Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Δ. Καμμένος: Εναλλακτική πρόταση για τη χρηματοδότηση από τον ESM, η CoCL

tags :
Δ. Καμμένος: Εναλλακτική πρόταση για τη χρηματοδότηση από τον ESM, η CoCL
Ένα έκτακτο εργαλείο ESM… Το Covid Credit Line – CoCL
Προϋπόθεση για έκδοση ECCL: Σε αυτό το σχέδιο ιδανικά όλα τα κράτη μέλη - για να αποφευχθεί οποιοδήποτε στίγμα αφερεγγυότητας από τις αγορές - θα εφαρμοστεί στην πιστωτική γραμμή Enhanced Conditions του γνωστό εργαλείο θα έδινε σε όλα τα κράτη πρόσβαση σε δάνεια του ESM ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για την ενεργοποίηση του συστήματος Εξωτερικών Νομισματικών Συναλλαγών της ΕΚΤ, ενισχύοντας έτσι περαιτέρω την ικανότητα της ΕΚΤ να ελέγχει τα περιθώρια απόδοσης ομολόγων και να αποφεύγει κρίσεις χρέους.
Να θυμίσω εδώ ότι η ECCL είναι ένα ειδικό εργαλείο που προορίζεται για την αντιμετώπιση των κινδύνων αδυναμίας πρόσβασης στις αγορές για κάθε χώρα.
Μπορεί να δανείζει μόνο για ένα έτος, με πιθανές παρατάσεις έως και ένα άλλο έτος (6+6 μήνες).
Ενώ έχει ως προϋπόθεση υπογραφή μνημονίου και αυξημένη εποπτεία βάσει του term sheet, των όρων έκδοσης.

Εναλλακτική πρόταση:  Η δημιουργία από τον ESM μιας νέας πιστωτικής γραμμής κορονοιού – της Covid Credit Line CoCL

Αυτό το εργαλείο θα έχει μεγάλη διάρκεια, άνω ή με όριο τα 15 έτη, απλούς όρους πρόσβασης και προϋποθέσεις-conditonalities έκτακτης ανάγκης ίδια για όλα τα κράτη μέλη. Αυτή η  μακροπρόθεσμη πιστωτική γραμμή θα είναι αφιερωμένη στη χρηματοδότηση της προσπάθειας ανακούφισης οικονομίας και των συστημάτων υγείας από τον Covid19.
Η κατανομή μεταξύ των κρατών μελών θα πρέπει να είναι ανάλογη με τη σοβαρότητα της ζημιάς στα συστήματα υγείας, της ζημιάς στη δημόσια υγεία και τα οικονομικά πλήγματα τόσο οριζόντια στα ΑΕΠ όσο και σε προκλήσεις και ιδιαιτερότητες όπως πχ το τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό και την ναυτιλία στην Ελλάδα.
Οι προϋποθέσεις πρέπει να είναι ελάχιστες και όλα τα κράτη μέλη να δεσμεύονται να διαφανή χρήση της Covid Credit Line.
Οι προϋποθέσεις να μην εισάγουν νέα μέτρα διακριτικής ευχέρειας από τα κράτη όπως πχ άσχετες δημοσιονομικές ελαφρύνσεις που δεν σχετίζονται με το Covid19.
Η διάρκεια αυτών των πιστωτικών ορίων θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη, διότι τα κράτη μέλη θα βγουν από την κρίση COVID19 εξαιρετικά εξασθενημένα και δεν θα είναι σε θέση να τα αποπληρώσουν σύντομα τα χρέη τους.
Η λήξεις θα καθοδηγηθούν βέβαια και από τις αγορές.
Τέλος θα πρέπει να απαγορευθεί η αντικατάσταση των CοCL πιστωτικών γραμμών του ΕΜΣ από νέες εκδόσεις κρατικού χρέους διότι αυτό το “παράθυρο” θα αποθάρρυνε την ζήτησή τους και θα αύξανε πολύ το κόστος.
Με αυτή την πρόταση ο ESM ο οποίος διαθέτει επί του παρόντος ικανότητα δανεισμού €410 δισ (3,4% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ), ποσό το οποίο μπορεί να αυξηθεί μετά από αίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου στις κεντρικές τράπεζες, θα είχε ως απότοκο τον ελάχιστο πολιτικό συντονισμό αλλά και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, καθώς καθένα από αυτά θα παραμείνει αποκλειστικά υπεύθυνο για το χρέος του έναντι του ESM.
Μια έκδοση CoCL θα βοηθούσε να κάνει το κόστος δανεισμού κάθε κράτους ανεξάρτητο από μεμονωμένες φορολογικές καταστάσεις ή δεσμεύσεις μελλοντικών φορολογικών εσόδων!...
Επιτρέπεται στο ESM να εκδώσει άλλο πιστωτικό εργαλείο πέραν όσων περιγράφονται στο καταστατικό του;
ΝΑΙ σύμφωνα με το Άρθ. 19 της Συνθήκης ΕΜΣ επιτρέπει στο Διοικητικό Συμβούλιο να δημιουργήσει νέα μέσα χρηματοοικονομικής βοήθειας. Εναλλακτικά, το term sheet του ECCL θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να ταιριάζουν στην ανάγκη έκτακτης οριζόντιας βοήθειας σε όλα τα κράτη μέλη ανεξαιρέτως λόγω του COVID19.

Δημήτρης Κ. Καμμένος
Πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής
Οικονομολόγος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης