Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρές πιέσεις στις αγορές, πτώση - ρεκόρ στις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ - Απώλειες -2,2% για S&P 500 - Στο -3,9% ο DAX

Ισχυρές πιέσεις στις αγορές, πτώση - ρεκόρ στις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ - Απώλειες -2,2% για S&P 500 - Στο -3,9% ο DAX
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες
Διεύρυναν τις απώλειές τους τα διεθνή χρηματιστήρια σήμερα (15/4), μετά τα αρνητικά μακροοικονομικα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία των ΗΠΑ αλλά και τα αρνητικά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το α' τρίμηνο του 2020 τρεις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες.  
Αναλυτικότερα πτώση - ρεκόρ στις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2020 και την πτώση του μεταποιητικού δείκτη Empire State σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Τρεις τραπεζικοί κολοσσοί, οι Goldman Sachs, Citigroup και Bank of America, ανακοίνωσαν σήμερα πτώση κερδών για το πρώτο τρίμηνο του 2020 καθώς αναγκάστηκαν να βάλουν στην άκρη δισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσουν το κύμα των πτωχεύσεων και κόκκινων δανείων που θα φέρει η ύφεση. 
Απαισιόδοξη σχετικά με την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας εμφανίστηκε η πρόεδρος της Fed San Fransisco, Mary Daly.
Όπως δήλωσε στη Wall Street Journal, η ανάκαμψη θα είναι αργή.
«Δεν αναμένω μια ισχυρή ανάκαμψη τύπου V, αλλά διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης το 2020 και στη συνέχεια μία σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2021», τόνισε.
Οι αγορές στην Ευρώπη υποχώρησαν μετά από πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις κερδών, στον απόηχο των δυσοίωνων εκτιμήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην παγκόσμια οικονομία, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -1,86% στις 23.504 μονάδες.

Πτώση -2,22% για το δείκτη - βαρόμετρο S&P 500 στις 2.783 μονάδες.
Στις 8.393 μονάδες ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq με πτώση -1,44%.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, ενισχύθηκε στις 40,73 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε πτώση -3,9% κλείνοντας στις 10.279 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε απώλειες -4,78% στις 16.719 μονάδες.
Image

Image
Image

Σημειώνεται ότι ο Dow Jones κατέγραψε χθες κέρδη +2,4% τερματίζοντας τις συναλλαγές στις 23.949,76 μονάδες.
Ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε άνοδο +3,1% και έκλεισε στις 2.846,06 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε άνοδο +4% στις 8.515,74 μονάδες.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας πτώση ρεκόρ της τάξης του 8,7% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, λόγω του lockdown.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από τη μεγαλύτερη πτώση που είχαν καταγράψει κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση της τάξης του 8%.
Οι πωλήσεις, εξαιρουμένων των οχημάτων, υποχώρησαν 4,5%, ελαφρώς χαμηλότερα από το 4,8% που ανέμεναν οι αναλυτές.
«Το ρίσκο με τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις είναι ότι πιθανώς να μην αντικατοπτρίζεται στα στοιχεία η αύξηση στις online λιανικές πωλήσεις», σχολιάζει ο Paul Donovan, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Global Wealth Management.
Βαρύ πλήγμα έχει δεχθεί ο μεταποιητικός κλάδος στις ΗΠΑ, με τον δείκτη Empire State να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Απρίλιο, λόγω του lockdown.
Ο δείκτης υποχώρησε για δεύτερο διαδοχικό μήνα, κατά 57 μονάδες στο -78,2 τον Απρίλιο.
Πρόκειται για χαμηλό επίπεδο ρεκόρ, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στο -35%, σύμφωνα με την Econoday.
Το 85% των κατασκευαστών ανέφερε ότι οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί, ενώ μόλις το 7% έκανε λόγο για βελτίωση.
Image

Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα 

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες.
Σημαντική πτώση κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Bank of America για το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (15/4) στοιχεία της αμερικανικής τράπεζας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 3,54 δισ. δολ. (0,40 δολ. ανά μετοχή), έναντι 6,87 δισ. δολ. (0,70 δολ. ανά μετοχή) το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Παράλληλα, οι αναλυτές προέβλεπαν ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν στα 0,49 δολ. καταγράφοντας μικρότερη ετήσια πτώση σε σχέση με αυτή που ανακοινώθηκε.
Τα καθαρά έσοδα κατέγραψαν οριακή πτώση της τάξεως του -1% στα 22,77 δισ. δολ. έναντι 23 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2019 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο 22,7 δισ. δολ.
Όσον αφορά τα καθαρά έσοδα από τόκους, σημειώθηκε πτώση κατά -2% στα 12,13 δισ. δολ. ενώ η λογιστική αξία ανά μετοχή αυξήθηκε στα 27,84 δολ. έναντι 25,57 δολ. το προηγούμενο έτος.
«Παρά το γεγονός ότι αυξήσαμε τα αποθεματικά για την απώλεια δανείας, είχαμε κέρδη 4 δισ. δολ. αυτό το τρίμηνο, διατηρήσαμε ένα σημαντικό απόθεμα έναντι των αυστηρότερων κεφαλαικών μας απαιτήσεων και ολοκληρώσαμε το τρίμηνο με περισσότερο ρευστότητα σε σχέση με την αρχή του τριμήνου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Brian Moynihan, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
«Τα αποτελέσματά μας αντικατοπτρίζουν τη δύναμη του ισολογισμού μας και την ανθεκτικότητα των συνεργατών μας να εξυπηρετούν πελάτες σε όλον τον κόσμο», πρόσθεσε ο κ. Moynihan.
Στα 1,21 δισ. ευρώ υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη της Goldman Sachs στο α΄τρίμηνο του 2020, με την πτώση να διαμορφώνεται στο 46%.
Ειδικότερα, τα κέρδη υποχώρησαν στα 1,2 δισ. δολ. από 2,25 δισ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019,
Τα κέρδη ανά μετοχή υποχώρησαν στα 3,11 δολ. ανά μετοχή, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη πτώση στα 3,75 δολ.
Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 8,4 δισ. δολ. από 8,81 δισ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Τα έσοδα από το trading  σταθερού εισοδήματος αυξήθηκαν στα 2,97 δισ. δολ. λόγω της μεταβλητότητας που επικρατεί στις αγορές.
Πρόκειται για τα υψηλότερα έσοδα των τελευταίων πέντε ετών.
Ο David Solomon, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs εκτιμά ότι η τράπεζα θα βγει με επιτυχία από την κρίση που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.
Προσυνεδριακά η μετοχή της Goldman υποχωρούσε 1,6%.
Οι μετοχές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας έχουν υποχωρήσει 22% από τις αρχές του 2020 και 28,84% από τα υψηλά 52 εβδομάδων.
Η Goldman υποαποδίδει του Dow Jones, ο οποίος υποχωρεί 16,37% από τις αρχές του 2020
Στο μέτωπο της πανδημίας, στην αναστολή της συμβολής των ΗΠΑ στην χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump καταγγέλλοντας τον Οργανισμό για κακή διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Σήμερα, διατάσσω την αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όσο θα γίνεται μελέτη για να εξεταστεί ο ρόλος του ΠΟΥ στην κακή διαχείριση και στη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Ο κόσμος έλαβε πολλές ψευδείς πληροφορίες για τη μετάδοση και τη θνητότητα της ασθένειας COVID-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Trump.
Όπως είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο ΠΟΥ παρέβη «το βασικό του καθήκον» και «πρέπει να λογοδοτήσει», καθώς κατηγόρησε τον Οργανισμό ότι διέσπειρε την «παραπληροφόρηση» της Κίνας για την πανδημία, χειροτερεύοντας έτσι την παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας.
Υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ συνεισφέρουν «400 ως 500 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο» στον ΠΟΥ, έναντι περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων και «ακόμη λιγότερων» χρημάτων που του διαθέτει η Κίνα, ο Trump έκρινε πως είναι «καθήκον» του να απαιτήσει λογοδοσία.
«Αν ο ΠΟΥ είχε κάνει τη δουλειά του και είχε στείλει ειδικούς στην Κίνα για να μελετήσουν αντικειμενικά την κατάσταση επί του πεδίου, η επιδημία θα μπορούσε να είχε περιοριστεί στην πηγή της με πολύ λίγους νεκρούς» τόνισε ο Trump, ο οποίος στηλιτεύει το ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως το κλείσιμο των συνόρων, συνάντησαν «σθεναρή αντίσταση» από πλευράς ΠΟΥ, τη στιγμή που «συνέχιζε να επαινεί τους κινέζους ηγέτες για την προθυμία τους να μοιραστούν πληροφορίες».
Σημαντική πτώση κατέγραψαν τα κέρδη της Citigroup για το πρώτο τρίμηνο του 2020, όπως ανακοίνωσε σήμερα (15/4) η αμερικανική τράπεζα, με την άνοδο των εσόδων ωστόσο να αποδεικνύεται μεγαλύτερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, τα κέρδη της αμερικανικής τράπεζας υποχώρησαν κατά -46% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, στα 2,5 δισ. δολ. (1,05 δολ. ανά μετοχή), έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στα 1,07 δολ. ανά μετοχή.
Αντίθετα, τα έσοδα της Citigroup κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +12% σε ετήσια βάση, στα 20,7 δισ. δολ. έναντι 18,58 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος των εσόδων θα περιοριστεί στα 19,03 δισ. δολ.
Όσον αφορά τα έσοδα της Citigroup από το τμήμα παγκόσμιας καταναλωτικής τραπεζικής, σημειώθηκε αύξηση στα 8,17 δισ. δολ. έναντι 8,09 δισ. δολ. το προηγούμενο έτος, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στα 8,26 δισ. δολ.
Παράλληλα, τα έσοδα από τις συναλλαγές σταθερού εισοδήματα σημείωσαν «άλμα» της τάξεως του +39% στα 4,79 δισ. δολ. ενώ παρόμοια ήταν η αύξηση και στα έσοδα από μετοχές, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 1,17 δισ. δολ.
«Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν σημαντικά από τον κορωνοϊό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Michael Corbat, διευκρινίζοντας ότι «διαχειριστήκαμε τα έξοδά μας με πειθαρχία και είχαμε καλή απόδοση εσόδων καθώς οι οικονομικοί κραδασμοί που προκλήθηκαν από την πανδημία δεν έγιναν αισθητεί μέχρι τα τέλη του τριμήνου».
Ωστόσο, ο κ. Corbat υπογράμμισε ότι «η επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας και η μετάβαση στο νέο πρότυπο Τρέχουσας Αναμενόμενης Πιστωτικής Απώλειας μας έκανε να χτίσουμε σημαντικά αποθεματικά για απώλειες δανείων».
Ήπια πτώση κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της UnitedHealth για το πρώτο τρίμηνο του 2020, όπως ανακοίνωσε σήμερα (15/4) η αμερικανική εταιρεία, αντικατοπτρίζοντας έναν «περιορισμένο αντίκτυπο» του COVID-19 στα αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας ασφάλισης υγείας των ΗΠΑ υποχώρησαν κατά -2,6% στα 3,5 δισ. δολ. ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή παρέμειναν οριακά αμετάβλητα στα 3,72 δολ.
Παράλληλα, τα καθαρά έσοδα κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +6,7% σε ετήσια βάση, στα 64,42 δισ. δολ. ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα 64,22 δισ. δολ.
Όσον αφορά τα λειτουργικά έξοδα, σημειώθηκε άνοδος κατά +7,1% στα 59,4 δισ. δολ. ενώ ο δείκτης λειτουργικού κόστους διαμορφώθηκε στο 15,5% για το πρώτο τρίμηνο του 2020, έναντι 14,1% το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν ακτά +6,6% σε ετήσια βάση, στα 50,64 δισ. δολ. την ίδια στιγμή που τα έσοδα από προϊόντα αυξήθηκαν κατά +4,4% στα 8,43 δισ. δολ.
Για το σύνολο του 2020, η UnitedHealth αναμένει τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφωθούν στο εύρος των 16,25 με 16,55 δολ. ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα 16,21 δολ. ανά μετοχή.
«Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2020, η UnitedHealth Group ανταποκρίθηκε στην παγκόσμια κρίση του COVID-19, επαναπροσανατολίζοντας γρήγορα τις επιχειρηματικές της προσπάθειες ώστε να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα σημαντικής υποστήριξης για τους ασθενείς, του πελάτες, τους παρόχους φροντίδας και τις κοινότητες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.
Επιπλέον, η UnitedHealth τόνισε ότι παράλληλα με τις σχετικές προσπάθειες «διατήρησε πλήρη απασχόληση για τα μέλη της ομάδας της».
 
 
Αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη

Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν σήμερα (15/4) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τερματίζοντας ένα ανοδικό σερί πέντε διαδοχικών συνεδριάσεων που οδήγησε τον πανευρωπαϊκό Stoxx Europe 600 σε συνολικά κέρδη 8%.
Οι απώλειες έρχονται στον απόηχο των χθεσινών προειδοποιήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη χειρότερη ύφεση από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.
Οι επενδυτές συνεχίζουν παράλληλα να αξιολογούν τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους, με την Ιταλία, την Ισπανία, την Αυστρία και άλλες χώρες να κάνουν ήδη τα πρώτα βήματα ανοίγοντας κάποια καταστήματα και επιχειρήσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ένα πλαίσιο προϋποθέσεων για την επανέναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την άρση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Image

Ήπιες απώλειες στις αγορές της Ασίας

Με ήπιες απώλειες έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (15/4) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η παγκόσμια οικονομία θα καταγράψει το χειρότερό της έτος μετά το 1930 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,45% στις 19.550,09 μονάδες, ενώ μικρότερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο -0,39% και τις 5.466,70 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,15% στις 24.155 μονάδες ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +1,11% στις 10.447,21 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -0,57% στις 2.811,17 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -0,59% και τις 10.414,04 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,72% στις 4.625,69 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας.

Κίνα: Νέα μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα - Στο 2,95% το βασικό μεσοπρόθεσμο επιτόκιο

 Σε νέα μείωση επιτοκίων προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Κίνας, σε μία προσπάθεια να προστατεύσει την οικονομίας της από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η Κίνα μείωσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το βασικό μεσοπρόθεσμο επιτόκιο και το ελάχιστο όριο για το ύψος των αποθεματικών των τραπεζών κατά 28 δισ. δολ.
Συνδυαστικά οι δύο παρεμβάσεις θα διοχετεύσουν ρευστότητα ύψους 4, δισ. δολ. στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ειδικότερα, η Τράπεζα του Λαού της Κίνα μείωσε το ετήσιο μεσοπρόθεσμο επιτόκιο  στο 2,95% από 3,15%, σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Η μείωση ανοίγει τον δρόμο για μία αντίστοιχη κίνηση στα επιτόκια αναφοράς των δανείων (LPR).
Την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας, το οποίο εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε κατά 6,5% στο α΄τρίμηνο του 2020.
Πρόκειται για την πρώτη τριμηνιαία συρρίκνωση του ΑΕΠ εδώ και 30 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης