαπανών είναι περίπου 28 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα υπόλοιπα είναι πιστωτικές γραμμές μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που θα ανέλθουν μέχρι το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, καθώς και επιπλέον 100 δισεκατομμύρια για τις χώρες που θα δουν κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας.
Εν ολίγοις, το πακέτο στήριξης ανέρχεται σε μόλις λίγες εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ενώ αναμένεται μια άνευ προηγουμένου οικονομική συρρίκνωση.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προβλέπει ύφεση για το 2020 -5,2% στο πιο αισιόδοξο σενάριο, -10,1% εφόσον η ανάκαμψη είναι σχήματος U και -12,1% στην περίπτωση που η ύφεση είναι διαρκείας (σχήματος L).
Παράλληλα, ο ESM εξακολουθεί να αποτελεί πολιτικό ταμπού, οπότε δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως όπλο για την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης.
Όπως είναι γνωστό, δεν επετεύχθη consensus για την αμοιβαιοποίηση χρέους μέσω της έκδοσης ενός corona bond, με αποτέλεσμα, πλέον, το ευρωπαϊκό όραμα να κλυδωνίζεται.
Την ίδια στιγμή, ο κόσμος έχει να αντιμετωπίσει και τον πόλεμο για τις τιμές του πετρελαίου, με τους μεγαλύτερους παραγωγούς να προσπαθούν να διευρύνουν τα μερίδιά τους στην αγορά.
Πριν από μερικές ημέρες οι ΗΠΑ, η Ρωσία και ο ΟΠΕΚ συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια για όσο διαρκέσει η πανδημία του κορωνοϊού.
Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών, όμως δεν εγγυάται, σε καμία περίπτωση, τη σταθεροποίηση.
Ήδη οι Σαουδάραβες «σπάνε» τη συμφωνία προσφέροντας μικρότερες τιμές στην ασιατική αγορά, ενώ παράλληλα η ζήτηση για ενέργεια μειώνεται ραγδαία.
Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ τα lockdowns και τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα επεκτείνονται μέχρι τον Μάιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης