Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμπόδια από τον Trump στο σχέδιο του ΔΝΤ για τη στήριξη των αναδυόμενων οικονομιών

Εμπόδια από τον Trump στο σχέδιο του ΔΝΤ για τη στήριξη των αναδυόμενων οικονομιών
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν ανταποκρίνεται στις επείγουσες εκκλήσεις ηγετών της Ευρώπης και της Αφρικής για τη δημιουργία επιπλέον αποθετικών τίτλων από το ΔΝΤ
Εμπόδια στο σχέδιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για στήριξη των αναδυόμενων οικονομικών, εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, βάζει η κυβέρνηση του Donald Trump, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν ανταποκρίνεται στις επείγουσες εκκλήσεις ηγετών της Ευρώπης και της Αφρικής για τη δημιουργία επιπλέον αποθετικών τίτλων από το ΔΝΤ,  ώστε να μπορέσουν οι αναδυόμενες οικονομίες να αντιμετωπίσουν την πανδημία, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα. 
Σημείο τριβής αποτελεί η επέκταση των «ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων» (SDR) του ΔΝΤ.
Όπως τονίζουν οι FT, η νέα κατανομή των SDR θα ενίσχυε τη ρευστότητα πολλών χωρών.
Η κίνηση αυτή θεωρείται από πολλές κυβερνήσεις ως βασικό στοιχείο ενός πακέτου ελάφρυνσης χρέους για να στηριχθούν οι αναδυόμενες οικονομίες, το οποίο αναμένεται να επικυρώσουν ακόμα και σήμερα οι G20.
Το σχέδιο που προετοιμάζει η Ομάδα των 20 (G20) πιο προηγμένων οικονομιών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας θα έχει ως βασικό αντικείμενο την καταπολέμηση της τρωτότητας που σχετίζεται με το χρέος στις χώρες χαμηλού εισοδήματος και τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στις αναδυόμενες αγορές, όπως ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες.
Οι ΗΠΑ, ως μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, αποφεύγουν να στηρίξουν το μέτρο, θέτοντας εν αμφιβόλω το αν αυτό το κομμάτι της πολυμερούς αντίδρασης στην πανδημία θα εφαρμοστεί.
«Η απάντηση των ΗΠΑ για την ώρα είναι όχι.
Είχα την ευκαιρία να το συζητήσω με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin σε δυο περιπτώσεις», ανέφερε σε δημοσιογράφους χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης