Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εγκαταλείπει η Ελλάδα τα 4 δισ για την Υγεία από το Eurogroup - Απόδραση στις αγορές για να αποφύγει την πιστωτική γραμμή του ESM

Εγκαταλείπει η Ελλάδα τα 4 δισ για την Υγεία από το Eurogroup - Απόδραση στις αγορές για να αποφύγει την πιστωτική γραμμή του ESM
Λίγες ημέρες μετά το θρίλερ με τα κορωνο-ομόλογα στο Eurogroup, η χώρα ετοιμάζεται να αντλήσει ένα ποσό κοντά στα 2,5-3 δισ. ευρώ από τις αγορές εκδίδοντας νέο 7ετές ομόλογο με ημερομηνία λήξης τον Απρίλιο του 2027
Στις διεθνείς χρηματαγορές καταφεύγει η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ρευστότητα της θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη επιλογή έχει μηδαμινό κόστος για την οικονομία και την χώρα σε σχέση με την γραμμή χρηματοδότησης του ESM.
Έτσι μόλις λίγες ημέρες μετά το θρίλερ με τα κορωνο-ομόλογα στο Eurogroup και μέσα στο μαύρο σκηνικό της πανδημίας, η χώρα ετοιμάζεται να αντλήσει ένα ποσό κοντά στα 2,5-3 δισ. ευρώ από τις αγορές, αποφεύγοντας έτσι το λάθος μήνυμα της πιστωτικής γραμμής.
Ο χρόνος για την έξοδο στις αγορές έχει ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα και –εκτός απροόπτου– ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αναμένεται να κινήσει σήμερα τις διαδικασίες για το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών, εκδίδοντας νέο 7ετές ομόλογο με ημερομηνία λήξης τον Απρίλιο του 2027.
Οι έξι ανάδοχοι της έκδοσης (Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale) μετά την εντολή που έλαβαν από τον ΟΔΔΗΧ έχουν ξεκινήσει ήδη τις επαφές με επενδυτές (ασφαλιστικά ταμεία, διαχειριστές κεφαλαίων, τράπεζες, ξένα μη κερδοσκοπικά funds) που επιθυμούν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις πρώτες βολιδοσκοπήσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από «real money investors» και πολύ λιγότερο από «hedge funds».
Διαπιστώνεται ότι, παρά τις μαύρες προβλέψεις της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και των υπόλοιπων διεθνών οργανισμών για το μέγεθος της ύφεσης το 2020, οι ελληνικοί τίτλοι μπορεί να γίνουν αποδεκτοί από σοβαρούς επενδυτές, με βάση βέβαια και την απόδοση που θα προσφερθεί.
Το Δημόσιο προσβλέπει σε ένα επιτόκιο κοντά στα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς, που σημαίνει ότι αυτό αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στην περιοχή του 1,60%.
Η συγκυρία, πάντως, αποτιμάται ως ιδανική για ένα τέτοιο εγχείρημα, αφού μέσα στον Μάιο σχεδιάζουν να βγουν στις αγορές και άλλες χώρες, των οποίων οι οικονομίες κλυδωνίζονται από τον κορονοϊό και το γεγονός αυτό θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στα επιτόκια.
Επίσης, τα ελληνικά σχέδια υποστηρίζονται και από τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΚΤ για την ένταξη των ελληνικών τίτλων στο έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 750 δισ. ευρώ.
Γεγονός είναι, πάντως, ότι οι αυξημένες ανάγκες στην οικονομία έχουν θέσει σε επιφυλακή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που αναζητά εργαλεία για την ενίσχυση της ρευστότητας του Δημοσίου, καθώς η δεξαμενή των ταμειακών διαθεσίμων, χωρίς να πειραχτεί το «μαξιλάρι», εξαντλείται τον Ιούνιο.
Μετά το ναυάγιο της έκδοσης ευρωομολόγου, στο οικονομικό επιτελείο έχουν ανασχεδιάσει τη στρατηγική του δανεισμού, εγκαταλείποντας την προσφυγή στον ESM για άντληση πόρων ύψους 4 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ (όπως προβλέπει η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για το ύψος των κεφαλαίων που μπορεί να λάβει το κάθε κράτος-μέλος της ευρωζώνης», θεωρώντας ότι αυτή θα έχει κρυφές δεσμεύσεις και δυσμενείς όρους δανεισμού.
Αλλωστε, σκόπιμα οι εταίροι δεν ξεκαθαρίζουν το τοπίο, θεωρώντας ότι αργά ή γρήγορα το κοστούμι με τους ισχύοντες κανονισμούς της προληπτικής γραμμής θα φορεθεί και επίσημα.
Ετσι, οι χώρες που θα χτυπήσουν την πόρτα του ESM για δανεικά θα φύγουν με ένα είδος μνημονίου, με συγκεκριμένα προαπαιτούμενα και ελέγχους από τα ευρωπαϊκά όργανα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης