Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σε ασταθές έδαφος η τουρκική οικονομία - Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας και η ανάγκη για στροφή στο ΔΝΤ

Σε ασταθές έδαφος η τουρκική οικονομία - Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας και η ανάγκη για στροφή στο ΔΝΤ
Σύμφωνα με τους αναλυτές, έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια αδύναμο νομίσματος, υψηλού χρέους και αυξανόμενης ανεργίας, η Τουρκία είναι σε δυσμενή θέση όσον αγορά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Σαφείς προειδοποιήσεις για την πορεία της ήδη εύθραυσης τουρκικής οικονομίας εν μέσω του κορωνοϊού απευθύνουν οι αναλυτές.
Ως γνωστό, η Τουρκία βρίσκεται ήδη σε ασταθές έδαφος, καθώς το ήδη υποτιμημένο νόμισμα της αλλά και η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού απειλούν την εύθραυστη οικονομία της χώρας.
Η Τουρκία είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που δεν έχει εφαρμόσει υποχρεωτικό lockdown, κάτι που πρόεδρος της χώρας, Recep Tayyip Erdogan, αποφεύγει με την ελπίδα να προστατεύσει την οικονομία.
Ωστόσο σύμφωνα με τους αναλυτές, έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια εξασθένισης του νομίσματος, του υψηλού χρέους, μείωσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων και αύξησης της ανεργίας, η Τουρκία είναι σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση για να αντιμετωπίσει μια πανδημία.
«Έρχονται δύσκολες ώρες, διότι η Τουρκία ήταν ήδη ευάλωτη μακροοικονομικά πριν τη "χτυπήσει" ο κορωνοϊός» δήλωσε στο CNBC ο Can Selcuki από την Istanbul Economics Research.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και η αυτοαπομόνωση είναι εθελοντική, οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και ο τουρισμός έχει καταρρεύσει.
«Η ανεργία τον Ιανουάριο ήταν ήδη στο 14% και πιθανότατα θα αυξηθεί μετά τα λουκέτα λόγω του κορωνοϊού» είπε ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι τα κρούσματα στην  Τουρκία ανέρχεται σε 65.000 -το ένατο υψηλότερο παγκοσμίως, μετά το Ιράν- με τουλάχιστον 1.400 θάνατοι.
Από την πλευρά του, ο Erdogan υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του έχει αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Ωστόσο, εντός της χώρας του έχει αυξηθεί οι φωνές, κυρίως από τους υγειονομικούς, για κυβερνητική διαφάνεια και στήριξη στη μάχη κατά του κορωνοϊού.
«Είναι προφανές ότι τα νοσοκομεία στην πόλη δεν έχουν προετοιμαστεί επαρκώς τους δυόμισι μήνες από τότε που αυτός ο θανατηφόρος ιός ήρθε στο προσκήνιο», ανέφερε σε ανακοίνωση το Επιμελητήριο Ιατρών της Κωνσταντινούπολης στις αρχές Απριλίου.
Chart: Turkey coronavirus cases 200415 Asia

Τρόμαξαν οι επενδυτές

Η πτώση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και τρομάξει τους επενδυτές
Οι πρόσφατες κινήσεις της κυβέρνησης του Erdogan έχουν τρομάξει τους επενδυτές.
Τη Δευτέρα, η Τουρκία περιόρισε την ικανότητα των ξένων επενδυτών να κάνουν trading με  τη λίρα στην αγορά των offshore swaps, με αποτέλεσμα το νόμισμα να υποχωρήσει ακόμα περισσότερο μεταξύ των αναδυόμενων αγορών.
Και οι αναλυτές αναμένουν ότι η λίρα θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο.
Η λίρα έχει ήδη πληγεί από τη νομισματική κρίση της χώρας το 2018 και το 2019, με το δολάριο να ενισχύεται έναντι του τουρκικού νομίσματος κατά 13%.
Η ιαπωνική τράπεζα MUFG προβλέπει ότι η τουρκική λίρα θα πέσει στο 7 ανά δολάριο μέχρι το τέλος του τριμήνου.
Τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν ταχέως τους τελευταίους μήνες στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, κυρίως λόγω της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, της CBRT, που πούλησε δολάρια για τεχνητή στήριξη της λίρας.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας, εξαιρουμένου του χρυσού, ανήλθαν σε 77,4 δισ. δολ. στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Τουρκίας για το 2020 εκτιμώνται σε 170 δισ. δολ..
«Εάν οποιαδήποτε χώρα αντιμετωπίσει κρίση δημόσιου χρέους, υπάρχουν κίνδυνοι να υπάρξει μεταδοτική επίδραση στις αναδυόμενες αγορές», δήλωσε στο CNBC ο Agathe Demarais από την Economist Intelligence Unit.
«Οι μεγάλες εξωτερικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Τουρκίας αλλά και το μεγάλο χρέος του ιδιωτικού τομέα, επιβαρύνει την κατάσταση» τόνισε ο ίδιος.
Η EIU αναμένει μια ύφεση στην Τουρκία καθ' όλο το έτος, της οποίας «ο μεγάλος τουριστικός τομέας θα καταρρεύσει, γεγονός που θα τροφοδοτήσει την πίεση στα διπλά ελλείμματα και στην ήδη εύθραυστη λίρα» κάτι που με τη σειρά του θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, προειδοποίησε ο Demarais.

Ο Erdogan απορρίπτει το ενδεχόμενο αιτήματος στο ΔΝΤ

Η τουρκική λίρα υποχώρησε και όταν ο Erdogan απέκλεισε το ενδεχόμενο αιτήματος για στήριξη από το ΔΝΤ, κάτι που σύμφωνα με τους οικονομολόγους είναι απαραίτητο.
«Η Τουρκία δεν έχει όλους τους τύπους των πηγών που είχε 10 χρόνια πριν για να αντισταθμίσει την οικονομική κατάρρευση λόγω του κορωνοϊού.
Η Τουρκία θα χρειαστεί οποιαδήποτε πηγή μπορεί να βρει» είπε ο Selcuki από την Istanbul Economics Research.
Η απόρριψη του ΔΝΤ είναι πολιτική για τον Erdogan, λένε πολλοί αναλυτές, αλλά το χαρακτηρίζουν ως οικονομικά αβάσιμο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης